Boğaziçi Köprüsü-15 Temmuz Şehitler Köprüsü Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapıldı. Tarihi Hakkında Bilgi

Photo of author

By Bilgio.Net

Boğaziçi Köprüsü-15 Temmuz Şehitler Köprüsü Ne Zaman ve Kim Tarafından Yapıldı. Tarihi Hakkında Bilgi

İki kıtanın birleştirilmesi fikri, bildiğimiz kadarıyla ilk kez Pers İmparatoru Darius zamanında İÖ 500 yılında gerçekleşmişti. Ünlü imparator, mimarı Mandrokles’e basit ama üzerinden bir ordunun geçebileceği dayınıklıkta bir köprü yaptırtmıştı. İçi toprak doldurulmuş kayıkların yan yana zincirlerle bağlanmasından oluşan bu köprünün bir benzerini de ‘’ dönek ‘’ Bizans imparatoru İulius’un yaptırttığına dair rivayet vardır. Hristiyanlığın resmi din halini alıp altın çağını yaşadığı bir dönemde, imparatorluğu paganizme geri döndürmeye çalışan ve kısa süre tahtta kalan İulius’un suda boğulmaktan korktuğu ve bu yüzden de Ankara’ya giderken 1. Darius’un ve günümüzdeki Boğaziçi Köprüsü’nün bulunduğu noktaya bir köprü yaptırıp geçtiği söylenir. Bunlar günümüze intikal eden yarı efsane türünden bilgiler. Kim bilir kaç kez, çeşitli tarzlarda köprü yapıldı ya da yapılması planlandı tarih boyunca. İki kıtanın birbirine bu kadar yaklaştığı bir noktayı birleştirme fikri her zaman cazibesini korumuş olsa gerek.

1900 yılında çok ayrıntılı olmayan iki proje sunuldu Osmanlı İmparatorluğu’na, her ikisi de reddedildi. Benzer, ancak daha kapsamlı bir proje, 1930 yılında Cumhuriyet Meclisi’ne sunuldu ve bir kez daha reddedildi. Bütün bu çalışmalar o kadar gereksiz ve pahalıydı ki, günümüze olduğu gibi kıtalararası seyahati gerektiren ne bir kalabalık söz konusuydu ne de kapitalist üretim tarzının yarattığı hızlı hayat ritmi. İki kıtayı birleştirmenin bir anlamı yoktu.

Nitekim Menderes döneminde, artık metropol hayat tarzının odağı olmaya doğru ilerleyen kentin için köprüye kavuşturulması için ilk ciddi öneri Alman Krupp, firması tarafından Türkiye’ye sunuldu. Aynı dönemde dört ayrı proje daha üretildi ve hepsi ya çok pahalı olduğu için ya da yeterince oldun olmadığı için sonuca ulaşmadı. Nitekim 1968 yılında İngiliz firması Fox and Partners’in projesi onaylandı. Alman Hochtief AG ve İngiliz Cleveland Bridge and Engineering Company tarafından oluşturulan konsorsiyum ihaleyi kazandı. Köprünün inşaatı üç yılda tamamlandı. Denizden 64 metre yükseklikte, 1074 metre uzunluğundaki köprü, 33.40 metre genişliğindedir ve 1973 yılında dönemin başbakanı Süleyman Demirel tarafından hizmete açıldı.

Günümüzde belleklerde kalan tek ciddi tartışma, bu köprünün enfes Boğaziçi peyzajını bozacağı yolundaydı. Yatay çizgilerin bir noktada dikey bir hatla kesilmesinin, bu güzel su yolunun grafik dengelerini altüst edeceği konusundaki itirazları fazlasıyla ‘’ entel ‘’ bulan yöneticiler bu konuyu tartışmaya bile gerek duymayıp yollarına devam etmişti. İşin bu yanı gayet öznel bir beğeni meselesi olarak düşünülebilir ancak bütün bu tartışmaların arasında kaynayıp giden en temek argümanın öngördüğü sonuç bütün ağırlığıyla günümüz İstanbul’unu esir etmiş durumda.

 

Yorum yapın