Japon Tanrılarının Yolu Anlamına Gelen Şinto Dini Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Japon Tanrılarının Yolu Anlamına Gelen Şinto Dini Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Şintoister doğa güçlerine ve tanrılara ( kami ) tapar; yardım dilemek için törenler düzenler. Artık bir devlet dini değildir ama, Şinto tarih boyunca hep Japon imparator kültürüyle bağlantılı olmuştur.

Şinto ‘’ tanrıların yolu ‘’ anlamına gelir ve Japon kültürüne geçmişte olduğu gibi bugün de şekil veren yerli animist dindir. Çok sayıda kültleri ve çeşitli ibadet biçimlerini kapsar. Günümüzde Japon halkının yüzde 80’ini hala bu dine inanır. Zaman içinde Şinto kavramları ile Konfüçyüsçülük ve Budizm arasında çok yönlü geçişler ortaya çıkmıştır.

Kami Nedir?

Şinto dininde birçok tanrı ( kami ) yer alır; çünkü her olağanüstü olay dinsel huşu uyandırır ve doğal fenomenler  animist ruhlara bağlanır. Bu nedenle kami kavramı kişisel varlıkları değil, doğa güçlerini, dağ ya da pınar gibi olağanüstü yerleri, ayrıca ölülerin ruhlarını kapsar. Önemli kişiler bile ilahi yaratık sayılır. Kami yaşam gücü insanlara da ‘’ geçebilir ‘’ ve özel başarılar elde etmelerini sağlayabilir.

Şinto’ya inananların kami’yle uyumlu yaşaması, onların anısına dualar sunması ve tapınaklara şükran ziyaretlerinde bulunması gerekir. Başta gelen kültürel uğraşlar arasında anma ayinleri, doğaya saygı gösterileri, çoğu kez oyunların ve yarışların eşlik ettiği dinsel şenlikler sayılabilir.

Şinto Dininde Mitoloji ve İmparator Kültü

Japon devletlerinin kökenine ilişkin Şinto mitolojik masalları, İzanagi ve İzanamı adlı tanrıların imparatorluk hanedanlarıyla evlilik birliğiyle devletin ortaya çıkışını ayrıntılı olarak anlatır. Japon imparatorunun ( tenno ) bir tanrı sayılması bu ilahi soy çizgisine dayanır.

Şinto ve Konfüçyüsçülük karışımın etkisiyle katı bir ahlak düsturunu benimseyen samuraylar için en büyük onur, imparatorun hizmetinde savaşmak ve ölmekti.  Bu anlayıi 19. Yüzyılda milliyetçi ve emperyalist bir çağrışım kazandı. Japonya’nın 1945’te teslim olmasından sonra, imparator ‘’ ilahi köken ‘’ savına resmen son verdi. Ama tenno’nun önemli toplu Şinto törenlerine katılması halen süren bir gelenektir.

 

Yorum yapın