Maydanoz Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Maydanoz Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Dönemi Nelerdir?

Maydanoz deyince akla ilk gelen şey maydanozla süslenmiş yemekler olur. Ancak maydanozun daha fazlasını hak ettiğini söyleyebiliriz. Maydanoz zengin bir C vitamini, karoten, demir ve klorofil deposudur. Tek bir ekim bile tüm yaz boyu maydanoz ihtiyacınızı karşılayabilir. Son ektiğiniz maydanozlar hafif kış şartlarında maydanoz verebilir. Maydanozu saksıya ekebilirsiniz. Saksınızı güneş ışığı alan bir pencerenin kenarına koyduğunuzda, tüm kış mevsimi boyunca kullanacağınız maydanozu önceden garantilemiş olursunuz. Maydanoz her türlü salataya koyulabilir, tadı patates çorbasından köfteye kadar her yemeğe lezzet katar. Kısacası maydanoz, sadece yemeklerin süslenmesinde kullanılan bir ot değildir, yemeklerin lezzetine lezzet katar. Maydanozun faydalarını öğrendiğinizde, bu otu bahçenizde her yıl yetiştirmek isteyeceksiniz.

Maydanozun Ekim ve Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir ?

Maydanoz yetiştirmek çok zor bir iş değildir ancak bu otla ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey çimlenme süresinin 3-4 hafta olmasıdır. Bahçenizdeki sebze ve ot yatakları çimlenip fide halini almaya başladığında bile maydanoz yatağının hala boş olduğunu görürsünüz. Böyle zamanlarda aklınızda bulundurmanız gereken tek şey bu durumun sizden kaynaklanmadığı olmalıdır. Bu durum tamamen maydanozun tabiatı ile ilişkilidir.

Maydanoz az miktarda alkalin ve asit içeren verimli topraklarda yetiştirildiğinde, verimli sonuçlar alınır. Hafif bir gölge altında kalan topraklarda da sorunsuz bir şekilde yetiştirilebilen maydanozun yanına domates ve kuşkonmaz ekebilirsiniz. Maydanoz domates ve kuşkonmaz yataklarının arasına ekilebilir.

Maydanoz suya çok fazla ihtiyaç duyan bir bitki değildir ancak çok sığ bir kök sistemine sahip olduğundan toprağının kurumamasına özen gösterilmelidir.

Maydanozun Hasat Yöntemleri Nelerdir?

İhtiyacınız oldukça girişebileceğiniz hasat işine önce dış yapraklardan başlamalısınız. Maydanoz üretimini ve kalitesini arttırmak için maydanozun yassı yaprakları ile birlikte yaprak gövdesini de hasat etmeniz gerekir. Tek bir hasatla çok fazla miktarda maydanoz toplamak istiyorsanız, maydanozu bir bütün olarak, gövdesi ile beraber toprak seviyesinin biraz üstünden kesebilirsiniz. Bu şekilde kestiğiniz yerden yeni yaprakların da çıkmasını sağlamış olursunuz.

Mutfağınız tüm kış boyunca taze maydanoz bulundurmak istiyorsanız, sonbahar mevsiminin son dönemlerinde bahçedeki maydanoz fidelerinden iki tanesini 25 cm derinliğindeki bir saksıya dikin ve saksıyı güneş ışığı alan bir pencerenin kenarına koyun. Yaz sonunda da saksıya tohum ekebilirsiniz ve ekim yaptığınız saksıyı sonbaharda yaşanması beklenen ilk don tarihine kadar bahçenizde muhafaza edebilirsiniz. İlk dondan sonra saksıyı içeri almayı unutmayın.

En Kaliteli Maydanoz Çeşitleri Nelerdir ?

  • Kıvırcık Yapraklı Maydanoz : yaprakları kıvırcık ve oldukça güzeldir. Tadı düz yapraklı maydanozun tadı kadar beğenilmese de kendine has bir lezzeti bulunmaktadır. Orman Yeşili cini kıvırcık maydanozun uzun, kalın ve hoş kokulu yaprakları sıcak havalarda bile yemyeşil kalır. Frisca cinsi maydanozun kıvırcık yaprakları hem güzel hem de lezzetlidir.
  • Düz Yapraklı Maydanoz : İtalyan maydanozu olarak anılan bu çeşidin yaprakları kereviz yapraklarına benzemektedir. Gigante D’Italia cins maydanozun kocaman, koyu yeşil, kalın ve lezzetli yaprakları vardır. Bu maydanoz taze olarak tüketilebileceği gibi yemeklerin içine de koyulablir. Single-Leaf Italian cinsi maydanozun zengin bir tadı vardır, bu maydanoz yemeklerin üzerini süslemek için kullanılabilir.

Yorum yapın