Kulak ve Kulak Ağrısı Nedir ? Neden Olur ve Nasıl Geçer ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Kulak ve Kulak Ağrısı Nedir ? Neden Olur ve Nasıl Geçer ?

Kulak üç bölüme ayrılır. Üstü deri ile kaplı kıkırdak yapılı ve girintili çıkıntılı olan kulak kepçesi ile şakak içinde orta kulağa doğru giden kulak yolundan meydana gelen dış kulak, şakak kemiğinin iç bölümünde iki santimetre çapında kemiklerin bulunduğu orta kulak işitme olayının gerçekleştiği iç kulaktır.

Dış kulak yolunun bitiminde, kulak zarı vardır. Kulak yolunda özel bezlerin salgıladığı yağlı madde kulak kirini oluşturur. Kulak kiri, kulak yol ve zarını yumuşak tutar. Dış kulakta kişiye öre değişen sıklıkla kıllar da bulunur.

Orta kulak, içi hava ile dolu boşluktan oluşur. Yutağın üst bölümünden uzanan östaki borusu ile hava alır. Bu hava kulak zarının, kuvvetli seslerden yırtılmasını önler. Çekiç kemiği, kulak zarına bağlıdır. Üzengi kemiğinin tabanı, iç kulağın kemik duvarı üzerindeki oval pencereye geçmiştir. Örs kemiği ise, bu iki kemik arasındadır. Kulak zarı ses dalgalarıyla titreştiği zaman zara bağlı çekiç kemiği sarsılır, ötekilerde titreşimi iç kulağa iletir. İç kulaktaki kemik dolambaç ve zar dolambaç denilen iki dolambaç vardır. Kemik dolambaç, kulak kemiği içindeki dolambaç oyuklarıdır. Yarım daire kanallar, dalız ve salyangoz olmak üzere üç kısma ayrılır. Bu üç bölüm birbiri içine açılır. Dalız bölge orta kulağa oval ve yuvarlak penceresinden açılır. Oval pencereye orta kulaktaki üzengi kemiği dayanır. Yuvarlak pencere ise kulak zarı adı verilen zarla örtülüdür.

kulak-ağrısı-neden-olur
Kulak Ağrısı Neden Olur ?

Kış ayları özellikle küçük çocuklardaki kulak ağrılarının mevsimidir. Bu zamanda ayrıca nezleler de görülür. Nezle kendi başına önemli bir hastalık olmakla beraber çoğunlukla kulak ağrıları gibi yan etkiler yaptığından dolayı oldukça önemsenmelidir.

Kulak ağrılarında görülen iltihap özellikle orta kulağa aitti. Bu bölüm iç kulağı ayıran kulak zarının hemen sonundaki boşluktur. Bu boşlukta sesi iç kulağa ulaştıran ‘’ östaki ‘’ borusu denilen kanal, nezleye yakalan bir kimsede bu kanal nezle akıntıları tarafından tıkanır ve dışarıdan bu kısma hava gelmez. Bunun sonucu olarak bu kısımdaki boru şişmeye ve genişlemeye başlar. Kulakta hafif bir ağrı sezilir. Fakat asıl tehlike bundan sonraki ikin safhadır.

Çünkü iltihaplanma bu sürede başlar ve ağrılar kuvvetlenir. Bu sırada kulakta daima bir gürültü vardır ve her saat değişmek üzere ağır işitme durumu olur. Hastaların çoğunda bu safha da hafif geçer. Eğer çocuğun genzinde et parçacıkları varsa veya kızıl, kızamık gibi döküntülü bir hastalık başlarsa, şiddetli ağrıların olması ve uğultuların duyulması, hatta geçici sağırlıkların olması bile mümkündür.

Bazen bu durum kulak zarı delinmesine ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Hatta kulaktaki cerahat bazen dimağda ve küçük beyinde apseler yaparak hastalığın menenjite dönüşmesine bile yol açabilir.

Tüm bu korkunç rahatsızlıkların hastalığın zamanında teşhis ve tedavisi ile önlenebileceği unutulmamalıdır.

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer ?

Kulak iltihaplarının en büyük nedeni soğuktur. Bunun için de çocukların aşı açık ve ıslakken şiddetli soğuklarda sokağa çıkması, kulakların ve boynun mümkünse yünlü bir atkı ile korunması, grip ve nezle gibi hastalıkların sonunda bu hususlara daha çok dikkat gösterilmesi, yukarıda belirttiğimiz basit işlemler dışında doktorsuz tedaviye kalkışılması gerekir.

Yorum yapın