Kuşlar Hakkında Genel Bilgiler

Photo of author

By Bilgio.Net

Kuşlar Hakkında Genel Bilgiler

Uçma becerisi, kuşları diğer hayvanlardan ayıran özelliktir. Bu amaca olağanüstü derecede uyum sağlamış yapılarıyla, çarpıcı uçuş becerileri sergilerler.

Kuşlar,150 milyon yıllık archaeopteryc fosiline dayanan çarpıcı bulgunun da gösterdiği üzere, ilk başta uçan sürüngenler olarak ortaya çıktı. Kuşların atası olarak kabul edilen bu hayvanın kanat uçlarında pençeler ve uzun kuyruk gibi belirgin sürüngen özellikleri vardır. Ancak, kuşlara özgü, yani sadece bu omurgalı grubunda görülen tüylere de sahiptir.

Kuşların Ayırıcı Özellikleri Nelerdir ?

Uçuş yeteneğinin yanı sıra, üstün görüş yetisi de kuşların öne çıkan bir başka niteliğidir. Bu özellik, çok yüksekten küçük hayvanları saptayabilen avcı kuşlarda son derece gelişmiştir. Yeme alışkanlıklarına bağlı olarak birçok değişik biçime bürünen gaga, yırtıcı kuşlarda keskin kenarlı, ağaç kakanlarda boru gibidir. Tüyler de özgün yaşam tarzlarına uyum sağlamıştır. Soğuk iklimlerde yaşayan kuşlar kalın telek tüyü katmanlarıyla ve yalıtkan ince tüylerle korunur. Erkek kuşlarda renkli tüyler dişileri çekerken, mat renkler kamuflaj sağlar.

Sıcakkanlı olan kuşların verimli çalışan kalpleri, akciğerleri ve dolaşım sistemleri vardır. Bu özellik, bazı türlerin soğuk iklimlerde ve kış mevsiminde dolaşarak yiyecek aramasına olanak verir. Besin kaynaklarının azalmasıyla beraber, birçok kuş yaz sonunda daha sıcak enlemlere göç eder. Bazı türler kışı geçirecekleri alana ulaşmak içim 10.000 km kadar yolculuk eder.

Günümüzde bilinen 8.000 dolayında kuş türü vardır. Afrika devekuşu ve Yeni Zelanda kivisi gibi bazı türler uçma yeteneklerini yitirmişlerdir. Serçe, kırlangıç ve ispinoz gibi ötücü kuşlar bütün kuş türlerinin yüzde 60’ını oluşturur.

Kuşlarda Çiftleşme ve Üreme

Kuşlar çoğunlukla çiftleşme ve yuva kurma alanlarına sahip çıkarak bunları savunurlar. Eş çekmek için ötme ya da alımlı tüyler gibi görsel işaretler kullanma yoluna giderler. Kuşlarda eşe bağlılık süresi değişkenlik gösterir. Örneğin ördeklerde bu süre kuluçka dönemiyle sınırlıyken, şahin, baykuş, sıvacı kuşu ve penguen gibi türlerde ömür boyu sürer. Bazı kuşlar gösterişli yuvalar kurar; ama çok azı aynı yuvayı birkaç yıl kullanır. Ayakta durarak kuluçkaya yatan Antartika penguenleri gibi türler yuva kurmaz. Bütün kuşlar yumurtlar, ama yumurta sayısı birden yirmiye kadar değişir. Yumurtalar genellikle beyaz olur.

Ebeveyn kuşlar 11 gün ile 20 hafta arasında değişen bir süre boyunca sabit sıcaklığı korumak sırayla kuluçkaya yatarlar. Uçmayı öğrenene kadar yavrularını beslerler. Guguk kuşu gibi asalak besleyiciler yumurtalarını başka kuşların yuvasına bırakarak, çıkan yavrularını durumdan habersiz ebeveylerce büyütülmesini sağlarlar.

Kuşlar Nasıl Uçar ?

Yüzyıllar boyunca insanlar, kuşlar ve böcekler gibi uçmanın çekiciliğine kapılmış, ama onların yeteneğine ulaşmayı başaramamıştır. Kuşlar aerodinamik kalkışı sağlayacak biçime sahip tüylü kanatlarını çırparak ileriye atılmak için güçlü göğüs kaslarını kullanırlar. Çok düşük olan ağırlıkları en fazla 15 kiloyu bulur ve uçuşu kolaylaştıran son derece hafif, içi boş kemikleri vardır.

 

Yorum yapın