Sebze Meyve Seçimi Ve Saklama Koşulları Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Sebze Meyve Seçimi Ve Saklama Koşulları Nelerdir ?

Sebzelerinizi iyi seçin! Zira onlar, sadece ne yemek pişireceğinizi düşündüğünüz bir saatin sonunda elinize aldığınız kurtarıcılar değiller. Onlar, özellikle de kışın, vücudumuzu koruyan şifa kaynaklarımız. Orta boy, çatlamamış, güzel kokan sebze ve meyve seçin. ‘’ Yamru yumru ‘’ olanları seçmekten korkmayın. Topraktan çıkan her şeyin en doğal halinin ‘’ yamuk ‘’, işlenmş halinin ise ‘’ muntazam ‘’ olduğunu Unutmayın.

Doğru Sebze Seçimi

Doğru Patates Seçimi

Patatesin görünümü düz, çukursuz, kesilmemiş olmalı.

Asla filizlenmiş, yeşillenmiş patates almayın. Yeşil lekeler, patateste yüksek oranda solanin yani zehirli madde biriktiğini gösterir. Temiz, üzerinde kurumuş çamur olmayan patatesleri seçin. Çamurlu patates, yağmur zamanında toplanmış ve içine su çekmiştir; bu yüzden çabucak bozulabilir.

Patates, ılık, karanlık yerde saklanmalıdır.

Doğru Lahana Seçimi

Lahana alırken, sert, kuru, yıpranmamış, birbirine yapışık olan yapraklılarını seçin. Lahananın sapı düzgün olmalı, üzerinde siyah lekeler olmamalı.

Doğru Karnabahar Seçimi

Karnabahar alırken ufak, çiçekli olanları tercih ederseniz, pişirmesi daha çabuk olur. Böylece daha az vitamin kaybına uğrar.

Doğru Havuç Seçimi

Rengi parlak, sert ve pürüzsüz havuç seçin. Havuçta yeşillenme ve acı tat varsa, bu, yüksek oranda solanin içerme ihtimalini gösterir. Havucun daha uzun süre dayanmasını isterseniz önce kireç ve su karışımında yıkayın. Sonra, haşlanmış kuru soğan kabuklarının suyunda yıkayın. Ardından kurulayın. Taze, bozulmamış havucu, nemli kumla dolu bir kutuya koyarak balkonda saklayabilirsiniz. Hava çok soğuksa kutunuzu içeri alın. Kum, nemi koruyacak ve havucunuzu taze tutacaktır.

Doğru Salatalık Seçimi

Orta boy, sert salatalıklar seçin. Parmaklarınızla üzerine biraz bastırın, salatalık yumuşak ve ezik olmamalıdır.

Salatalık buzdolabında uzun süre saklanabilir. Bir su kabının içine, salatalıkların kuyrukları suda kalacak şekilde yerleştirin. Kaptaki suyu her gün değiştirin.

Doğru Domates Seçimi

Domates güzel kokmalı. İlk kural her zaman için budur.

Domatesin çiçek sapına dikkatle bakmalısınız. Saptaki yeşil veya beyaz damarlar domatesin erken koparıldığını ve kimyasal maddeyle renk verildiğini gösterir. Kaliteli domates kırmızı ve sulu olmalıdır. Domates, buzdolabında uzun süre bekletilmeye gelmez tadı değişir.

Doğru Kuru Soğan Seçimi

Kuru soğanın başı sert, kabukları sıkı olmalı. Yumuşaklık varsa, sebze ezilmeye başlıyor demektir.

Kuru soğan bez torbada veya kapaksız tahta kutu içinde saklanabilir. Kaloriferden uzak tutulmalıdır. Soğandan dökülen kabuklar çöpe atılmamalıdır; soğan, dökülmüş kabukların arasında yaşamına mutlulukla devam edebilir.

Doğru Sarımsak Seçimi

Sarımsak, cam kavanozda, unla birlikte saklanabilir.

Sarımsağı temizleyip üzerine sıvı yağ dökerek cam kavanozda saklarsanız, uzun süre taze kalacaktır. Bu şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. Hafif sarımsak kokusu alan bu yağı yemeklerde yahut salatalarda kullanabilirsiniz.

Doğru Meyve Seçimi

Doğru Elma Seçimi

Elma alırken sadece güzelliğine değil, tazeliğine de dikkat edin. Yeni toplanmış elmaları uzun süre saklamak için, her ir elmayı kağıtla sarın ve sapı aşağıda kalacak şekilde kutu içine yerleştirin. 2 kattan fazla elmayı üst üste koymayın.

Elma saklarken, aralarına titrek kavak ağacı talaşı, temiz ve kuru meşe ağacı yaprakları veya temiz, kuru akça ağaç yaprakları yahut kuru yosun koyailirsiniz. Bu şekilde, 4 aya kadar saklanabilir ve elmalara hiçbir şey olmaz.

Doğru Armut Seçimi

Armut, tam olmamışken toplanır. Bu yüzden armut alırken sert olanları seçin. Böylece daha uzun süre saklanabilirler. Sulu armut seviyorsanız, sapının kuru olmamasına dikkat edin.

Armudu oda sıcaklığında saklayın. Böylece aroması artar, daha yumuşak olur.

Doğru Üzüm Seçimi

Üzüm, buzdolabında 1-2 haftaya kadar saklanabilir. En iyisi kağıt poşet içinde veya delikli plastik kapta saklamaktır.

Doğru Nar Seçimi

Kağıt paket içinde, buzdolabında saklanmalıdır.

Doğru Muz Seçimi

Yeşil renkte muzu nemli havluya sararak kağıt poşet içine koyarsanız, 24 içinde yenmeye hazır hale gelir.

Doğru Kivi Seçimi

Kivi, toplandıktan sonra da yetişmeye devam eder. Tamamen olmuş kiviler yumuşak ve tatlı olur. Marketlere, kolay taşımak için sert, tamamen olmamış ekşi kiviler getirilebilir. Buna dikkat edin.

Kiviyi oda sıcaklığında saklayın. Tamamen yetişmiş kiviler, birkaç hafta buzdolabında kalabilir.

Doğru Hurma Seçimi

Hurma meyveleri, toplandıktan sonra yetişmeye devam eder. Olmamış hurma alırsanız yumuşayana kadar oda sıcaklığında saklayın. Yumuşak, olmuş hurma alırsanız hemen tüketin veya en fazla irkaç gün buzdolabında saklayın.

Doğru İncir Seçimi

İncir koparıldığı zaman meyvenin yetişmesi durur. Toplanmış incir çok naziktir ve kolay ezilebilir. Oda sıcaklığında birkaç gün saklanabilir.

İnciri daha uzun zaman saklamak için, bir kabın içine tek sıra olarak yerleştirin. ( Hepsini üst üste koyarsanız incir sulanır ve çabuk bozulur ) ve buzdolabına koyun.

Doğru Avokado Seçimi

Avokado, koparıldıktan sonra yetişmeye devam eder. Ilık yerde ( soğuk olmamasına dikkat edin ) saklanmalıdır. Satın alırken avokadonun sert olmamasına dikkat edin. Sonra evde, ılık ortamda, olana kadar bekletin ve buzdolabına alın. Buzdolabında birkaç günden fazla bekletmeden tüketin.

Yorum yapın