Çamaşır Suyu Nedir? Çamaşır Suyunun Tarihi Hakkında Kısa Bilgiler

Photo of author

By Bilgio.Net

Çamaşır Suyu Nedir? Çamaşır Suyunun Tarihi Hakkında Kısa Bilgiler

Leke çıkartmak ve çamaşırları kirden arındırıp rengini ağartmakta kullanılan çamaşır suyu, öncelerde yokken her millet kendince çamaşır suyunu yaptığı işi görecek yöntemler bulmuştur. Milattan önce 5000’li yıllarda Mısırlılar çamaşırları ağartmak için önce yıkayıp sonra sıcak güneşin altına sererlerdi. Milattan önce 3000 yılına gelindiğinde ise bu işin güneşle olmayacağını anlayan insanlar, tahta küllerinden ürettikleri ilk çamaşır suyunu yaptılar. Külü suyla karıştırarak elde ettikleri bu ilk çamaşır suyunda beklettikleri kirli çamaşırları sonra foşur foşur bir güzel yıkıyorlar, çıkıyorlar ve bunu hep yapıyorlardı.

1000 ile 1200 yılları arasında Avrupa toplumunda çamaşır uzmanı konumuna gelen Hollandalılar, sırlarını kimseye vermeden ekşimiş sütü kül çözeltisine eklediler. Fakat bu karışımın temizleme özelliklerini taşıması, çamaşırların bastırılması ve akabinde çamaşırların yıkanıp kurutacak alanlara serilmesi işi yaklaşık sekiz hafta sürdüğünden, Hollandalı kadınlar ‘’ Aman bırak kalsın ya !’’ falan dediler.

İlk çamaşır suyu kelimesinin İngilizce sözlüklere geçiş tarihi milattan sonra 1200 yıllarıdır.

Edinburghlu bir bilim adamı olan Francis Home, 1756 tarihinde seyreltik sülfürik asidin beyazlatma süresini on iki saate kadar kısalttığını keşfetti. İsveçli kimyacı Wilhelm Scheele ise 1772’de modern çamaşır sularının ana maddesi olan kloru keşfetti. Evde kullanılan çamaşır suyunun etkin maddesi olan sodyum hipokloriti 1785 yılında bulan Louis Brethollet’in formülünce imal edilmiş çamaşır suyu, 1789 yılında ‘’ Javel suyu ‘’ olarak piyasaya sürüldü. Louis Pasteur tarafından 1799 yılında mikrop öldürücü özelliği olduğu ortaya çıkınca çamaşır suyu popülerliğini ikiye katladı.

Tarihler 1897 yılını gösterdiğinde çamaşır suyunda çeşit yapıldı ve beş ayrı çeşidi piyasaya sürüldü.

Bugün dipten temizlik dendiği zaman hanımların aklına hemen çamaşır suyu ve çamaşır suyu dendiği zaman da Ayşe Teyze gelir.

Yorum yapın