Fesleğen Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Fesleğen Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Fesleğen domatesler için eşsiz bir dost gibidir. Fesleğenin güçlü kokusu domatese musallat olan zararlı böcekler için caydırıcı bir rol oynar. Domates dilimlerini fesleğenle süslediğinizde ortaya çıkan eşsiz lezzet size güneşin sıcaklığını yansıtır. Fesleğen birçok yemeğin ham maddesi gibidir. Bu nedenle çoğu insan tarafından bir ot olarak değil de bir sebze çeşidi olarak bilinir.

Fesleğenin Ekim ve Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Sıcağı çok seven fesleğen basit donlardan bile etkilenir ve 10 derece sıcaklık bile fesleğenin verimli bir şekilde yetiştirilmesini engelleyebilir. Çok çabuk olgunlaşan fesleğen doğrudan ekim yöntemi ile ekilebilir. Toprak değişiminden olumsuz yönde etkilenmeyen fesleğen mevsimin son donundan 2-3 hafta önce kapalı alanlarda ekilebilir ve sonra bahçe toprağına alınabilir.

Birçok ot gibi, fesleğenin çimlenme oranı da oldukça düşüktür ( yaklaşık % 60 ). Bu durumu telafi etmek için, küçük fesleğen tohumları arasında 5-7,5 cm mesafe bırakın ve ektiğiniz tohumların üzerini 3 mm kalınlığında bir toprak tabakası ile örtün. Otları 10-20 cm uzunluğuna kadar seyreltebilirsiniz. Kestiğiniz kısımları fesleğen toprağına dökerek toprağın nemini koruyabilirsiniz.

Sıcaklık ve gün boyu güneş ışığı isteyen fesleğenin başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Topraktan gelen besin maddelerine çok fazla ihtiyaç duymayan fesleğenin toprağının biraz verimli olması yeter. Fesleğen suya çok fazla ihtiyaç duymaz ancak kökleri sığ olduğundan toprağın kuru kalmamasına özen göstermelisiniz.

Fesleğenin  Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Fesleğen çiçek tomurcukları açmadan önce hasat edilmelidir; yaprakları ise belirli bir büyüklüğe eriştiği anda kullanılabilir. Fesleğeni don tehlikesi başlamadan önce sabah saatlerinde toplamanız daha iyi olur.

Taze fesleğen içi su dolu bir bardağın içinde oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Fesleğen pesto şeklinde hazırlanarak ya da su ile karıştırılıp blendırdan geçirilerek de dondurulabilir. Fesleğen salata sosları ve türlüler için idealdir.

Yorum yapın