Zafer takı ne demek

Photo of author

By Bilgio.Net

Pariste turistlerin uğrak noktalarından birisi Zafer Takı olarak bilinen anıttır. Şanzelize Caddesinin (orijinal ismi Champs-Elysees diye yazılıyor) sonunda bulunması ve bu caddenin kadınlara hitap eden mağazalarla dolu olması nedeniyle “Zafer Takı” ismini ilk kez duyan biri bunu Pariste bir Türk’ün açtığı takı dükkanı zannedebilir. Fakat bu anıtın fotoğrafını gören kişi “Zafer Takı” nın bir takı-aksesuar dükkanı olmayıp İstanbul Üniversitesi’nin girişindeki kemerli kapıya benzer bir yapı olduğunu anlar.

Zafer Takı ne demek

Öncelikle tak ne demek, zafer neyin zaferi bunları bilmek gerekiyor. Zafer Takı’nın orijinal dildeki anlamını öğrenmek için sözlüğe başvuran kişiler bu sözcüğünün İngilizce karşılığının
“triumphal arch” Fransızca karşılığının ise “Arc de Triomphe” olduğunu görebilirler.

Peki öyleyse tak ne demek, bizde neden bu anıta zafer takı deniliyor ?

Tak İngilizce “Tag” yani etiketten geliyor. Giysilerin etiketinde giysi ile ilgili bilgilendirici açıklamalar yazılır ya, işte zafer takında da o dönemde kazanılan başarılarla ilgili bilgiler ve zaferleri anımsatıcı figürler var.

Peki kim kazanmış bu zaferleri, anıt ne zaman yapılmış ?

Zafer Takı’na konu olmuş başarılar Napolyon’a aittir. Bilindiği üzere Napolyon’un hayatı büyük zaferler ve büyük fiyaskolar ile doludur. Ve yine bilindiği üzere Napolyon kendinden bahsettirmeyi, büyük yapılar yaptırmayı seven biridir.

1805 yılında uzun süre Fransızları uğraştıran Avusturyalılar ve onlara destek olan Ruslar Austerlitz Muharebesinde Napolyon komutasındaki Fransızlara çok kötü bir şekilde yenilmiştir. Bu Napolyon ve Fransa için çok parlak bir başarıdır. İşte Zafer Takı bu zaferi anımsatmak için Paris’in tam ortasında bulunan ve tam 12 caddenin kesiştiği Charles de Gaulle Meydanı’na yapılmıştır.

Zafer Takı
Zafer Takı

Zafer Takı’nda yanlızca Austerlitz Muharebesinde kazanılan başarılar yer almaz, Napolyon’un diğer başarılı savaşlarıyla ilgili bilgi ve rölyefler de vardır.

Austerlitz Muharebesi 1805 yılının sonlarında kazanılmıştır. Zafer Takı’nın inşaatına da 1806 yılında Napolyonun’un doğum gününe isabet eden 15 Ağustos günü başlanmıştır.

Fakat 50 metre yüksekliğinde ve 48 metre genişliğinde olan bu devasa yapının kısa sürede tamamlanması mümkün olmamıştır. Napolyon anıtın düğün gününe yetişmesini istemişse de bu mümkün olmamıştır.

Anıt tamamlanamadan Napolyon tahttan indirilmiş ve bu nedenle çalışmalar yavaşlamıştır. Napolyon 1821 yılında sürgünde öldüğü zaman anıt hala tamamlanmamış haldeydi. Zafer Takı’nın inşaatına başlarken Napolyon’un kişisel başarılarını anlatan bir yapıt tasarlansa da ilerleyen süreçte bu anıt Fransızların “milli” anıtı olacak şekilde yapılmış ve inşaat 1836 yılında tamamlanmıştır.

Zafer Takı’nda Roma İmparatorluğunun bir yeri işgal ettiğinde diktiği zafer anıtlarından esinlenilmiştir. Ülkemizde Roma İmparatorluğu zamanından kalma bu tür kemerli kapı şeklindeki yapılara sıkça rastlanmaktadır. Aslında askeri ve siyasi başarıların bu tür anıtlarla yaşatılması başka medeniyetlerde de vardır. Örneğin Orhun Anıtları da Zafer Takı ile aynı mantık ile yapılmıştır.

1921 yılında Zafer Takı’nın altına 1. Dünya savaşında ölen ve anı sanı unutulan Fransız Askerlerinin anısına “Meçhul Asker Anıtı” dikilmiştir.

Şimdilerde “Zafer Takı”na giriş ücreti verilerek çıkılabilmekte ve buradaki tarihi figür ve yazılar yakından görülebilmektedir. Paris’te yüksek bina olmaması ve anıtın bir hayli yüksek olması nedeniyle buradan Paris manzarası çok güzel şekilde fotoğraflanabilmektedir.

Yorum yapın