At Kestanesi Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

At Kestanesi Nedir ? Faydaları Ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Horse Chestnut

Bilimsel Adı : Aesculus Hippocastanum

At Kestanesi

Ana vatanı Balkanlardır. Yapraklarını döken, boyu 25 metreye varabilen büyük bir ağaçtır. İlk baharda açan güzel çiçekleri ve görkemi için yetiştirilir.

at kestanesi faydaları

At Kestanesi’nin İçerdiği Bileşikler

Topluca ‘’eskin’’ diye adlandırılan triterpen saponinle aktif tedavi edici bileşiklerdir. Alfa, beta ve kriptoeskin olarak üç ana formda bulunur. Beta eskin 30’dan fazla farklı glikozidden oluşur. Kersetin, kamferol ve glikozil türevleri şeklinde flavonoidler içerir.

At Kestanesi’nin Kullanımı

At kestanesi tohum ektresi %16-20 arası eskin içecek şekilde standardize edilmiştir. Cilde uygulanacak ürünler olarak da piyada bulunmaktadır. Piyasada tablet ve jel halinde satılmaktadır.

At Kestanesi’nin Faydaları ve Etkileri

Gıda olarak kullanımı bulunmamaktadır. At kestanesi tohumunun kronik venöz yetmezlikte kullanılması bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ön kanıtlar varis çorabı kadar etkili olabileceğini düşündürmektedir. Kısa dönem kullanımı etkin ve güvenlidir. Antioksidan etkileri de tespit edilmiştir. Hücre çoğalmasını ve damarlanmayı önleyici etkileri de bildirilmiştir. Varikoz venler ve hemoroidlerde zaman kazandıran, komplikasyonları önleyen bir tedavidir. Yapraklarının, kabuğunun veya tohumunun tıbbi maksatlı başka kullanımı için bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Hafıza için holistik / bütüncül tıp uygulamalarında gotu kola ile birlikte tavşanmemesi ve at kestanesi kullanılmaktadır.

at kestanesi zararları

At Kestanesi’nde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

At kestanesi meyvesi alkaloid saponin ve glukozid içeriği ile hafifçe zehirlidir; dokunmak değil fakat yenmesi tehlikelidir. At kestanesi tohumu ekstresinin venöz yetmezlik için kullanılabileceği bildirilmişse de açık yara, mukoz membran, ülseratif cilde uygulandığında tromboz veya emboli riski taşımaktadır.Ekstresi cilt döküntüsü, mide bulantısı, mide- barsak şikayetlerine yol açablir.

Aspirin e kumadin gibi kan sulandırıcıların etkisini arttırarak pıhtılaşma süresini uzatır

Yorum yapın