Dereotu Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Dereotu Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Dereotunu sebze turşusu için kullanmayı düşünüyorsanız, sırf bu özelliği bile bu bitkiye bahçenizde yer verme nedeniniz olabilir. Ancak şunu belirtmeliyim ki turşu dereotunun kullanılabileceği yiyeceklerden sadece birisi. Taze dereotu yaprakları deniz mahsulleri ile yapılan birçok temekte kullanılabilir. Patates ve soğanla birlikte tüketilebilen dereotu bezelye ve daha birçok sebzeye ayrı bir lezzet katmaktadır. Dereotunun özellikleri saymakla bitmez. Sayılan tüm özelliklerinin yanı sıra, dereotunun birçok yararlı böcek için çekim merkezi olduğunu da bilmeniz gerekir.

Dereotunun Ekim ve Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Dereotu müdahaleyi sevmeyen bir bitkidir, bu nedenle dereotunu kendi haline bırakırsanız daha iyi bir sonuç alırsınız. İlkbaharda toprak işlenebilir bir duruma geldiğinde, dereotu tohumlarını toprağın üzerine serpiştirin. Daha sonra toprağın üzerine elinizle hafifçe vurun ve sulayın. Dereotu 7,5 cm’lik bir uzunluğa ulaştığında, toprağın nemini korumak ve yabancı otların dereotunu istila etmesini önlemek amacıyla üzerlerini sap ve saman tabakasıyla örtün. Birçok bölgede, dereotunun ‘’ hudayinabit ‘’ özelliği gözlemlenmiştir.

Dereotunun Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Dereotu belirli bir büyüklüğe ulaştığında taze yapraklarını koparmaya başlayabilirsiniz. Dereotunun sayvan biçimindeki çiçeklerini turşunun içine koymak için toplayabilirsiniz. Tohumlar sarı renginden kahverengine dönüştüğünde hasada başlayabilirsiniz. Tohumları kese kağıdından yapılmış bir saklama torbasının içine üst kısımları alta, alt kısımları üste gelecek şekilde koyabilirsiniz.

En Kaliteli Dereotu Çeşitleri Nelerdir?

Dukat : Geç pörsür, aromalı ve koyu yeşil yapraklarının lezzetli olduğu söylenmektedir.

Herkül : Bu dereotu çeşidinin bol miktarda eğrelti otuna benzer yaprakları vardır.

Eğreltiotu Yaprağı : Cüce bir çeşit olarak bilinmektedir, bu cins dereotunun boyu 45 cm’dir. Bahçede çok fazla yeri olmayan çiftçiler için uygundur.

Yorum yapın