Bebeklerde tortikolis egzersizleri nasıl yapılır

Photo of author

By Bilgio.Net

Tortikolis boyun eğriliği demektir. Bebeklerde sık görülebilen ve çoğunlukla ameliyata gerek kalmadan egzersizlerle tedavi edilebilen bir durumdur.

Boynun her iki tarafında sternokleidomastoid adı verilen kaslar bulunur. Bu kaslardan bir tanesi diğerinden kısa ise kafa daha kısa olduğu için gerginleşen kasa doğru eğilir. Bu durum doğumu izleyen ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Aileler bebek 2 aylık olduğunda bebeğin kafasının eğri durduğunu anlayabilir.

Boyun eğriliği hafif düzeyde ise kendiliğinden geçebilir. Boynun düzelmesi için egzersiz yapmak tedaviyi kolaylaştıracaktır.

Bebeklerde tortikolis egzersizleri

Tanıyı erken koymak ve egzersizlere erken zamanda başlamak, bebeklerde boyun eğriliğini cerrahi müdahaleye gerek kalmadan düzelmesini sağlayabilir.

Tortikolis tedavisinde pasif germe egzersizleri uygulanır. Buna ilave olarak aktif germe egzersizleri de uygulanabilir.

Evde pasif germe egzersizleri nasıl yapılır

Pasif germe egzersizleri bebeğin sakin olduğu zamanda, örneğin alt temizleme veya emzirme sonrası yapılmalıdır. Uyurken de yapılabilir.

Boynun eğrildiği yöne E, diğer yöne N diyelim. Egzersizlere başlamadan önce bebek sırt üstü yatırılır.

Birinci hareket

Bebeklerde tortikolis egzersizleri Bir el ile omuz sabitlenirken diğer el ile kafa yana doğru (N tarafına) eğilerek kulak omuza değdirilir.10-15 saniye bu pozisyonda tutulur. 4 kere bu hareket yapılır.

İkinci hareket

Omuz bir el ile sabitlenir diğer el bebeğin çenesini E tarafına doğru çevirir ve omuz başına değdirir. 10-15 saniye bu pozisyonda tutulur .4 kere bu hareket yapılır.

Her gün günde 1-3 kere bu egzersizler yapılır. Bir ay devam edilir. Düzelme sağlanmazsa fizik tedavi gerekir.

Fizik tedavi birkaç ay sürer. İyileşme gecikirse 1,5 -2 yaşına kadar fizik tedaviye devam edilir.

Yorum yapın