Lavanta’nın Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Lavanta’nın Faydaları ve Zararları Nelerdir ?

İngilizce Adı : Lavender

Bilimsel Adı : Lavandula Angustifolia Mill

Lavanta Nedir ?

Anavatanı Akdeniz yöresidir. Nane ailesinin üyesi olan lavantanın 39 türü vardır. Tarımı yapılan en yaygın türü olan ‘’ Lavandula Angustifolia ‘’ nın çiçek tonu kendi ismiyle anılır. Lavanta ve uçucu yağları alternatif tıpta yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Tarih boyunca antiseptik ve zihin sağlığı için kullanılmıştır. Persler, Romalılar ve Yunanlılar banyo suyuna katarak kullanmışlardır. Sadece lavanta ile beslenen arılar lavanta balı üretmektedirler.

Lavanta’nın İçerdiği Bileşikler Nelerdir ?

Linalol ve linalil asetat da olmak üzere, lavanta  yağlarının tedavi edici etkileri bilinmekte ve alternatif tıp ve aroma tedavisinde kullanılmaktadır. Hidroksikumarin, tanen ve kafeik asit türevleri içerir.

lavanta-nasıl-kullanılır
Lavanta’nın Kullanım Şekli Nasıldır
?

Bir çorba kaşığı kuru lavanyı 10 dakika 1 büyük fincan suda demleyerek yatıştırıcı lavanta çayı hazırlanabilmektedir. Tentürü de bulunmaktadır. Salata ve soslarda kullanılmaktadır. Sandal ağacı esansı ve nane esansıyla eşit oranda karıştırılıp litre suya katılarak nezlede buğu bağılmaktadır. Aromaterapide kullanılmaktadır.

lavanta-faydalarıLavanta’nın Faydaları ve Etkileri Nelerdir ?

Lavanta banyosu kaşınan, pul pul dökülen cilde, egzamaya, akne ve hafif yaralara iyi gelmektedir. Çalışmaların ilk sonuçları lavanta yağının diğer yağlarla karışım halinde saç dökülmesini önlediğine dair kanıtlar vermektedir.

Buhar banyosu, soğuk algınlıklarına ve öksürüğe iyi gelir. İdrar artıcı, antiseptik, romatizma ağrılarını dindiricidir. Lavanta çayının merkezi sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı teskin edici etkisi vardır. Stres, endişe ve depresyona iyi gelmektedir. Kurutulmuş lavantanın yastıklara serpilmesi veya yağının banyo suyuna katılması uyku getirdiği bilinmektedir.

Lavanta’ın Zararları ve Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir ?

Lavanta yağının ağızdan alınması toksiktir. Gebeler, süt verenlerin ve olası hormonal etkilerinden dolayı erkek çocukların lavanta yağı kullanmaması önerilmektedir. Bluğ çağı öncesi erkek çocuklarda selim meme büyümesine sebep olabilmektedir. Sakinleştirici ilaçlarla birlikte alınması uyku durumunu arttırır. Lavanıta yağının cilde uygulanması bazen ciltte hassasiyete sebep olabilmektedir.

Yorum yapın