Su Kabağı Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Photo of author

By Bilgio.Net

Su Kabağı Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Depolama Yöntemleri Nelerdir?

Bazı sebzeler topraktan çıkarıldıktan sonra eski güzel görünümlerini kaybeder. Bu güzelliklerin sürmesine gerek var mı? Güzel görüntüleri için değil, besleyici ve sağlıklı gıdalar olduğu için yetiştiriyoruz sebzeleri. Yetiştiriyoruz, hasat ediyoruz ve tüketiyoruz.

Ancak ‘’ kuş yuvası su kabakları’’ bu kurala hiç uymuyor. Kuş yuvası su kabaklarını yetiştiriyoruz, bakımını gerçekleştiriyoruz, kabakları ovma işleminden geçiriyoruz ve bahçedeki ağaca asıyoruz. İlkbahar geldiğinde, su kabağından oluşturduğumuz bu kulübeye kuşların yuva yapmasını bekliyoruz. Kuşlar geldiğinde, yavru kuşlar uçup gidene kadar günbegün gözlüyoruz onları. Kuş yuvası su kabağını gıda amaçlı kullanmıyoruz, ama onun ruhumuzun gıdası olduğunu bilmeniz gerekir.

Su Kabağı Nasıl Ekilir?

Su kabağı organik madde bakımından zengin ve verimli toprakları sever. Su kabağı yatağının sonbaharda ya da ilkbaharda hazırlayın ve içini gübre ile doldurun. Son dondan önce 10 cm derinliğindeki her bir saksıya 3 adet tohum ekin. Don tehlikesi geçtikten ve toprak iyice ısındıktan sonra ( sadece ılıman bölgelerde ) doğrudan ekim yöntemini tercih edebilirsiniz. Toprak değiştirme işleminden bir hafta önce saksıdaki fidelerin sayısını bire indirin. Su kabakları arasında 60 cm mesafe bırakın, toprak değişimini dikkatlice yapın.

Su Kabağı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kuş yuvası su kabakları askısından ya da kalın bir çitten destek alınarak yetiştirildiğinde daha güzel sonuçlar verir. Kurutulmuş bir su kabağının ağırlığı çok fazla değildir ancak sarmaşık askısına dayalı olarak yetiştirilen bir su kabağı oldukça ağırdır. Su kabaklarını toprağın üzerine yayarak da yetiştirebilirsiniz ancak bu yöntemde renklerini koruyabilmek için üzerlerini temiz bir sap ve saman tabakası ile örtmelisiniz.

Fideleri, kabağa ve hıyara dadanan böceklerden koruyabilmek için sağlam bir örtü kullanın. Bu yöntem zirai mücadelenin yanı sıra su kabaklarının hızlı büyümesi için gereken sıcaklığı da sağlamış olur. Su kabakları çiçek açtıktan sonra böcekler aracılığıyla döllenmeyi sağlamak için bu örtüyü kaldırın.

Ekim işleminden başlayarak, beklenen tarihinden yaklaşık 1 ay öncesine kadar yoğun sulama yapın. Daha sonra toprağa verdiğiniz suyu 1/3 oranında azaltın. Nem oranını bu şekilde azaltarak su kabaklarının kurumasını sağlamış olursunuz.

Su Kabağının Hasat ve Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır?

Su kabağının rengi solgun bir görünüm kazandığında hasat işlemine başlayabilirsiniz. Su kabağını yavaşça gövdesinden yukarıya doğru çekin. Gövdeyi tam kesin çünkü su kabağının asılması için kestiğiniz büyüklükteki gövdeyi kullanmanız gerekecek. Bu işlemi dikkatlice yapın aksi takdirde darbe gören su kabakları kurumaz ve çürümeye başlar. Su kabaklarını 9/1 çözeltili suda yıkayın ve yıkama işlemi sırasında evde kullandığınız çamaşır suyunu kullanın. Bu şekilde çürümeyi önlemiş olursunuz. Su kabağını salladığınızda içindeki çekirdeklerinden ses gelmesi  gerekir. Bu ses gelene kadar su kabaklarını sıcak ve kuru bir yerde muhafaza edin. Bu durum hasattan sonra 3-4 hafta içinde gerçekleşir.

Yorum yapın