Pap Smear Testinin Anormal Olması ( Servikal Displazi ) Ne Demek ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Pap Smear Testinin Anormal Olması ( Servikal Displazi ) Ne Demek ? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Pap semar testi genellikle 20-65 yaş arası genç kız ve kadınlarda rahimağzını ( serviks ) değerlendirmek ve hem enfeksiyonlar hem de kansere neden olabilecek erken dönem önemli lezyonların tanınması için yapılan tarama testidir. Bu test ağrısız bir işlem olup, rahimağzından özel bir çubuk yardımı ile alınan sürüntünün özel işlemler sonrasında mikroskop altında incelenmesi ile patolojik olarak değerlendirmesi yapılır.

Klas 1, 2, 3, 4, 5 olarak sınıflandırılır. Klas 1 normal, klas 2 negatif olup enfeksiyon gibi iyi huylu değişiklikler görülür. Klas 3 ise anormal görünümlü hücreleri kapsayıp hücrelerde displazi dediğimiz, normalde görülmeyen değişikliler görülür. Klas 3’ün şiddetli enfeksiyonlarda da görülebileceği unutulmamalıdır. Klas 3; CIN1, CIN 2, CIN 3 olmak üzere üçe ayrılır. CIN 1’de hafif displazi, CIN 2 ve CIN ^’te ise şiddetli displazı bulguları vardır. CIN kanser olmayıp, ilerde kanser riskini artıran hücresel değişikliklerin varlığını gösterir. Klas 4 zayıf pozitif olup, kötü huylu olma olasılığı yüksek hücreler görülür. Klas 5 ise kuvvetli pozitif olup tartışmasız ktü huylu hücreleri kapsar ( rahimağzı kanseri ).

Pap smear testinin yararı büyük olup rahimağzındaki kansere dönüşebilecek lezyonların erken tanınıp başarılı tedavi şansını artırır ve rahimağzı kanseri riskini azaltır. Böylece birçok kadının hayatını kurtarıcı rolü vardır. Rahimazında displazı denen anormal görünümlü hücresel değişikliklere neden olan en önemli faktör genital siğil olarak da isimlendirilen enfeksiyona neden human papilloma virüs ( HPV) enfeksiyonudur.

Bulgu, Belirti Ve Yakınmalar Nelerdir ?

Pap smearin anormal olması çoğunlukla hücresel düzeyde değişiklikleri kapsadığı için birçok kadında ek bir yakınma ve bulgu bulunmaz. Cinsel olarak aktif hayatın başladığı 20 yaşlarından itibaren 65 yaşına kadar bütün kadınların düzenli pap smear testi yaptırmaları önerilir. Eğer düzenli pap smear testi yaptırılmıyorsa vajinal akıntı, cinsel ilişki sonrası oluşan vajinal kanamalar, kasık bölgelerinde ağrı ve idrar yapmada zorlanma gibi bulgularda mutlaka bir doktora başvurulması gereklidir.

Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Pap smear testi negatif ise yıllık kontrol dışında ek önleme gerek yoktur. Pap smear testi anormal ise testin tekrarlanması ve daha kısa aralıklarla muayene/izlem, kolposkopi adı verilen cihazla rahim bölgesi dahil muayene önerilebilir. Bazen kanser şüphesi durumlarında biyopsi adı verilen doku parçası alınarak mikroskop altında daha detaylı inceleme yapılır. İleri incelemede kanser tanısı kesinleşirse ve erken evreyse, konizasyon ile rahimağzı kısmen çıkarılır veya rahimağzı ve rahim beraber çıkarılır.

Beslenme Şekilleri Nasıl Olmalıdır ?

Meyve ve sebzeden zengin beslenen kadınlarda rahimağzında anormal değişiklikler ve displazi görülme riski belirgin azalmaktadır. Koruyucu etki özellikle koyu sarı/turuncu renk sebzelerde ve domateste bulunur.

Folik asidin gıdalarda bulunan doğal formu folat, kan seviyelerinin yüksekliği, rahimağzında anormal hücrelerin gelişmesine karşı koruyucudur. Kanda yüksek folat düzeyleri, daha çok meyve ve sebze tüketimi ile ilişkilidir. Özellikle riskli insanlar başta olmak üzere herkesin meyve ve sebze tüketimin artırması gereklidir.

Sağlıklı kadınlarla karşılaştırıldığında rahimağzında displazi gelişen kadınlarda kanda beta karoten ve E vitamini düzeyleri daha düşüktür. Ayrıca bu kadınların diyetle daha düşük miktarda selenyum, A ve C vitamini aldıkları saptanmıştır. C vitamini veya beta karoten desteklerinin kullanılmasının servikal displaziden korunmada ek yararı yoktur. Rahimağzında displazi olan kadınlarda C vitamini veya beta karoten kullanmamalı, bu tür vitamin veya mineral ihtiyacı doğal yoldan besinlerle karşılanmalıdır.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri Nelerdir ?

Sigara içilmesi rahimağzında anormal değişiklerin görülme riskini, var olan anormalliklerin daha kötüleşip kanserleşme riskini artırır. Sigara içilmesinin bırakılması ve pasif içiciliğin engellenmesi rahimağzı kanseri riski olduğu kadar birçok sağlık sorunları açısından yararlıdır.

Özellikle erken yaşta cinsel ilişkiye başlanması veya çok sayıda cinsel ilişki partnerinin bulunması da rahimağzında anormallikler gelişmesi riskini artırmaktadır. Bu tür riskli davranışlardan uzak durulması, prezervatif veya diyafram gibi bariyer yöntemlerinin kullanılması rahimağzında anormal değişikliklerin görülme riskini azaltır.

Önerilen Besin Takviyeleri Nelerdir ?

  • Folik asit
  • Antioksidanlar, mineral ve vitaminler
  • İndol 3-karbinol

Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler Nelerdir ?

  • Yeşil çay
  • Ekinazya
  • Kedi pençesi
  • Iapacho ağacı kabuğu
  • Papaya
  • Greyfurt
  • Andrographis
  • Trametes versicolor
  • Reishi mantarı
  • Mür
  • Sakal likeni
  • Altın mühür
  • Civan perçemi

Yorum yapın