Verem Nedir ? Nasıl Oluşur, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Verem Nedir ? Nasıl Oluşur, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Verem çok bulaşıcı, zaman zaman ateşli, öksürüklü, yavruyu bitkin, iştahsız, uykusuz yapan ve değişik biçimlerde çocuğu ölüme götüren bir hastalıktır. Verem hastalığı çocuklarda 2 aylıkken başlar, fakat en çok bir yaşından sonra görülür ve çocuk ne kadar küçükse verem mikrobu da işini o kadar çabuk bitirir ve hastayı ölüme sürükler.

Bir çocuk ne kadar küçükse verem mikrobunun o çocuğa bulaşması daha zordur. Fakat çocuklar büyüdükçe verem mikrobunu alanların çoğaldığını ve her geçen yaş çocuklarda verem hastalığının ne denli salgın ve fazla olduğu yapılan muayenelerde görülmüştür.

verem-tedavisi
Verem Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Verem hastalığı günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, büyüklerin tedaviyi üzenli uygulamadıklarından belirti vermeksizin uzun süre devam eder. Böylece çocuklara kolayca bulaşan bir hastalık olur. Verem, önlenilen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Zamanında teşhis edilirse, bir sorun oluşturmaz. Aşıların zamanında yapılması, hastalığa yakalanma ihtimalini ortadan kaldırır.

Verem Hastalığı Nasıl Oluşur ?

Verem basilleri, öksürükve aksırık sonucu ağızdan saçılan damlacıklarla dağılma gösterir. Deride, akciğerlerde ve bağırsaklarda yayılarak hastalık yapar. Tüberkülin testi ile belli olur. Özellikle beslenme yetersizliği olanlarda bu test, negatif sonuç vereceğinden hastalık olmasına rağmen, sanki yokmuş gibi değerlendirilir. Bu nedenle büyüklerin ve çocukların düzenli aralıklara mikrofilm taramalarından geçirilmesi gerekir. Hastalık yerleştiği yerde, çevre lenf düğümlerine yayılır. Burada birincil odak denilen yapıyı oluştururlar. Genellikle iyileşerek, yerinde kireçli bir doku bırakırlar. Bu aslında hastalık yayılmasının sınırlanması ve hastalık mikrobunun uykuya yatması anlamına gelir. Bünye normal gücünü yitirdiğinde etken harekete geçerek yayılır. Kireçlenmesi bir yılla bir buçuk yıl arasında olur. Bazı çocuklarda, kanla yayılma gösterir. Bulunduğu bölgenin çevresinde de yayılır. Çok küçük, beslenmesi bozuk, sık sık enfeksiyon geçiren, kızamık ya da boğmaca gibi hastalıklara yakalanan çocukların bu hastalığa yakalanma ihtimalleri daha fazla fazladır.

Verem Mikrobunun Özellikleri Nelerdir ?

Verem mikrobu, diğer hastalıkların mikropları gibidir, gözle görülmeyen gayet küçük mikroplardır. Fakat bu mikrop soğuğa ve sıcağa karşı diğer mikroplara nazaran daha dayanıklıdır.kolay kolay ölmez, rutubetli, karanlık yerlerde aylarca yaşar. Evlerde, odaların köşelerinde, tozda, toprakta, veremli hastaların balgamlarını tükürdükleri yerlerde günlece yaşadığı ve ölmediği yapılan deneyler sonucunda anlaşılmıştır.

Verem Hastalığı Nasıl Bulaşır ?

Bir veremli hastanın öksürmesiyle çevresine ufak görünmez damlacıklar saçar, bu damlacıkların içinde de milyonlarca verem mikrobu vardır. Verem mikrobu öksürükle bulaşmaktan başka ağızdan öpmekle, yerlere tükürülen, balgam ellendikten son çocukların ellerini ağızlarına götürmekle de verem hastalığı bulaşır.

Bunlardan başka çocuklarda, özellikle süt çocuğunda çok önemli bir bulaşma şekli vardır ki o da veremli ineklerin sütü ile verem mikrobunun geçmesidir. Bundan dolayı kaynatılmadan çocuklara süt verilmemesine dikkat edilmelidir.

Verem Hastalığı Vücutta Nasıl Etki Yapar ?

Akciğerde yayılan verem mikropları çevre dokuyu oyara orada peynire benzeyen ir madde ile dolu oyuklar meydana getirir. Kabaca hastalık, akciğeri yer. Akciğer zarlarında su birikmesine ve bunların birbirine yapışmasına yol açar, yayılması çok sinsidir. Başlangıçta halsizlik ve bitkinlik dışında belirti göstermediğinden yayılma ileri devresine kadar gözden kaçabilir. Bunun önlenebilmesi için zamanında teşhisin konulması gerekir. En az senede bir kez düzenli olarak mikrofilm çektirmelidir. Akciğerlerde yaygın hastalık yapan tipleri olduğu gibi bir ya da birkaç akciğer lobunu tutan tipleri de bulunmaktadır. Bazen verem mikropları beyin zarlarına da ulaşarak menenjit ( beyin zarı iltihabı ) yaparlar. Özellikle ülkemizde bu ihtimal daima göz önünde tutulmalıdır.

Kolay yayılan kemik veremi de meydana gelir. Verem hastalığının en önemli yönü, önlenebilir bir hastalık olmasıdır. BCG aşılamasının koruyuculuğu yüksektir.

verem-belirtileriVerem Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Veremin başlıca belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

  • İştahta azalma,
  • Kısa ve kesik, kuru öksürük,
  • Ateş ve ter ( Gece terlemeleri şeklinde )
  • Sırt ağrıları,
  • Kilo kaybı,
  • Balgamla kan gelmesi, kan tükürme,
  • Çocukların sık sık akciğer ve üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmalar,
  • Boyunda lenf bezlerinin şişmesi.

Verem Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir ?

Verem teşhisinde şu önlemler alınmalıdır ;

  • Verem belirtilerinden birkaçı varsa, mutlaka mikrofilm alınmalıdır.
  • Çocuklar, doğar doğmaz BCG aşısının yaptırılması gecikmişse PPD uyguladıktan sonra, verem aşısının yapılabilmesi için dispansere götürülmelidir.
  • Tüberkülozlu birisi çıkmışsa bütün aile fertleri denetimden geçirilmelidir.
  • Ailenin herhangi bir üyesi vereme yakalanmışsa verilen tedavi kesin olarak uygulanmalıdır.

“Verem Nedir ? Nasıl Oluşur, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?” üzerine bir yorum

Yorum yapın