Ekinezya ( Koni Çiçeği ) Nedir? İçerdiği Bileşikler, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Ekinezya ( Koni Çiçeği ) Nedir? İçerdiği Bileşikler, Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ekinezyanın İngilizce Adı : Coneflower, purple coneflower, red sunflower

Ekinezyanın Bilimsel Adı : Echinacea purpurea

Ekinezya Nedir?

Kuzey Amerika’nın doğusu, ABD’nin doğu, güney doğu ve orta batısına özgüdür.

Ekinezyanın İçerdiği Bileşikler Nelerdir?

Alkalamidler ekinezyada bulunan başlıca yağda çözünür bileşenleridir. CB2 reseptörlerine bağlanarak pro-enflamatuvar genleri tetikler. Ekinezyanın bileşenleri sitokrom P450 enzimi ile yıkılır.

Ekinezyanın % 50’lik etanol özütü ve içerdiği ana bileşeni olan çikorik asidin insan kolon kanseri hücreleri ile yapılan deneylerde laboratuvar şartlarında kemoterapötik etki gösterdiği bildirilmiştir.

Ekinezyanın Faydaları ve Etkileri Nelerdir?

Ekinezya soğuk algınlığı, üst solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarını önleme ve tedavide, yavaş iyileşen yaralarda ve bağışıklık sistemini güçlendirmede kullanılır. Bazen akne ve diğer cilt sorunlarında da kullanılmaktadır.

Bilimsel bir çalışma L-DOPA’nın etkisini arttırarak beyaz sıçanlarda antidepresan etki gösterdiği bildirilmiştir. Ekinezyanın bağışıklığı arttırdığına inanılmaktadır.

Ekinezya Nasıl Kullanılır?

Dozaj hangi formda kullanıldığına bağlıdır. Çaylarda 1-2 g kurutulmuş ekinezya, 2-3 ml ekstre, ya da piyasada bulunan tabletler olarak ( 300 mg standardize ) kullanılır.

Ekinezyanın Zararları ve İstenmeyen Etkileri Nelerdir?

Yan tesirleri mide problemleri, bağ ağrısı ve dönmesi, kas ağrıları, alerjik reaksiyonlar, döküntü zorluğu, anaflaksi ve sersemliktir. Gözle ilgili yan tesir ve istenmeyen etkileri bulunmaktadır. Kuru göz sendromuna neden olmaktadır. Fetüse olan etkileri nedeniyle gebelikte kullanımı uygun değildir. Az da olsa iki aydan fazla süreyle kullanımı karaciğer hasarı, böbrek yetmezliği, düzensiz kalp atımı veya bağışıklığın baskılanmasına sebep olabileceğini bildiren raporlar mevcuttur.

Ekinezyanın sitokrom P450 ile metabolize olan ilaçlarla kullanımı az da olsa bir risk oluşturur.

Yorum yapın