Çin Lahanası Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Çin Lahanası Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Asya mutfağının bir parçası olan Çin Lahanası, marulu andıran görünümü ve hafif lahana tadıyla dikkat çeken bir sebzedir. Çin lahana çeşidinde lahana yaprakları marula benzer, yapraklar birbirine sıkı sıkıya tutulu değildir. Yapraklar bir noktada dışarı doğu açılmaktadır. Yapa adı verilen yarpakları bir noktada toplanan lahana çeşidinde ise yapraklar birbirine sıkı sıkıya yapışıktır. Çin lahanasının şekli nasıl olursa olsun, hepsi acısız, hafif keskin ve baharatlı bir çeşniyle çok lezzetli olur.

Çin Lahanası Nasıl Ekilir?

Kış mevsiminde ılıman bölgelerde, 10 cm derinliğindeki saksıların her birine iki tohum ekebilirsiniz. Soğuk bölgelerde ise, tohum ekme işlemini ilkbaharın ortalarına doğru gerçekleştirin. Fideler gözle görülür bir hal aldıktan sonra, saksılardaki fideleri bahçıvan makası yardımıyla seyreltin ve her saksıda sadece tek bir fide bırakın. Ben bu işlemi genellikle ilk yaprakların çıkmasından sonra gerçekleştiriyorum. Saksıda bıraktığım fidenin diğerinden sağlam olmasına dikkat ediyorum.

  • Yaz Mahsulü : Sebzenin ilk yaprakları çıktıktan 4 hafta sonra saksıları bahçeye taşıyın. Bu dönemde gece hava sıcaklığının 10 derece üzerinde olması gerekmektedir. Saksıları bahçeye getirmek için acele etmeyin çünkü gece hava sıcaklığının 10 derecenin altına düştüğü dönemlerde lahana yaprakları soğuktan pörsüyebilir. Çin lahanasını bir topraktan diğerine aktarırken çok dikkatli olun çünkü bu sebze oldukça hassastır. Bu sebzenin özellikle de köklerine zarar vermemeye çalışın.
  • Sonbahar Mahsulü : Tohum ekimini ilk don olayından 2 ay önce gerçekleştirin. Sonbaharda yaprakları birbirinden ayrılmış ve bir noktada dışarı doğru açılmış olan ve marula benzeyen Çin lahanası çeşitlerinden oldukça verimli bir hasat alınır. Çin lahanasını daha önceden bezelye ektiğiniz toprağa ekebilirsiniz çünkü bezelye ekili bir toprakta bol miktarda nitrojen bulunmaktadır.

Çin Lahanası Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lahanagillerden olan diğer sebzeler gibi, Çin lahanasının da kök kısmı oldukça hassastır. Bu sebzenin kök sisteminin oldukça sığ olduğu söylenmektedir çünkü kök toprak yüzeyine yakın bir noktada bulunmaktadır. Çin lahanası hasadından verimli sonuçlar almak istiyorsanız, aşağıdaki önerilerimizi okuyun;

  • Genel Bakım : Toprağı tohum ekme sürecinden hasat sürecine kadar düzenli olarak sulayın, tarlayı hafifçe ve büyük bir dikkatle sürün ve işleyin, bitki köklerini sıcak ya da kuraklıktan korumak için saman ve yaprak tabakası ( malçlama ) ile örtün. Özellikle de Çin lahanasının tam olgunlaşmamış olduğu dönemlerde yabani otları sık sık temizleyin.
  • Gübreleme : Çin lahanasının büyüklüğü oldukça fazladır. Bu sebze toprakta besin değeri olan maddeleri, özellikle de nitrojeni, adeta silip süpürür. Tohum ekimi sırasında gübreli toprak kullanın ve toprağınızı her iki haftada bir balık emülsiyonuyla gübreleyin.

En Kaliteli Çin Lahanası Çeşitleri Nelerdir?

İlkbahar mahsulü için Blues, Kasumi ya da Orient Express gibi pörsümeye karşı dayanıklı çeşitler tercih edilebilir.

Çin Lahanasının Hasat İşlemi Nasıl Yapılır?

Çin lahanası lahana gibi belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, hasat işlemine başlanabilir. Sebzeyi alt kısmından kesin, en üst tabakada kalan lahana yapraklarını çıkarıp atın. İlkbahar ve sonbahar mahsulleri için taze taze hasat edilen Çin lahanaları buzdolabında iki hafta muhafaza edilebilir.

Çin lahanasının serin bir deponun içinde de muhafaza edebilirsiniz. Lahananın yaprakları bu şekilde yumuşak ve lezzetli olur.

Çin lahanalarını depolamak için gazetelere sarın ve deponuzdaki raflara dizin. Depo yerine aynı serinlikteki başka bir mekanı da kullanabilirsiniz. Sonbahar mahsulleri ilkbahar mahsullerinden daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilebilmektedir.

Yorum yapın