İnatçı Lekelerin Çıkarılması İçin Pratik Bilgiler

Photo of author

By Bilgio.Net

İnatçı Lekelerin Çıkarılması İçin Pratik Bilgiler

Taze lekeler mümkünse hemen temizlenmelidir, eskiyen leke daha zor çıkar. Bunun için, her zaman, yanınızda ıslak mendil bulundurun. Islak mendil çoğu lekeyi temizler.

Çamaşır yıkama esnasında leke çıkarıcı kullanacaksanız, önce ürünün görünmeyen yerine sürüp, kumaşa zararı olmadığından emin olun. Leke çıkarıcıyı çamaşıra, yıkamadan önce sürün.

Leke olan kumaşın altına beyaz bez koyulur. Leke çıkarıcı kullanmadan önce, lekenin etrafının su ile ıslatılması önerilir. Leke, köşelerden ortaya doğru temizlenir. Ufak lekelere leke çıkarıcı sürmek için pamuklu çabuk kullanılabilir. Büyük lekelerde ise gazlı bez kullanılabilir.

Yağlı Lekeler Nasıl Çıkar ?

Yağlı lekelerden kurtulmanın yolu: Lekeyi sabunlayın, üzerine şeker serpin ve 15-20 dakika bekletin. Ardından iyice durulayın.

Taze yağ lekesinin beyaz eşya veya giysi üzerinden çıkarılması için, lekeye tuz serpip birkaç saat beklemek gerekir. Bekleme süresi yağın tamamen çıkmasına kadar olmalıdır.

Lekelenen kumaşın rengi koyuysa, birkaç tane kağıt parçası lekenin üzerine konur ve ütülenir. Bu işlemi, leke tamamen çıkana kadar peçeteyi değiştirerek tekrarlayabilirsiniz.

Lekeniz ne kadar ağır olursa olsun, mesela makine yağı lekesi bile olsa, üzerine bulaşık deterjanı döküp hafif ovalayın ve 30 dakika için bırakın. Sonra suyla ıslatıp yıkayın ve durulayın. Eğer leke çok eskiyse bu yöntemi birkaç kez tekrarlamanız gerekecektir.

Ütü Yanığı Lekesi Nasıl Çıkar ?

Pamuklu kumaşın üzerinde kalan ütü yanıkları şöyle çıkartılabilir: 100 ml su ile 1 tatlı kaşığı oksijenli su karışımı yapıp, lekeli ürünü içine batırın. 15-20 dakika bekletin, sonra ılık suda durulayın. Başka bir yol da bölünmüş kuru soğanın yarısıyla kumaşın üzerini temizlemektir.

Gıda Lekeleri Nasıl Çıkar ?

  • Çikolata lekesi çok tuzlu suyun içinde çıkarılır.
  • Açık renk kumaş üzerindeki eski çay, kahve, çikolata lekesini oksijenli su ile ıslatın ve 15-20 dakika bekletin. Soğuk suda durulayın. Oksijenli su kullanmadan önce, kumaşa zarar veremeyeceğinizden emin olun.
  • Masa örtüsü üzerindeki kaynar su dökerseniz leke yok olur. Kaynar suyun ardından sirke ile temizleyerek meyve lekesini çıkartabilirsiniz. Bir başka yol da, ılık sirkeli ( veya limon tuzlu ) 200 gr su, 1 yemek kaşığı sirke veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu ile çıkartmaktır.
  • Meyve lekesini kesinlikle sabunla çıkartmaya çalışmayın, daha çok içine işlemesine sebep olacaktır.

Kozmetik Ürünlerden Kalan Lekeler Nasıl Çıkarılır ?

  • Rimelden kalan lekeyi, ılık sabunlu su ile ıslatılmış bez yardımıyla ovalayın, kurutun ve peçete ile silin.
  • Ruj lekesinin üzerine diş macunu sürün, sonra yıkayın.
  • Oje lekesi aseton ile çıkabilir. Ürünü ters çevirip, altına kağıt havlu veya yumuşak kumaş koyduktan sonra lekeyi ters tarafından silin. Önce, asetonun kumaşı bozmayacağından emin olmalısınız.
  • Saç boyası lekesi, oksijenli suya batırılmış bezle çıkar.
  • Kumaşın üzerinde kalan deodorant lekesini tuz ile ovalayın ve ılık suda yıkayın.
  • Eski deodornt lekeleri sirke ile temizlenebilir.
  • Bebek sabunu, gliserinli sabun veya bulaşık deterjanı ile de bu lekeleri kolayca çıkartabilirsiniz.
  • Bir başka yol: 100 gr ılık suda 2 tablet aspirini eritip, lekeli olan giysiyi karışımın içine koyun ve 3 saat bekletin, sonra yıkayın.

Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?

  • Pas lekesi beyaz kumaştaysa, önce lekenin etrafını suyla ıslatın. 200 ml ısıtılmış suda 1 tatlı aşığı limon tuzunu eritin ve lekeyi silin.
  • Eski pas lekesi için, limonlu su karışımının daha çok ısıtılması gereklidir. Leke çıktıktan sonra kumaşı soğuk suda durulayın.
  • Pas lekesi, beyaz kumaştan tebeşirle de çıkartabilirsiniz. Bunun için, gliserin ve tebeşir tozundan eşit miktarda alıp, katı kıvamda bir karışım hazırlayın. Lekeye iyicene yedirin, 24 saat bekletin, sonra yıkayın ve güzelce durulayın.
  • Bir başka yol: Pas lekesi üzerine, gazlı beze sarılmış limon dilimi koyun ve sıcak ütü ile bastırın, sonra durulayın.
  • Ellerde ve keten ürünlerde oluşan mürekkep ve pas lekesi, taze domates suyu ile çıkabilir.

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar ?

Taze mürekkep lekesi sıcak su ile çıkar.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?

Elde kalan taze yağlı boya lekesi Ayçiçek yağı ile temizlenebilir.

Küf Lekesi Nasıl Çıkar ?

Kıyafetteki küf lekesini temizlemek için, rendelenmiş kuru soğanı lekenin üzerine koyup biraz beklettikten sonra yıkayın.

Yeşil Ot Lekesi Nasıl Çıkar ?

Ot lekesi tuzlu su karışımı ( 50 ml kaynamış su 10 gr tuz ) ile silinir.

Kan Lekesi Nasıl Çıkar ?

Taze kan lekesi soğuk su ile yıkayın. Tazyikli su altında tutarsanız lekeden iz bile kalmaz. Sıcak suda, kanda bulunan protein toplanır ve leke kalıcı olur. Eski kan lekesi taşıyan eşya, tuzlu suya batırılır. Daha sonra üzerine oksijenli su dökülür.

Yapışmış Sakız Nasıl Çıkar ?

Giysi üzerine yapışmış sakızdan kurtulmak için, üzerine parşömen kağıt koyup ipek ayarında ütüleyin. Sakız kağıda yapışıp kalacaktır. Bir başka yol da, giysiyi derin dondurucuya koymaktır. Böylece sakız donar ve çıkartılması kolay olur. Yapışan sakızın buz da koyabilirsiniz.

 

Yorum yapın