Sera Etkisi Nedir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Sera Etkisi Nedir ?

Dünya,enerjisinin büyün bir bölümünü fosil yakıtları yakarak sağlar;sadece petrol değil,kömür ve doğalgaz da dahil.Bu yanma sonucu ortaya karbondioksit çıkar.Karbon yüz milyonlarda yıldır yeryüzündeki fosil yakıtlarda depolanmıştır.Özellikle son yüzyılda büyük miktarlarda fosil yakıt yakılması sonucu açığa çıkan karbondioksitt artış olmuştur.Peki Sera Etkisi Nedir ? Neden Oluşur ?

Bütün bu korbondioksit atmosferde kalmaz.Bir kısmı okyanus ve göl sularında çözülür ve bir kısmıda kalsiyum ve magnezyum karbonat formunda kayaya dönüşür.Fakat ölçümler,atmosferde karbondioksit miktarının her yıl yavaşça arttığını gösteriyor.

Atmosferdeki karbondioksit miktarının artışı önemli bir problemi beraberinde getirir.Karbondioksit görünür ışığa karşı geçirgenliği vardır fakat kızıl öteşi ışığı emer.Dünyanın Güneş’ten aldığı enerji çoğunukla görünür ışık formundadır.Atmosferdeki karbondioksit,görünür ışığa karşı geçirgen olduğu için enerji direk olarak yeryüzüne ulaşır.

Fakat yeryüzünden yansıyan ışık genelde kızılötesi formundadır ve atmosferdeki karbondioksit tarafından emilir.Karbondioksit molekülü bu enerjisi tutmaz ve bütün yönlere olmak üzere tekrar yayar ve böylece bir kısmını yeryüzüne geri göndermiş olur.

Karbondioksitin etkisi Güneş’ten gelen enerjinin yeryüzüne ulaşmasını engellemek şeklinde değil,bu enerjinin bir kısmınının uzaya geri gitnesini önlemek şeklindedir.

Atmosferdeki karbondioksit miktarının her yıl arttığı düşünülürse yeryüzündeki ortalama sıcaklıkta derece derece gerçekleşecek bir artış beklentisi ortaya çıkar.Dünyanın ikliminde ciddi etkileri olması için sıcaklık artışının çok büyük olması gerekmez.Antartikada buzunun eriyerek dünyanın kıyı şehirlerinde sel haline dönüşmesi için ortalama 4 derecelik bir artış yeterli olabilmektedir.Ve 1975 yılından bu yana ortalama sıcaklı yavaş yavaş artmaktadır.

Yorum yapın