Prolaktin hormonunu düşüren bitkiler

Photo of author

By Bilgio.Net

Prolaktin hormonu hipofiz bezinden salgılanan ve kadınların bebeğini emzirebilmesi için süt üretmesini sağlayan bir hormondur. Ayrıca kadın üreme organlarının gelişiminde ve fonksiyonlarının icrasında bu hormon etkilidir.

Ancak bazı durumlarda prolaktin hormonunun yükselmesi yarar değil zarar getirir. Prolaktin hormonunun kadında emzirme dönemi dışında yükselmesi veya emzirme döneminde aşırı yükselmesine hiperprolaktinemi denir ve bu sorun erkeklerde de görülebilir.

Hiperprolaktinemi vücudun normalden daha yüksek prolaktin seviyelerine neden olmasına neden olan bir endokrin sistemi bozukluğudur.

Kadınlarda hamilelik ve emzirme dönemleri haricinde prolaktin hormonu yükselirse kısırlık ve cinsel istek azlığına yol açar. Erkekte bu hormon aşırı yükselirse iktidarsızlığa yol açar.

Prolaktin hormonunun yükselmesinin yarattığı şikayetler:

Kadınlarda;

  • İstenmeyen şekilde meme başı akıntısı olması
  • Hamilelik yokken süt gelmesi
  • Adet düzensizliği ve kadının yumurtlama döngüsünün bozulması
  • Cinsel ilişki esnasında vajinal kuruluk kaynaklı ağrı
  • Hamilelikte düşük riskinin artması

Erkeklerde;

  • Erektil disfonksiyon yani iktidarsızlık
  • Jinekomasti yani erkek memesinin aşırı büyümesi
  • Optik siniri etkileyen hipofiz tümörlerinden kaynaklanan görme problemleri veya baş ağrıları
  • Kas kütlesinin azalması
  • Vücut kıllarında azalma

Prolaktin hormonunu düşüren bitkiler

Aşağıdaki bitkiler prolaktin hormonunu düşürmeye yardımcı olur

Ashwagandha (Withania somnifera)

Bu bitki Hint ginsengi olarak bilinir. Eczanelerde gıda takviyesi şeklinde satılmaktadır. Genel olarak stres azaltıcı, sperm artırıcı ve antiromatizmal özellikleri nedeniyle talep görmektedir. Prolaktin hormonu yüksekliğinin erkekte yarattığı iktidarsızlığı azaltmak amaçlı kullanılabilir. Kadınlar ise stres azaltıcı özelliği nedeniyle tüketebilir. Çünkü stres prolaktin hormonu seviyesinin dengesini bozmaktadır.

 Şizandra üzümü (Schisandra chinensis)

Bu bitki de cinsel isteği artırmakta ve stresi azaltmaktadır. Hormon dengeleyici ve bağışıklık sistemi güçlendirici etkileri vardır.

Fo-Ti (Polygonum multiflorum)

Bir Uzakdoğu bitkisidir. Bu da cinsel isteksizlik için kullanılmaktadır.

Meyan Kökü

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Genel olarak organları korur.

Amerikan ginsengi (Panax quinquefolius)

Ginsenosit adlı etkin maddeyi içeren bu bitkinin afrodizyak etkisi vardır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus)

Bu Sibirya ginsengidir.Yorgunluğu azaltıyor.

Gotu Kola (Centella asiatica)

Vücudu toparlayan bir bitkidir. Ameliyat sonrası veya psikolojik travmalar sonrası kullanılırsa düzelmeyi hızlandırır. Prolaktin hormonunun yükselmesi bu tür sebeplere bağlıysa kolay iyileşme sağlar.

Yukarıda sayılan bitkiler genellikle gıda takviyesi şeklinde eczanalerde satılmaktadır. Bilinçsiz kullanılmaları zarar da getirebilir. Bu yüzden doktora danışarak alınmalıdır.

Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği bitki

İbrahim Saraçoğlu hormon dengesizliği yaşayanlara testere dişli aslan pençesi kürü uygulanmasını tavsiye etmektedir.

Bu bitki aktarlarda satılmaktadır. Yalnız kullanım ömrünün sona ermemiş olmasına ve aktardan aldığınız bitkinin hakikaten de testere dişli aslan pençesi olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü halk tarafından fazla bilinmeyen bu bitkinin bir çok akraba türü bulunmakta ve aktarlar dahi bazen karıştırabilmektedir.

İbrahim Saraçoğlu bu bitkiyi kendi resmi sitesi üzerinden satmaktadır.

Kürün hazırlanışı oldukça kolaydır. Klor içermeyen damacana suyundan bir su bardağı kadar su çaydanlığa koyulur ve kaynamaya başlayınca bir tatlı kaşığı testere dişli aslan pençesi eklenir. 10 dakika kısık ateşte kaynatıp ılıyınca süzülür ve içilir.

Bu şekilde bir kere kahvaltından iki saat sonra hazırlanıp içilir, bir kere de akşam yemeğinden 2-3 saat kadar sonra hazırlanıp içilir. Bir ay boyunca istikrarlı şekilde günde iki defa hazırlanıp içilir. Bir ay kullanınca bir hafta ara verip şikayetler devam ediyorsa bir ay daha devam edilir.

Yorum yapın