İdrar torbası sarkması ameliyatı kaç saat sürer

Photo of author

By Bilgio.Net

İdrar torbası veya rahim sarkması tedavisinde süreci ve yapılacak işlemleri, hastalığın kaçıncı evrede olduğu ve sarkmanın hastayı ne derece etkilediği belirler. Hastalığın 4 evresi vardır. Ameliyata karar vermeden önce hastalığın hangi evrede olduğu bilinmelidir. 1. veya 2. evrede ise ameliyata gerek olmayabilir veya ertelenebilir. Fakat hastalık 4. Evreye ulaşmışsa veya hastanın yaşamını oldukça olumsuz etkiliyorsa ameliyata karar verilebilir.

İdrar torbası sarkması şikayetlerinin kişiyi ne derece etkilediğini tespit edebilmek için hastaya “Yaşam kalitesi formları” verilir. Hasta bu formu doldurur. Verilen cevaplara göre şikayetlerin hastanın hayatını ne derece etkilediği öğrenilmeye çalışılır. Kişide rahim sarkması veya idrar torbası şikayetleri şiddetliyse, yaşamını zora koşuyorsa cerrahi operasyon yapılır.

Rahim sarkması ameliyatı yöntemleri

Bu konuda iki tane cerrahi müdahale yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem vajinal yolla ameliyattır. İkinci yöntem karından laparaskopik yolla ameliyat yapılmasıdır.

İdrar torbasında sarkma iki yerde olabilir. Birincisi “orta hat hasarları” ikincisi de her iki tarafta ”yan” hasarlarıdır. Yan hasarlara paravajinal defekt denilmektedir. Paravajinal defekt genellikle doğuma bağlı olarak oluşmakta ve laparaskopik yöntemle ameliyat edilmektedir.

Rahim sarkmasında kişi rahminin alınmasını istiyorsa rahim laparaskopik olarak alınır, vajenin üst kısmı arada meş kullanılarak omurganın ön tarafına sabitlenir. Kişi rahiminin alınmasını istemiyorsa rahim ağzının arka kısmı arada meş kullanılarak omurganın ön kısmına sabitlenir.

İdrar torbası sarkması ameliyatı kaç saat sürer ?

Rahim sarkması ameliyatları genellikle genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra hastanın hastanede kalması gerekir. Hastanede kalma süresi sarkan kısma göre değişmektedir. İdrar torbası sarkmasında hasta bir gün hastanede kalır. Rahim sarkması yada kalın bağırsağın son kısmının sarkması varsa daha uzun süre hastanede kalmak gerekir.

Ameliyatlarda süre kullanılan yönteme göre değişmektedir. Laparaskopik ameliyatlar yaklaşık 3-4 saat sürmektedir. Vajinal ameliyatlar ise yaklaşık 1 saatte tamamlanmaktadır.

İdrar torbası sarkması için kür

Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu idrar torbası sarkmasının bayanlarda daha fazla görüldüğünü ve çoğunlukla bu sorunun doğumlardan kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Saraçoğlu mesane sarkması şikayetleri için kiraz sapı, testere dişli aslanpençesi ve limon ile hazırlanan bitkisel kürün uygulanmasını tavsiye etmektedir.

Birer tutam kurutulmuş kiraz sapı ile testere dişli aslan pençesi bitkisi bir buçuk bardak suda 5 dakika kaynatılır. Ilıdıktan sonra 4-5 damla limon damlatılır. Günde bir defa içilir.

Pelvik tabanı güçlendirmek için egzersizler

Rahim sarkmasını engellemek için bölgedeki organları taşıyan pelvik tabanı güçlendirmek gerekir. Pelvik tabanı güçlendiren egzersizler aşağıdaki videoda yer almaktadır.

Rahim sarkmasını engellemek için kadınlar neler yapabilir? 

Rahim sarkmasını engellemek için pelvik taban kaslarını güçlendirecek egzersizler yapmak gerekir. Hamilelik döneminde bu egzersizleri yapmak gerekir. Çünkü hamilelik idrar kaçırmaya neden olur. Pelvik taban kaslarını güçlendirmek idrar kaçırmayı engelleyecektir. Egzersizler vajinal doğumu kolaylaştıracaktır.
İkinci olarak da zorlamayla yapılacak normal doğumdan kaçınmak gerekir.
►İlgili Yazı: İdrar torbası sarkması ve rahim sarkması ameliyatı fiyatı kaç lira ?

“İdrar torbası sarkması ameliyatı kaç saat sürer” üzerine 2 yorum

Yorum yapın