Görünmezlik Pelerini Nedir? Görünmezlik Pelerini Nasıl Yapılır?

Photo of author

By Bilgio.Net

Görünmezlik Pelerini Nedir? Görünmezlik Pelerini Nasıl Yapılır?

Görünmezlik, bilim-kurgu filmlerinde sık sık karşımıza çıkan bayatlamış efsanevi bir buluştur. Plato, kullananın görünmez olmasını sağlayan efsanevi Gyges Yüzüğü’nün adil insanın görünürlüğünün yanı sıra ahlakını da ortadan kaldırabileceğini görseydi hayrete düşerdi. Birkaç bin yıl sonra benzer temalar J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitabında da karşımıza çıktı. Daha sonra bilim insanları, sihirden matematiğe geçerek nesnelerin görünmez kılabileceklerini vaat ettikleri değiştirici ışıkları icat etti. Bu tasarım, kurmaca karakter ve pelerini ile görünmez olabilen çocuk büyücü Harry Potter ile sıkı sıkıya ilişkili olduğundan, bilimsel yayımların ‘’ görünmezlik pelerini ‘’ örnekleriyle dolu olduğu görülür. Peki gerçek bir görünmezlik pelerini nasıl işlev gösterir?

Bir nesneyi görmek demek, ışık demetlerinin o nesnenin üzerine düşmesi ve yansımasının algılanması demektir. Nesnenin arkasından gelen ışıklar görünmezler. Bir nesneyi görmemek ise şu süreçlere engel olunması demektir: Işınların nesneden saçılımını engellemek ve arkasından gelen ışıkların geçişine izin vermek. Bunu gerçekleştirmenin en basit yolu, nesnenin önüne arkasındaki görüntüyü yansıtmak ya da göstermektedir. Bu teknik ‘’ uyarlanabilir maskeleme ‘’ olarak bilinir ve savaş alanlarında tankların görünmez kılınması bu yöntemle sağlanabilir. Daha büyüleyici örneklerde, doğal maddelerin gerçekleştiremeyeceği ışığın ustalıkla dönüşümünü başarabilen meta malzemeler, yapay aygıtlar, ışık dalga boyuna benzer oyuklar kullanılıyor.

Meta malzemelerden oluşan ufak yapılar, pelerinin çevresinde etki eğrisi oluşturacak ışık demetleri gibi ışığı oluşturan dalgaların etrafa yansımasında, bir araya toplanmasında ve yola çıktıkları yöne doğru ilerlemesinde kullanılabilir. Bunun yerine meta malzeme pelerini, gizlediği nesnenin ışık saçılımı ve emilimini bozmakta kullanılır. Görünmezlik pelerini ile bir nesne boş bir alan gibi görünür. Bugüne kadar bu tür yaklaşımlar ne yazık ki sadece kısıtlı koşullar altında işlev gösterdi. En etkili örnekler, elektromanyetik spektrumun minidalga kısmında görüldü çünkü uzun dalga boyundaki yapıları düzenlemek, görünür ışığın daha kısa dalga boylarındakilerden kolaydır. Görünür alandaki pelerin  gösterilerinde çok küçük sihir gizlidir. Farklı görüş açılarına göre gerçek görünmezliğin iddia edilebileceğine dair prototipler sınırlıdır. Farklı bir yönden bakınca gizlenmiş nesne pekala görünür olabilir. Hepsinden önemlisi, pelerinler kaskatıdır, şekilleri matematik tarafından belirlenmiştir ve güçlerinin sürdürülmesi şekillerinin değişmemesine bağlıdır.

Gerçek bir Harry Potter pelerini uzak bir ihtimal gibi duruyor. Neyse ki, ışığın dönüşümüne dair matematiksel bilgilere her yerde başvurabilir. Meta malzemeler şimdiden daha etkili radyo antenleri yapmak gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Diğer dalga olayları da durumdan yararlanabiliyor. Ses, basınç dalgalarından ibarettir ve küçücük nesneler sessizliğe gömülüdür. Benzer hileler kullanılarak konser salonu akustiği ya da kulaklık tasarımı değiştirilebilir. Depremler de zararlı dalgalar yaratıyor, sismik gizlemeye dair teorik görüşler Fransa’da bilim insanları ve inşaat mühendisleri arasında başarılı bir iş birliğine dönüştü. Büyük bir binanın çevresine sıralanan bir dizi sondaj deliğinin ( buna nükleer santral adını veriyorlar ) sismik dalgalara karşı kalkan görevini üstleneceğini kanıtladılar. Benzer öneriler denizde kıyıları tsunami dalgalarından koruma amaçlı hayata geçirildi. Nasıl görünmez olunabileceğinin keşfedilmesiyle sağlanacak potansiyel faydalar gayet açık.

Yorum yapın