Buğday Çimi Nedir ? Besin Değeri, İçerdiği Vitaminler, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Buğday Çimi Nedir ? Besin Değeri, İçerdiği Vitaminler, Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Son dönemlerde en çok konuşulan süper gıdaların başında yeşil buğday çimi gelmektedir. Özellikle kanser hastalarının sıklıkla başvurduğu bu süper gıda, kemoterapi sırasında dahi güvenle kullanılabilmektedir.

Buğday çiminin faydalarını saymadan önce dikkat etmemiz gereken çok ciddi detaylar olduğundan, öncelikle bu konulara dikkat çekmek gerekir diye düşünüyorum. Özellikle tohum firmaları tarafından, neredeyse genleri ile oynanmamış buğday bulmanın çok zor olduğu günümüzde, Siyez, Kavılca, Karakılçık gibi dünyanın en eski buğday çeşitlerine sahip ülkemiz az da olsa daha şanslı diyebiliriz. Çiftçilerimizin eğitimli olmaması, yerli ırk atalık buğdayların verimin düşük olması maalesef bugünlere gelmemize neden olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü yakın tarihte glütenin, birçok hastalığın ya nedeni ya da tetikleyicisi olduğunu açıklamıştır. İnsanoğlunun, binlerce yıldır buğday tükettiği halde bu denli hasta olmadığını göz önüne alırsak, obezitenin bu boyutlara geldiğini düşündükçe sorunun aslında buğdaydan ziyade, oynanmış buğday tohum genlerinde olduğunu söylemek oldukça gerçekçi olacaktır. Atalık buğdaylardan elde edilen yeşil buğday çimi, çok fazla faydalı bileşik içermektedir. Bunlardan bir tanesi de bolca bulunan diyet lifleridir.

Basının popüler haber peşinde olması, yeterince araştırılmadan yapılan haberlerin yayınlanmasına neden olmaktadır. Bu tür haberler yüzünden buğday çimleri yerine buğday suyu ön plana çıkmıştır. Oysaki insanlara iyi gelen, onları tedavi eden çim suyu değil, buğdayın çimlenmiş halidir. Yapılan bu haberler insanlarda yanlış algı yaratılmasına neden olmaktadır.

Meyve sularının, meyvelerden daha sağlıklı olduğunu iddia etmek ne kadar gerçekçi olabilir ki? Eğer bizler sadece meyve ya da sebze sularını kullanmaya kalkarsak, emin olun ki birçok sağlıklı maddeden uzak durmuş oluruz. Çağımızda yeteri kadar lifi beslenememenin neden olduğu kabızlıktan dolayı birçok insanın avuç dolusu para harcayıp lif takviyeleri aldığı açıkça ortada dururken, bu değerli diyet liflerini bir moda akım uğruna çöpe atmak sizlere de çok mantıksız gelmiyor mu?

Eğer sizler de evlerinizde buğday çimi yetiştiriyorsanız, buğday çimi suyu yerine aynı miktarda buğday çimini salatalarınıza ilave edip çiğ olarak tüketebileceğinizi asla unutmayın. Eğer illa çim suyunu içeceğim diyorsanız, yetiştirdiğiniz çimleri kestiğiniz anda vakit kaybetmeden sıkın ve için. Ayrıca yetiştirdiğiniz buğday çimlerini gölge ve havadar bir ortamda kurutarak depolayabilirsiniz. İsteğinize bağlı olarak bu kurutulmuş yeşil buğday çimlerini öğüterek kullanabilirsiniz. Ayrıca bir bitkinin içindeki birçok kıymetli bileşenin yetişme sırasında topraktan aldığını, hazırda sıkma çimlerin ise sadece su ile çimlendirildiğini hesaba katarsak pek fazla bir şey söylemeye gerek yok diye düşünüyorum.

İnsanoğlu gıdalarını korumak için birçok metot bulsa da en sağlıklı metot kurutmadır. Tekniğine uygun yapılan kurutma sırasında bitkinin sadece suyu uçmakta, diğer tüm değerli bileşenler kuru bitkide kalmaktadır. Yeşil buğday çimine en önemli özelliğini veren yüksek miktardaki klorofilin güneşten etkilenmemesi için güneş ışıklarından ve nemden uzak muhafaza etmek gerekir.

Eğer sizde kurutulmuş ve öğütülmüş buğday çimi kurusu kullanmak isterseniz, su, meyve suyu veya yoğurt içine kattıktan sonra 2 dakika içinde tüketmenizi tavsiye ederiz. Bu süreç, bu kıymetli süper gıdanın okside olmasını engelleyecektir. Sizler ister evinizde buğday çimi yetiştirin, isterseniz hazır ürünler alın, çimlendirmede kullanılan tohumların yerli tohumlar olduğundan emin olun. Özellikle Kavılca, Siyez, Karakılçık gibi türler yerli tohumlar olup çok daha sağlıklı türlerdir. Hangi buğday türü ya da buğday ürününü alırsak alalım yerli tohumdan olanı tercih edersek, bu değerli türlere sahip çıkmış oluruz. Bu sayede üretimi ve çiftçilerimizi destekleyerek doğala dönüşte bir imza atmış oluruz.

Buğday Çiminin Besin Değeri Nedir ?

100 gram buğday çimi kurusu 429 kalori, 51,37 gr karbonhidrat, 28,6 gr diyet lifi, 28,6 gr protein içermektedir.

Buğday Çiminde Bulunan Vitaminler Nelerdir ?

42,857 IU A vitamini, 200 gr C vitamini, 9,143 mg E vitamini, 1,000 mcg K vitamini, 314 mg B1 vitamini, 7,429 mg B2 vitamini, 7,200 mg B3 vitamini, 1,029 mg B5 vitamini, 1,114 mg B6 vitamini, 1,4 mcg B12 vtamini, 143 mg Kolin ayrıca Betain, folik asit ve D vitamini içerir.

Buğday Çiminde Bulunan Mineraller Nelerdir ?

429 mg kalsiyum, 229 mg demir, 111 mg magnezyum, 400 mg fosfor, 2,943 mg potasyum, 1,771 mg çinko, 48,6 mg bakır, 4,000 mg manganez, 100 mcg selenyum ayrıca florür ve sodyum içerir.

Buğday Çiminin Sağlık Üzerindeki 11 Önemli Faydası

  1. Buğday Çiminin Kanserler Mücadeleye Faydaları

Buğday çimi bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve düzenler. Kansere zemin hazırlayan nedenlerden biri olan oksidatif stresle baş etmede en güçlü doğal silahımız olabilir. Buğday çiminde çok güçlü antioksidanlar bulunduğu bilinmektedir. Antioksidanlar yaşlanmayı yavaşlattığı gibi, vücuttaki serbest radikalleri avlayarak bizleri kanser ve yaşlanmaya karşı korumaktadır. Buğday çiminde bulunan fitokimyasallar kanserli hücrelerin kendi kendini imha etmesini ( apoptoz ) teşvik etmektedir. Ayrıca özellikle kemoterapi tedavisi sırasında tedavilerin yan etkilerini hafifleterek hastanın yaşam kalitesini arttırmaktadır. Kanser tedavisi sırasında birçok bitki çoğunlukla geleneksel metotlara göre kullanılmaktadır. Bu kullanım metotları eski çağlara dayanmakta olduğundan, birçoğunun ilaç etkileşimi bilinmemektedir. Nadir de olsa bazı bitkilerin bazı kemoterapi ilaçlarını bloke ettiği gerçeğini asla unutmamak, doktora danışarak kullanmak ve bu tür ürünleri tedaviye yardımcı gıdalar olarak görmek en akılcı yoldur. Buğday çimin özellikle kemoterapi ilaçları ile etkileşime girmemesi bu süper gıdayı çok özel kılmaktadır. A ve C vitaminleri kansere karşı hücrelerimizi koruyan güçlü antioksidanlardır. Bildiğiniz üzere, havuç A vitamini deposu, portakal C vitamini deposu olarak kabul görmektedir. Buğday çimi, bol miktarda selenyum da içermektedir. Buğday çiminin radyasyonun sağlıklı hücreler üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığı kabul görmüştür. Sırf bu yüzden, radyoterapi tedavisinde yan etkileri azaltmak için dahi güvenle kullanılabilmesi, buğday çiminin ‘’ kanser tedavisini destekleyici süper gıda ‘’ unvanını almasına neden olmuştur.

  1. Buğday Çiminin Detoks İçin Faydaları

Buğday çimi en güçlü detoks ürünü olarak kabul görmektedir. Karaciğer ve böbreklerimiz üzerinde arındırıcı etkisi vardır. Yıl boyunca vücudumuzda biriken ilaç kalıntıları, kötü çevresel faktörlerden dolayı aldığımız zararlı kimyasallar ve toksik maddelerin zararsız hale gelmesinde çok özel bir yere sahiptir. Buğday çimi bitki halinde tüketildiğinde bol lifli yapısı sayesinde bağırsaklarımızı temizler ve korur. Buğday çiminde ortalama % 70 oranında klorofil bulunur ve bu klorofiller toksinleri nötralize ederek karaciğerimizi zehirlerden arındırır, ayrıca ağır metalleri arındırıcı etkisi olduğuna da inanılmaktadır. Buğday çimi, havuç suyu ve diğer meyve ve sebzelere oranla çok üstün bir detoksifikasyon maddesi olarak kabul görmektedir.

  1. Buğday Çiminin Kan ve Demir Eksikliğine Faydaları

Buğday çiminde oldukça fazla bulunan klorofilin, bitkilerin kanı olarak adlandırıldığını belirtmiştik. Klorofil, insan vücudunda kan üretimini teşvik eden en kıymetli maddelerin başında gelmektedir. Klorofil enzimleri, bakır içerikli protein içerir ve bu protein, kırmızı kan üretimini teşvik etmektedir. Buğday çimi kanda oksijen miktarının artmasını sağlar ve bu sayede  dolaşımın düzenlenmesine katkıda bulunur. Ayrıca demir bakımından oldukça zengin bir süper gıda olduğundan demir eksikliği çekenlere ısrarla tavsiye edilir.

  1. Buğday Çiminin Diyet ve Kilo Kontrolüne Faydaları

Buğday çimini diyet ve kilo kontrolünde önemli kılan etken, yüksek oranda diyet lifi içermesidir. Diyet lifleri sindirim sistemimizde bulunan suyu çeker, şişer ve tokluk hissi vererek daha az yemek yememizi sağlar. Bu bol diyet lifli süper gıda, glüten içermemesi nedeniyle, tüketildiğinde şişlik yaratmaz ve sindirim sistemimizi rahatlatır. Buğday çimi, kırmızı kan hücresi üretimini teşvik ettiği için güçlü bir enerji kaynağı olarak kabul görmektedir. Özellikle kilo kontrol problemi yaşıyorsanız, diyet ya da detoks sırasında enerji düşmesinin önüne geçerek bu süreçte en büyük yardımcınız olacaktır. Ayrıca buğday çiminde bulunan krom, kan şekeri düşmelerinin önüne geçerek ani acıkmaları önler.

  1. Buğday Çiminin Ağız ve Diş Sağlığına Faydaları

Başka hastalıklar için düzenli olarak buğday çimi kullanan ve diş ağrısı çeken kişilerin geri bildirimi ile buğday çiminin diş ağrısını azalttığı tespit edilmiş olup diş sağlığı üzerine araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar sonucunda, buğday çimi suyunun bir diş macunu gibi dişleri temizlediği, kapladığı film tabakası ile diş çürümesini önlediği tespit edilmiştir. Buğday çiminde bulunan mineraller, özellikle gelişme çağındaki çocukların diş gelişimine olumlu yönde etkileyebilir. Buğday çimi, ağız ve nefes kokularını önlemekte oldukça etkilidir. Özellikle gece yatmaya yakın tüketilen buğday çimi, ağızda oluşabilen ve koku yapan bakterilerin gelişimini yavaşlatmaktadır. Bu özellik sayesinde sabah açlıktan dolayı oluşan nefes kokusunun önüne geçilebilir. Buğday çimi suyu ile yapabileceğiniz gargara boğaz ağrıları, bademcik şişmeleri gibi durumlarda tedavi sürecinizi destekleyerek yaşam kalitenizi artıracaktır.

  1. Buğday Çiminin Kolesterol ve Trigliserid Üzerinde Faydaları

Buğday çimi, kandaki lipit düzeylerini arttırarak LDL kolesterolü kontrol altına almamızı sağlar. Hindistan Sharma Üniversitesi Sağlık Blilmleri Enstitüsü’nde yapılan araştırmada 30 denek tavşan kullanılmıştı. Denek tavşanlar 3 ayrı gruba ayrılmış, bir grup bol yağlı diyet listesi ile beslenmiş, diğer grup yağsız diyet listesi ile beslenmiş, son grup ise hem bol yağlı diyet listesi hem de buğday çimi ile beslenmiştir. 10 haftalık gözlem ve analizler sonucunda, birinci grup tavşanların kanında kolesterol ve trigliserid artışı gözlenmiştir. İkinci grup tavşanlarda kayda değer bir değişiklik gözlenmemiştir. Üçüncü grup, yani yeşil buğday çimi tüketen tavşanlarda LDL kolesterolde düşme, HDL kolesterolde artış, toplam trigliserid oranlarında ciddi düşüş gözlemlenmiştir. Tüm bu kanıta dayalı özellikler ‘’ buğday çimini kalp ve damar dostu süper gıda ‘’ olarak ilan etmemize yeter de artar bile.

  1. Buğday Çiminin Tiroit Bezlerine Faydaları

Buğday çimi tiroit bezlerini uyararak hormon salgılanmasını teşvik eder. Bu sayede metabolizmanız hızlanırken başta saç dökülmesi, kronik yorgunluk gibi sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olan hipotroidi ile baş etmekte yardımcı olur.

  1. Buğday Çiminin Ülseratif Kolit ve Sindirim Sistemine Faydaları

Yeşil buğday çimi özellikle ülseratif kolit, irritabl bağırsak sendromu ve peptik  ülser başta olmak üzere birçok sindirim sistemi rahatsızlığında başarıyla kullanılmaktadır. Alkali gıda grubunda olduğu için sindirim sistemindeki asitliği dengeleyerek ülser oluşumlarını tedavi eder.

  1. Buğday Çiminin Artrit Üzerindeki Faydaları

Eklemlerde meydana gelen, vücut tarafında üretilen iltihap sonucu ağrı, yangı, eklemlerde şişme ve hareket zorluğuna neden olan acılı hastalık için, buğday çimi bir umut olmuştur. Düzenli buğday çimi kullanılması durumunda sedimantasyon hızla düşmektedir, dolayısı ile hastalık seyri durgun hale dönmektedir. Buğday çiminde oldukça bol miktarda bulunan klorofil yangıyı azaltmakta, şişlikleri azaltarak hastanın eklemlerindeki hareket kabiliyetini arttırmaktadır.

  1. Buğday Çiminin Sindirim Sistemine Faydaları

Buğday çiminde bulunan enzimler sindirim sistemimiz için oldukça faydalı olup sindirimi hızlandırmaktadır. Buğday çiminin bol lifli yapısı sindirim sistemini rahatlatmakta ve bağırsak mukozasını korumaktadır. Bu süper gıdada yüksek miktarda  bulunan klorofil, bağırsaklarımızda biriken toksinlerden arınmamıza yardımcı olup sindirim sistemimizi rahatlatır. Faydalı bakterilerin artmasını destekler.

  1. Buğday Çiminin Sedef ve Egzamaya Faydaları

Son yıllarda sedef ve egzama hastalıklarında yoğun bir artış gözlenmektedir. Düzenli buğday çimi tüketen birçok sedef ve egzama hastasında gözle görülür bir iyileşme görülmektedir. Bu iyileşmenin nedenlerinden birinin, buğday çiminde bol miktarda bulunan çinko olduğu düşünülmektedir. Çinko, cildin yeniden yapılandırılmasında en önemli minerallerin başında gelmektedir. Bu tür cilt hastalıklarında dahilen buğday çimi direk kullanılacağı gibi, haricen uygulamalarda suyu kullanılabilir. Sedef ve egzama dahilen günde 3 tatlı kaşığı kadar yeşil buğday çimi kurusu ya da yarım Türk kahvesi fincanı kadar çim suyu tüketilebilir. Haricen cilt üzerindeki lezyonlara günde 2 kez taze sıkılmış buğday çimi suyu sürülebilir.

Buğday Çiminin Diğer Faydaları Nelerdir ?

Buğday çimi, bol miktarda folik  asit içeriği nedeniyle hamile diyet listelerinde kullanılabilir. Etkileri tam olarak kanıtlanmasa da buğday çiminin cinsel isteği arttırdığı, kötü vücut kokularını engellediği, saçların beyazlamasını önlediği bildirilmektedir. Ayrıca varis, yara, akne ve akne izi, kepek, saç dökülmesi ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır.

Buğday Çiminin Kullanma Şekli ve Dozu Nasıldır ?

Yetişkinlerde buğday çimi kurusu 2-3 tatlı kaşığı, buğday çimi suyu yarım Türk kahvesi fincanı ölçüsünde direk ya da başka gıdalara ilave edilerek kullanılabilir. Su olarak tüketecekseniz sıkımdan sonra 15 dakika içinde, yeşil buğday çimi kurusu olarak tüketecekseniz ve bir sıvı ile karıştıracaksanız karışımın ardından 2-3 dakika içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Buğday Çiminin Zararları ve Dikkat Edilmesi Gerek Hususlar Nelerdir ?

Özellikle çimen alerjisi olan kişiler kullanmamalıdır. Buğday çimi su olarak tüketildiğinde nadir de olsa mide bulantısı yapabilir. Bu durumun önüne geçebilmek adına zencefil ile birlikte kullanılması tavsiye edilir.

Yorum yapın