Yenidoğan Bebeğin Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Photo of author

By Bilgio.Net

Yenidoğan Bebeğin Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir ?

Bu yazımızda yenidoğan bebeğin bakımı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Yeni Doğan Bebeğin Göbeğinin Düşmesi

Yenidoğan bebeklerin göbekleri genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden düşer.Bazen göbeğin düşmesi 15-20 güne kadar gecikebilir.Mikroplar için önemli bir giriş kapısı olabileceğinden yenidoğanı deri ve gmbek enfeksiyonlarından korumak için doğumdan itibaren hergün göbek ve etrafındaki deri uygun dezenfaktan bir ilaçla silinmelidir.Bu amaçla povidon-lodin(Tendürdiyot),alkol,bacitracin kullanılabilir.Göbek üzerine pudra,toprak veya herhangi bir yabancı madde sürülmemelidir.

Göbek kordonu düştükten sonra 2-3 gün daha bakıma devam edilmelidir.Göbek çevresinde kızarıklık,şişlik,göbekte kanama veya akıntı olması halinde hemen doktora haber verilmelidir.

Göbek düştükten sonra göbeğin kurumaması halinde göbek granülomundan şüphelenir.Göbek Gronülomu,göbeğin düştüğü yerde çıkıntı şeklinde görülen bir oluşumdur.Bu oluşumun doktor tarafından gümüş nitrat kalemi ile yakılması gerekir.

Yeni Doğan Bebeği Yıkamak

Bebeğin,üşütmemek kaydıyla,günde bir kez yıkanması uygundur.Ancak oda ortamı soğuk veya bebek küçük yapılı ve zayıfsa,bazen yıkanmadan sabunlu bez ile ilinmesi yeterli olur.

Bebeklerin banyo suyu 37 derece civarında olmalıdır.Banyo suyunun ısısı kabaca bebeğe banyo yaptıran kişinn dirseğini yakmayacak kadar olmasına dikkat edilmelidir.

Yenidoğan Bebek Ortamı;Anne İle İletişimi

Miadında (Vaktinde) doğan giyimli bir bebeğpin bulunduğu ortam 22-24 *C ısıda ve havası temiz olmalıdır;odada kesinlikle sigara dumanı bulunmamalıdır.

Anne-bebek ilişkisinin erken dönemde sağlanması,bebeğin anne yanında tutulması;hem anne sütünün bol olması,hem de tüm yaşam boyu devam edecek olan kuvvetli bir ruhsal bağın sağlanması için gereklidir.

Yenidoğan Bebeğin Yatağı,Bezleri Ve Giysileri

Bebek yatarken yastık kullanılmamalı,gerekirse yatağın baş kısmı alttan yükseltilmelidir.Bebeğin giysileri pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır.Naylon ve ipekliler bebekte pişiklere neden olabileceklerinden uygun değildir.

Kundak uygulaması kalça çıkığına eğilimli olan bebeklerde,kalça kıçığının ortaya çıkmasını kolaylaştırmaktadır.Bu nedenle bebeklere kundak yapılması sakıncalıdır.

Bebeklerin altına mümkünse hazır bez konulmalı,değilse bir kaç kat yumuşak ara bezi konulduktan sonra üçgen bez ile bağlanmalıdır.İnce ve yumuşak patiskadan yapılmış zıbınlar bebeklerde en çok tercih edilen iç giysilerdir.Bebeğin kol ve bacakları serbest kalacak şekilde pijama giydirilmesi,alt taraftan açılabilen tulumlar kullanılması uygundur.

Yenidoğan Bebeğin Göz Bakımı

Doğum sonrasında bebeğin gözleri mikrop kapıp iltihaplanabileceği için doğumdan sonra bebeğin gözlerine ilaç (%1 gümüş nitrat,%0,5 eritromisin veya %1 tetrasiklinli göz damlaları) damlatılarak koruma sağlanır.

Yenidoğan Bebeğe K Vitamini

Doğumdan sonraki rutin uygulamalardan biri de kalçadan veya uyluktan kas içine 1 mg K vitamini yapılmasıdır.Bu uygulama K vitamini eksikliğine bağlı erken yada geç kanamaları önlemek için gereklidir.K vitamini yapılmaması durumunda yenidoğanların %1-2’sine kadar varabilecek oranda ciddi kanamalar olabilir.

Yenidoğan Bebeğin Tartı,Boy Ve Baş Çevresi Ölçümü

Yenidoğan bebeğin dinlendirildikten sonra tartı,boy ve baş çevresi ölçümünün alınması ve daha sonra bunların izlenmesi büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi için önemlidir.

Yenidoğan Bebeği Emzirme

Yenidoğanda beslenme olabildiğince erken ve doğumdan hemen sonra başlatılmalıdır.Annede yeterli süt salgılanması olmazsa bile emme hareketi süt salgılama refleksini uyaracaktır.Gerek hastane gerekse evde annenin bulunduğu ortamın sakin,huzurlu olması ve annenin emzirme olayına psikolojik yönden istekli bulunması da çok önemlidir.

Yenidoğan Bebeğin Uykusu ve Aktivitesi

Doğumdan sonraki günlerde bebek günde 18-20 saat kadar uyur.Bunun dışında kalan zamanlarda ise beslenir ve aktif durumdadır.Olağandan daha çok uyuma eğilimi olan ve aktivite zayıflığı olan bebeklerin bir doktor tarafından görülmesi uygun olur.

Yenidoğan Bebeğin Kafasında Şişlik

Yenidoğan bebeklerinm bazılarında doğum travmasına bağlı olarak kafada şişlik ve şekil bozukluğu görülebilir.Bunların çoğu doğum sırasında kafa derisinin sıkışarak şişmesine bağlı olup zamanla kendiliğinden düzelir.Ancak bu şişliklerin,bazılarında kanama ve kafa kemiklerinde kırık da eşlik edebileceğinden doktora gösterilmesinde fayda vardır.

Yenidoğan Bebeğin Memesinde Şişlik

Bazı yenidoğan bebeklerin memelerinde görülebilen şişlikler anneden bebeğe geçen hormonların etkisine bağlı olup endişelenmeye gerek yoktur.Bu şişlikler zamanla kendiliğinden geçeceği için masajla küçültmeye çalışmak iltihaplanmalara yol açabilir.Bu yüzden sakıncalıdır.

Yenidoğan Bebekte Vajinal Akıntı

Bazı kız bebeklerinde yine anneden geçen hormonların etkisi ile hazneden az miktarda beyaz renkte veya kanlı akıntı gelebilir.Bunlar geçici olup herhangi bir şey yapılmasına gerek yoktur.

Bebek Bezinde Renk Değişikliği

Bazı bebeklerin altına konan bezlerde pembe-kırmızı bir renk değişikliği görülebilir.Bunlar idrardaki ürat kristallerine bağlı olabilirse de bu durumda doktora haber verilmesi ve gerekirse idrar tahlili yapılması uygun olur.

Yenidoğan Bebeğin Kakası

Yeni doğan bebeğin ilk kakası koyu yeşil zift kıvamında ve görünüşündedir.İlerleyen günlerde anne sütü ile beslenen çocuğun kakası normade altın sarısı renginde,pütürlü veya köpüklü,zaman zaman yarı sıvı kıvamda olabilir.Normalde bebekler 1 ile 5 kez kaka yaparlar.

Yenidoğan Bebeğin Ağlaması

Huzursuz,sürekli ağlan ve uyumayan bir bebeğin eğer karnı doyurulmuş,beslendikten sonra gazı çıkarılmış ve altı da temizlenmiş ise alt bezinin veya giyeceklerinin vücudu sıkıp sıkmadığı kontrol edilmelidir.

Bazı bebeklerde anneden ayrı kalma duygusu da ağlamaya neden olablir.Böyle bebekler anne kucağına verildiğinde susarlar.

Büyüme ve gelişmeleri sağlıklı olan bebeklere susturmak ve rahat etmek macıyla sakinleştirici ilaç verilmemelidir.Doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan bu ilaçların kullanılması son derece sakıncalıdır.Çünkü bu tür ilaçların içinde bağımlılık yapabilen maddele bulunmaktadır.

Yorum yapın