Osman Gazi Kimdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Osman Gazi Kimdir ?

Osmanlı Devleti’nin Kurucusu olan Osman Gazi 1258’te Söğüt’te doğdu. Babası, Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Bizans sınırına yakın uç beyi olan Ertuğrul Gazi, annesi ise Hayme Hatun’dur.

Osman Gazi, 1281 yılında Söğüt’te Kayı Boyu’nun yönetimine geçtiğinde henüz 23 yaşındaydı. Söğüt ve Domaniç bölgesinde kurulan Osmanlı Beyliği’nin devlet sınırları Osman Gazi, başa geçtiğinde 4800 kilometrekareydi. Vefat ettiğinde ise bu sınırlar 16,000 kilometrekareye ulaşmıştı. Bizans tekfurlarıyla komşu olan Osmanlı Devleti, Osman Bey’in düzenlediği seferler sonucunda kısa zamanda sınırlarını büyük oranda genişletmiştir.

Osman Gazi, ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşmakta çok ustaydı. Aşiretin ileri gelenlerinden Ömer Bey’in  kızı Malhun Hatun ile evlendi ve bu evlilikten ileride Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğdu.

Osman Gazi, Ahi şeyhlerinden Edebali’nin görüşlerine değer verir ve ona saygı duyardı. Meşhur bir rivayete göre, bir gün Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin evine misafir olmuş; odada bulunan Kur’an-ı Kerim’e saygısından ötürü, o geceyi uykusuz geçirmiştir. Bu durumdan çok memnun olan Şeyh de kendisine hayır dualar ederek, kızı ile evlendirmiştir.

Osman Gazi, Akçakoca ,Konur Alp, Samsa Çavuş ve Gazi Abdurrahman Bey gibi çok değerli komutanlarla birlikte Bizanslılara karşı savaştı.27 Ocak 12992da bağımsızlığını ilan etti. Böylece 623 yıl süren cihan devletinin temellerini atmıştır.

Osman Bey, Karacahisar, Göynük, Mudurnu, Yarhisar, İnegöl, Yenişehir,  Malkara, Kocahisar, Lefke, Gevye ve Akhisar’ı aldı.

1314 senesinde Bursa’yı kuşattı ancak alamadı.1321’de yönetimi oğlu Orhan Gazi’ye bıraktı. Anadolu’da kurulup, üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, 1326’da Bursa’da nikris (gut) hastalığından vefat etti.

Geriye bıraktığı mal varlığı bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak bir kılıç, bir mızrak, bir tirkeş (okluk) , birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklıktan ibaretti. İslam dinine verdiği hizmetlerinden ötürü ‘’Fahreddin’’ (dinin övüncü) lakabıyla tanınmıştır.

Yorum yapın