Bebeklerde seboreik dermatit ne zaman geçer

Photo of author

By Bilgio.Net

Bazı bebeklerde cilt yapısı hassastır ve doğumdan sonraki birkaç hafta içinde seboreik dermatit denilen geçici bir deri sorunu yaşanır. Bu çoğunlukla ciddi bir tedaviye ihtiyaç olmadan kendiliğinden düzelen bir hastalıktır. Bununla birlikte bebeğe evde bir takım basit tedavi seçeneklerini uygulamak bebeğin kaşıntı ve şikayetlerini hafifletecek ve hastalığı daha kolay atlatmasına yol açacaktır.

Seboreik dermatit nedir ?

Vücudun yağ bezleri açısından zengin bölgelerinde ortaya çıkan, kızarıklık, döküntü, kaşıntı, kepeklenme, kabuk bağlama gibi şikayetlere yol açan bir deri hastalığıdır. Yağlı egzama da denilmektedir. Fakat diğer egzama türlerinden farklı olarak alerji kaynaklı değildir. Seboreik dermatit, klasik kepeklenme ve konak gibi deri sorunları ile benzerlik gösterse de başka bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir.

Hastalığın oluşumu

Cildin yağ üreten bezlerinin yoğun olduğu yerlerinde, normalden daha fazla yağ salgılanırsa buna bağlı olarak  iltihap oluşur. Derideki yenilenme nedeniyle eskiyen hücrelerin ölmesi ve atılması normaldir. Fakat iltihap nedeniyle normalden daha fazla ölü hücre meydana gelir. Normal bir saçlı deride yaklaşık 3 bin 700 hücre dökülürken,  kepekte 25 bin, seboreik dermotitte ise 76 bin hücre dökülme vardır.

Ölü hücreler deride sarımtırak renktedir. Ve bir süre sonra birikerek kabuk bağlar. İltihaba bağlı olarak kızarıklık ve ciltte ısı artışı vardır.

Bebeklerde seboreik dermatit ne zaman başlar ?

Bu sorun bebek ilk altı ay içindeyken, sıklıkla iki ila on haftalık iken başlar.

Bebeklerde seboreik dermatit nedenleri

Bebeklerde neden seboreik dermatit görüldüğüne dair şimdiye kadar kesin bir açıklama getirilememiştir. Yani bu hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat bazı etkenlerin bebeklerde seboreik dermatit oluşumuna zemin hazırladığı düşünülmektedir.

Seboreik dermatit yağ üreten bezlerin fazla çalışması neticesinde oluşmaktadır. Peki bebeklerde yağ hücrelerinin aşırı çalışmasına iten sebep nedir ?

Uzmanlar anneden bebeğe geçen hormonların bunda bir miktar etkili olduğunu düşünmektedirler. Çünkü bebeğe anneden geçen hormonlar azaldıkça hastalık azalmakta, bir süre sonra kendiliğinden kaybolabilmektedir.

Öte yandan genetik yatkınlık da kuşkusuz bu hastalık da rol sahibidir. Çünkü ailede daha önceden bu hastalığı geçiren veya benzer cilt sorunları yaşayan annelerin bebekleri daha fazla bu sorunla karşılaşmaktadır.

Kıyafetlerdeki, havadaki veya eşyalardaki kimyasal maddelerin bebek cildini olumsuz etkileyebildiği ve bu tür cilt sorunlarının ortaya çıkışını kolaylaştırdığı sanılmaktdır.

Seboreik dermatit hastalığı olan deri örneklerinde Pityrosporum ovale gibi ciltte doğal olarak bulunan mantar türlerinin normalden fazla rastlanması nedeniyle bu hastalığa mantar enfeksiyonunun yol açabileceğini düşündürmektedir. Mantar şampuanlarının hastalığa iyi gelmesi de bu durumu desteklemektedir. Fakat mantar popülasyonu arttığı için mi yağlanma oluyor veya yağlanma arttığı için mi mantarlar daha fazla ürüyor bu tespit edilememiştir. Yani mantarı veya yağ salgılanmasını ne tetikliyor kesin bir tespit yapılamamıştır.

Stres, yetişkinlerdeki seboreik dermatitin sebeplerindendir. Bebeklerde de bir miktar etkili olduğu düşünülmektedir.

 Bebeklerde seboreik dermatit belirtileri

Seboreik dermatit bebeğin saçlı derisinde, kaşlarında, kirpiklerinde, kulak kıvrımlarında, kulak arkalarında, yanakta, kasıkta, göbek deliğinde, koltuk altı ve göğüs bölgesinde daha sık görülmektedir.

Derideki yerleşim alanları kızarık olmak üzere sarımsı renkte kepekli, pullu, kabuklu ölü deri bölgeleri oluşur. Bebek kaşınma ihtiyacı hisseder.

Lekelerin büyüklüğü veya yaygınlığı değişebilir. Şiddetli vakalarda kötü koku ve sızıntı görülebilir.

Bebeklerde seboreik dermatit ne zaman geçer

Bebeklerde görülen seboreik dermatitin 6 ay ile 1 yıl içinde kendiliğinden geçmesi beklenir. Zaman zaman hafifleyen, zaman zaman şiddetlenen bir hastalıktır. Şiddetliyse veya uzun süreli devam ediyorsa hekim tedavisi gerekir.

Bebeklerde seboreik dermatit tedavisi nasıl yapılır

Yeni doğan bebeklerin ciltlerinin ve bünyelerinin hassas olması nedeniyle kortizon içeren ilaçlar kullanılmaz. Bunun yerine evde ailenin bazı hususları uygulaması gerekir.

Seboreik dermatit bölgelerinde mantar enfeksiyonlarının artmaması için bebeğin iki günde bir yıkanması ve terleyecek kadar sıkı giydirilmemesi gerekir. Banyodan önce sarımtırak kabuk zeytinyağı ile yumuşatılır ve masaj yapılır. Banyoda doktorun önereceği bir şampuan veya eczaneden alacağınız konak şampuanı ile yıkanır.

Eğer hastalık şiddetliyse veya bebek büyümüşse doktor kortizon içerikli ilaçları veya mantar kremlerini reçete edebilir. Doktorun tavsiyesine göre hareket etmek gerekir. Bilinçsizce kullanılan krem ve şampuanlar hastalığın seyrini kötüleştirebilir.

Yorum yapın