Yeni Doğan Bebeğin Refleksleri Nelerdir ? Özellikleri Nelerdir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Yeni Doğan Bebeğin Refleksleri Nelerdir ? Özellikleri Nelerdir ?

Annenin karnında iken, yavrunun beslenmesi, kan dolaşımı ve bütün gereksinimleri anne dolaşımından sağlanmaktadır. Doğduktan sonra anne ile bağlantısını sağlayan göbek kordonu kesildiğinden, artık bunları anneden alması mümkün değildir.

Yeni doğan bir bebeğin refleksleri, hareketleri, davranışlarının tümü kendi sağlamaktadır. Acıkınca ağlayacak, acıktığını anlatacaktır. Ağzına parmak sokulursa emecektir. Hatta yanağına parmak dokundurulursa meme ucunu arar gibi dokunulan şeyi arayacaktır. Çünkü meme ucu onun beslenme kaynağını belirleyen bir işarettir.

Yeni doğan bir bebekte bazı refleksler bulunmaktadır. Bu reflekslerin bir bölümü zamanla ortadan kaybolur. Reflekslerin durumu ve özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

bebeğin-refleklerinin-özellikleri

  • Boyun Refleksi : Yeni doğan bebek sırt üstü yatarken başını bir tarafa çevirir. Kolunu da o tarafa uzatır. Diğer kolu ve karşı taraftaki dizi bükülü durumdadır. Başlangıçta bebek başını tutamadığı için böyledir. Fakat 3. Aydan sonra bebek başını tutmaya başlar. Bu refleks kaybolur.
  • Gövde Bükülmesi Refleksi : Bele parmakla basılırsa bebeğin gövdesi bükülür.
  • Kol ve Bacakları Yerleştirme Refleksi : Bacak diz altından ya da kol ve dirsek altından tutularak gerdilirse bebek serbest olan kol ve bacağını öne büker. Sonra gergin düz duruma gelir.
  • Moro Refleksi : Bebek ani olarak sarsılırsa, kollarını ve ellerini açar. Kollar birisini kucaklıyormuş gibi birbirine yaklaşır. Bu simetrik bir harekettir. Eğer her iki kol aynı anda hareketi yapamıyorsa bu durumda bir taraftaki köprücük kemiği kırılmış olabilir. Doğum esnasında zedelenme söz konusudur. Genellikle iki veya üç aylık bebeklerde bu refleks kaybolur.
  • Yakalama Refleksi : Bebeğin el ve avucunun içerisine sert bir cisimle dokunulacak olursa bebek onu yakalar. Bu refleks iki aylıktan sonraki bebeklerde ortadan kalkar.
  • Göz Kırpma Refleksi : Göze ışık tutulursa gözünü kırpar. Diğer bazı uyarılarla da bu refleks alınabilir.
  • Yürüme Refleksi : Bebek koltuk altlarından tutularak ayakları yere değebilecek şekilde hareket ettirilirse adımlama refleksi yapar. Bebeğin kol ve bacaklarında da refleksler vardır. Olmaması beyinde bir zedelenme işaretidir.
  • İkinci Göz Refleksi : Baş hızla hareket ettirildiğinde başın hareketine bağlı olarak gözler daha sonra aynı tarafa dönerek bu hareketi izler. Başın hareketleri ile göz hareketleri arasında bir gecikme bulunmaktadır. Bu refleks birkaç gün sürer.
  • Arama Refleksi : Bebeğin yanağına dokunulursa meme arar, başını çevirir. Yine bebeğin dudağının ortasına dokunulursa ağzını açar.
  • Ayak Tabanı Refleksi : Bebeğin bacağına ya da ayak tabanına dokunulacak olursa bebek ilk beş ayda bacaklarını gerer. Giderek bu germe hareketi yerine bükülme hareketine bırakır. İki yaşından sonra bu hareket tamamen bükülme biçiminde olur.
  • Yüzükoyun Yatma Refleksi : Bebek yüzükoyun yatırılacak olursa sırtını gerer ve başını kaldırır. Sırtı içe bükük bir duruma gelir. Doğrumdan sonra birkaç gün içinde bu refleks ortaya çıkar.

Yorum yapın