Mobilyada cayma hakkı nasıl kullanılır

Photo of author

By Bilgio.Net

Mobilya alışverişleri genellikle yüksek meblağlı ve cayma durumunda alıcıyı ve satıcıyı zorlayan alışverişlerdir. Mobilya aldığınızda bazı koşullara bağlı olarak cayma veya ürünü değiştirme hakkında sahipsiniz. Bu hakkınızı kullanabilmeniz için mevzuatın tüketiciye sağladığı hakları ve avantajları iyi bilmeniz gerekmektedir.

Hangi durumlarda mobilyada cayma hakkı kullanılabilir ?

Mağazadan yüz yüze satışlarda

Bir mağazaya gidip ürünü gördükten sonra satın aldıktan sonra sebep göstermeden “bu ürünü beğenmedim iade etmek istiyorum” diyemezsiniz. Mağazadan satışlarda mobilyada cayma hakkını kullanabilmeniz için ürünün ayıplı olması gerekir.

Ayıplı mal nedir ? Ayıplı mal mağazada seçip beğendiğiniz ürün yerine size başka bir model teslim edilmesi, katalogda yer alan özellikler ile teslim edilen ürünün özelliklerinin farklı olması, hatalı imalat ürün verilmesidir.

Satıcı ürünü satarken “leke yapmaz, çizilmez, yırtılmaz, toz tutmaz” gibi laflar kullandıysa ve ürünü kullanırken bunların doğru olmadığını anlarsanız, ürün kataloğunda, kullanma kılavuzunda ürün özellikleri kısmında bunların var olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer satıcının söyledikleri ile katalogda yazanlar uyuşmuyorsa, bunu ispatlayamayacağınız için (satıcının yalan söylediğini) teknik olarak size ayıplı mal teslim edilmemiştir, cayma hakkınızı kullanamazsınız. Bu nedenle mobilya alırken ürün özelliklerini iyi OKUYUNUZ.

Mobilyada imalat hatası varsa veya kurulma-taşınma esnasında hasar oluşmuş ise malı teslim almamanız veya teslimat zamanında tutanak ile bunu imza altına almanız gerekir.

Eğer mobilyadaki imalat hatasını kullandıktan birkaç ay sonra fark ettiyseniz bu ürün yine de ayıplı mal sayılır. Bunun süresi 6 aydır. Hatayı 6 aydan önce fark ettiğinizde bunun ayıplı olmadığını satıcı ispat etmek zorundadır. 6 aydan sonraki şikayetlerde tüketicinin böyle bir avantajı yoktur . Bununla birlikte tüketici malı teslim aldıktan sonra 2 yıl içinde ayıplı mal için iade talep edebilir. Başvuru için zaman aşımı 2 yıldır.

Mobilyadaki imalat hatasını alıcı başlangıçta fark etse, başta durumu kabullense, fakat üç dört ay sonra içine sinmeyip iade talep etse tüketici haklıdır, çünkü 6 ay dolmamıştır.

Ama 6 ay dolmasa bile, kapıdan sığmadı, çabuk eskidi, rengi çabuk attı türü sebeplerle ürün ayıplı mal diye iade edilemez.

Bazı firmalar montaj işini üstlenmemektedir. Bu takdirde montaj hataları veya monte ederken ürünün zarar görmesi halinde firmadan iade talep edilemez.

Ürün ayıplı ise, iade etme, değiştirme, ücretsiz tamir ettirme, satış fiyatından indirim isteme haklarınız vardır.

Taksitli satışların ayrı bir statüsü vardır ama bunun için taksitli satış sözleşmesi imzalanması gerekir. Malın bedeli kredi kartından taksitle çekilse dahi ortada taksitli satış sözleşmesi yok ise malı peşin almış gibi olursunuz. Satıcıyla taksitli satış sözleşmesi imzaladıysanız, 7 gün içinde sebep göstermeden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kapıdan satışlarda

Mobilyalar genellikle kapıya gelen seyyar satıcılar tarafından satılmaz. Ancak yine de bu mümkündür. Birisi kapınıza gelir, indirim kazandınız der, size cazip koşullar sunabilir. Bu kişilerden mobilya veya başka bir ürün aldıysanız 14 gün içinde sebep göstermeden iade edebilirsiniz. (Özellikle dolandırıcılık veya fahiş fiyatla ürün satma durumlarında) Ama alıcı ile satıcı arasında bir sözleşme olması gerekir. Sözleşmeyi de tüketicinin iyi OKUMASI gerekir.

İnternetten satışlarda

İnternetten mobilya almanın bir avantajı vardır. Bu da sebep göstermeden 14 gün içinde iade edebilme avantajıdır. Yani internetten ürün aldığınız zaman iade etmek için ürünün ayıplı olmasına gerek yoktur. 14 günü geçerse bu avantaj kaybolur. Bu yüzden 14 gün içinde internetten sisteme girip iade başvurusunda bulunmak gerekir.

Satıcı ürünü 30 gün içinde teslim edemezse de alıcı sözleşmeyi feshedip para iadesi isteme hakkına sahiptir.

Mobilyada cayma hakkı nasıl kullanılır ?

Söz uçar yazı kalır. Mobilyada cayma hakkının kullanılması için internet alışverişlerinde internet üzerinden, mağaza alışverişlerinde ise noter üzerinden bildirim yapmak gerekir. Alıcı bariz şekilde haklı ise satıcılar notere gerek kalmadan iade veya değişim seçeneklerini kullandırmaktadırlar. Bu biraz da firmanın kurumsal kalitesi ile ilgilidir. Fakat söze kanıp süreleri geçirirseniz mağdur olursunuz.

Firma ile ürünün iadesi veya değişimi konularında anlaşamadıysanız Tüketici Hakem Heyet’ine başvurabilirsiniz. Malın değeri 4.570 TL’nin altındaysa ilçe Tüketici Hakem Heyet’ine,  6.860 TL’nin altındaysa da il Tüketici Hakem Heyet’ine (bu akamlar her sene güncellenmektedir) başvurabilirsiniz. Aldığınız ürün bu miktarların üzerindeyse yine de Tüketici Hakem Heyet’ine başvurabilirsiniz. Bu takdirde Tüketici Hakem Heyet’inin verdiği karar uygulanması zorunlu değil “tavsiye” niteliğinde olur. Bu kararla birlikte mahkemeye başvurabilirsiniz.

Yorum yapın