Portakal Ne Renktir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Portakal Ne Renktir ?

Şimdi hemen bu ne biçim bir soru diye sorabilirsiniz. Ama portakalın rengi duruma göre değişmektedir.

Portakal birçok ülkede olgunlaştığı halde yeşildir ve dükkanlarda bu şekilde satılırlar. Bu durum limon, greyfurt, mandalina ve mango içinde aynı şekildedir.

Portakal tropikal bir meyve değil, astropikal bir meyvedir. Portakalın rengi iklimde yetiştiğine göre değişim göstermektedir. Ilıman iklimlerde, havalar soğudukça portakalın içerisinde bulunan klorofil maddesi zarar gördüğünden, yeşil kabuğunun rengi portakal rengine döner. Ancak sıcak iklimlerde klorofil maddesi zarar görmediğinden kabuğunun rengi yeşil olarak kalmaktadır. Örnek vermek gerekirse eğer Honduras portakalı, ülke sınırları içerisinde yeşil olarak bulunurken, ihracat için portakala yapay olarak renk verilir.

Portakalların renk değiştirmesi için meyvelere etilen gazı verilir. Etilen gazı petrol piyasasının yan ürünüdür. Bu etilen gazı normalde plastik üretiminde kullanılır. Etilen gazı, dünyada en çok üretilen organik bileşiktir. Ortalama her yıl 100 milyon ton üretim sağlanır. Portakalın doğal rengi olan yeşil katmanını ortadan kaldırmak ve bildiğimiz portakal rengini alması için kullanılır.

Dünya’da en çok portakal üreten ülke Brezilya’dır. (yılda 18 milyon ton). Bunu hemen Amerika takip eder.  Amerika’da üretilen portakallar 1955 yılına kadar,  Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin yasaklamasına kadar yapay yöntemlerle boyanmaktaydı.

Portakallar hangi ülkeden gelirse gelsin olgun olup olmadığı rengine bakılarak anlaşılamaz. Ağaçtan toplanmayan portakal bir sonraki hasar dönemine kadar ağaçta kalabilir. Soğuk ve sıcak hava dalgalanmaları sebebiyle rengi portakal renginden yeşile dönebilir ama tadından ve kalitesinden hiçbir şey kaybetmez.

Şimdi bu yazımızdan sonra manav ve marketlerde satın aldığınız portakallara etilen gazı uygulanıp uygulanmadığını merak edebilirsiniz. Ama bunda korkulacak bir durum yoktur. Çünkü etilen gazı, tatsız, kokusuz ve zararsızdır. Ayrıca bir çok meyve ve sebze ilk toplandıkları zaman bu gazı doğal olarak yayar. Bu meyvelere örnek verecek olursak, elma, kavun, domates, avakado ve muzu sayabiliriz. Bu gaz insanlara karşı zararsız olsa da diğer meyve ve sebzelere zararlı olabilir. Bu yüzdendir ki elma ve muzları havuç, mandalina ve portakallardan uzak tutmak gerekir.

Etilen gazının portakalların rengini değiştirmekten başka kullanım alanları da vardır. Mesela olgunlaşmamış mangonuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını istiyorsanız, muz ile aynı kese kağıdı içine koyarsanız hemen olgunlaştığını görürsünüz.

Yorum yapın