Pancar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Pancar Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Yumrukları ve kökleri için yetiştirilen bu sebze farklı renklerde ve şekillerde karşımıza çıkar. Dolabınızdaki konserve kutularını içinde duran kırmızımsı-morumsu renkteki pancar dolmalarını yiyerek bu güzel sebzenin tadını tam olarak anlayamazsınız. Bu sebzenin gerçek lezzetini tatmak istiyorsanız, pancarınızı tıpkı fırında patates pişirir gibi fırına verin ya da yağda sotelenmiş havuç gibi ocak üstünde pişirin. Birçok insanın göz ardı ettiği bir damak tadı olan pancarın marifetli ellerde harika tada kavuşacağını unutmayın.

Pancarın Ekim Yeri Nasıl Olmalı?

Pancar 6,5-7,5 seviyesinde pH değerine sahip, hafif kumlu bir toprağa ihtiyaç duyar. Comell Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sonucunda, pancar köklerinin toprağın 0,9 m derinliğine kadar ulaşabileceği ortaya çıkmıştır. Bu da iyice kazılmış, geniş sebze yataklarının sebzecilik için oldukça önemli olduğunu göstermektedir.

Pancar Nasıl Ekilir?

Her bir ‘’pancar tohumu’’ aslında 2-6 tane tohum içeren kurutulmuş bir meyve gibidir. Mevsimin son don olayından yaklaşık 1 ay önce bu tohumları toprağa aralarında 5-10 cm boşluk bırakarak ekin. Son don olayına kadar her iki haftada bir ekim işlemine devam edin. Pancarı kışın kullanmak amacıyla yazın ortasında ekmeye kalkarsanız, toprağın pancarın ihtiyacı olduğundan daha sıcak olacağını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Çimlenmeyi hızlandırmak için, tohumları akşam karanlığında ya da serin ve bulutlu bir günde ekmeyi tercih edin. Toprağı iyice sulayın ve üzerini ısıyı belirli bir oranda tutabilmek için ince bir gübre tabakasıyla örtün.

Fideler gözle görülür bir hal aldığında, her bir pancar kümesini bahçıvan makasıyla seyreltin. Her bir grupta en sağlam, en gürbüz görünen fideleri  muhafaza edin. Diğer fideleri toprak seviyesinde kesin. Diğer sebzelere herhangi bir zarar vermemek için, istemediğiniz fideleri elinizle söküp koparmayın, makasla kesin.

Pancar Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli ?

Sıcak bir havada hasat edilebilecek boyutlara gelen pancarların kök rengi parlak değildir, tadı lezzetsizdir. Pancar serin bir havada yetiştirilirse, verimli sonuçlar alınabilir. Pancarın serinliğini muhafaza edebilmek için üzerini ince bir saman tabakasıyla örtebilirsiniz. Pancar toprağını gölgede bırakacağını düşündüğünüz sebzeleri pancarın yanına dikmeniz de iyi bir tercih olabilir.

  • Sulama : Pancardan kaliteli bir hasat elde etmek istiyorsanız, toprağı yeteri kadar sulayın. Toprağın kurumaya yüz tutmasına izin vermeyin.
  • Gübreleme : Aşırı miktarda nitrojen pancar yumrularının büyümesini sağlar ancak kök kısmının gelişimini olumsuz yönde etkiler. Pancar köklerinden verim almak istiyorsanız, toprağınızı her 3-4 haftada bir nitrojen oranı düşük, fosfor ve potasyum oranı yüksek organik gübre ile zenginleştirin.

Pancar Nasıl Hasat Edilir?

3,8-6,3 cm çapına ulaşan pancarlar hasat edildiğinde oldukça lezzetli bir tat verir. Pancarın kök kısmı büyüdükçe, lezzetini kaydeder. Hasat işlemi sırasında, kökleri elinizle sökün ya da önce hafifi sulama ile toprağı yumuşatın ve pancarı elinizle saplarından çekerek alın. Bazı insanlar pancarın yapraklı kısımlarını keserek çıkarıyor, ancak bu, pancarın kök kısmındaki nem içeriğinin azalmasına neden olmaktadır. Nem kaybını azaltmak için, bir elinizle pancar kökünü, diğer elinizle de pancarın yapraklı kısmını tutun. Yumruları da büküp koparabilirsiniz. Elde ettiğiniz parçaları plastik sebze torbalarına koyun ve torbaları soğutucuya alın. Torbaları toprağın altına kazdığınız nemli kum mahzenlerinin içine de gömebilirsiniz.

En Kaliteli Pancar Çeşitleri Nelerdir?

  • Minyatür Pancarı : Küçük Top, Gladyatör, Spinel, Pablo
  • Özel Pancarlar : Chioggia, Forona, Cyndor, Altın Pancar
  • Ana-Ekin Pancarı : Red Ace, Scarlet, Supreme, Detroit Dark Red

Yorum yapın