Bebeklerde Diş Bakımına Ne Zaman Başlanmalı ? Nasıl Bakım Uygulanmalı ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Bebeklerde Diş Bakımına Ne Zaman Başlanmalı ? Nasıl Bakım Uygulanmalı ?

Bebeğin diş bakımına başlamak için geç kalınmamalıdır. Bebeğin iki dişi çıktığında, ıslak temiz bir mendille her gece dişlerini ve diş etlerini silmek gerekir.

Önce temiz bir mendili ıslattıktan sonra bebeği kucağınıza oturtun. Parmağınızın birine mendili dolayarak üzerine mercimek tanesi kadar diş macunu sıkın. Ardından bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini parmağınızla ovun. Bu süt dişlerine iyi bakmanız, sonradan çıkacak olan kalıcı dişlerin sağlıklı yerleşmesini sağlayacaktır.

Bebeğinizin süt dişleri tamamlandığında dişlerinin altı ayda bir kontrol edilmesini sağlayacak bir düzen kurmalısınız. Dişlerde çürük varsa bunların erkenden saptanmasının önemli olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

Ayrıca diş gelişiminde flor elementinin önemli derecede koruyucu özelliği vardır. Flor, içilen sularda bulunan ve bakterilere karşı koruyucu etkisi olan bir elementtir. İçilen suların flor yönü bilinmelidir. Flor, doktorların tavsiyelerine göre dışarıdan alınabilir. Fakat fazlasının dişler üzerinde olumsuz etki yapacağı unutulmamalıdır. Diş sağlığı için dikkat edilecek kuralları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Yeterli flor sağlanması.
  • Belirli aralarla diş kontrolünden geçirilmesi.
  • Dişleri düzenli temizleme
  • Yemekler arasında şeker alınmasının önlenmesi

diş-bakımında-dikkat-edilecek-noktolar
bbeDişlerin çıkmasında bazı gecikmeler görülebilir. Bazı bebekler dişleri ile doğarken, bazıları bir yaşına kadar ailenin özelliği, genetiksel yapı, beslenme gibi sebeplerle geç çıkabilir.

Genel olarak dişlerin çıkmasının gecikmesinin en önemli nedenleri arasında kalıcı dişlerin çıkmasını engelleyen üst ve fazladan dişlerin olması, süt dişlerinin zamanından önce yitirilmesi, çenenin çıkacak olan dişlere göre normalden daha küçük olması gibi neden sayılabilir.

Dişler iki aşamada oluşmaktadır. Birincisi süt dişleri, ikincisi ise kalıcı dişler denilen dişlerdir.

Besin sindiriminin en önemli aşaması dişlerle sağlanır. Çocukluktaki yanlış çiğneme alışkanlıkları zamanla düzeltilmez ise hatalı davranışlar olarak sürüp gider. Kişi bütün hayatı boyunca bütün dişlerinin sağlığına önem vermeli, ayrıca ağzına aldığı besinleri iyice çiğnedikten sonra yutmasını öğrenmelidir.

 

Yorum yapın