Yüksek tansiyon nedir

Photo of author

By Bilgio.Net

Yüksek tansiyon nedir, ne zaman tehlikeli olmaya başlar, tedavisi nasıl yapılır bu yazıda bulabilirsiniz.

Yüksek tansiyon kısaca damarlardaki kan basıncının normalden yüksek olmasıdır. Diğer ülkelere kıyasla ülkemizde daha sık görülen bir olgudur. Bunun sebebinin beslenme alışkanlıklarımız ve ülkemizin stres seviyesi yüksek bir memleket olmasıdır.

Tansiyon değerlerinin orta yaşlı ve normal sağlık değerlerine sahip biri için 12 ye 8 olması beklenir. Yaş ilerledikçe damarlar da yaşlanır ve elastikiyetini kaybeder. Ayrıca vücuttaki su oranı düşer, damarlardaki yağ oranı artar. Bu da önce prehipertansiyona daha sonra da yüksek tansiyona yol açar.

Herkes yaşlanınca yüksek tansiyon hastası olacak diye bir kaide yoktur. Yaşlı olmasına rağmen damarları o kadar yaşlanmamış kimseler de vardır. Bu genetik ve çevresel faktörler kadar kişinin beslenme ve yaşam tarzı ile ilgilidir.

Hareketsiz yaşam tarzı, kilolu olmak, damarları daha erken yaşlandıran şeker hastalığı gibi hastalıklar, veya kronik hastalıklar için düzenli alınan ilaçlar, hayvani gıda ağırlıklı beslenme, sinir-stres dolu yaşam mücadelesi yüksek tansiyona yol açan sebeplerdir.

 

Günde birkaç kere ölçülen tansiyon değerleri 14 e 9 seviyesinin üzerinde ise buna yüksek tansiyon denir. Tansiyonun normalden daha yüksek seyrettiğini kişi anlayamayabilir. Yüksek tansiyon genelde bir sinir patlaması veya yokuştan çıkınca nefes darlığı yaşanması sonrasında tansiyonun ölçülmesi ile anlaşılır. Böyle durumlarda kişinin büyük tansiyonu 18 lere 20 lere fırlayabilir. Tansiyonu çok yükselmiş kişilerde nefes alma güçlüğünün yanı sıra burun kanaması, baş ağrısı ve kulak çınlaması gibi şikayetler görülür.

İstirahat ettikçe veya sinirler yatıştıkça tansiyon düşer. Tansiyonun düşmüş hali bile 14/9 veya 16/11 seviyelerinde ise bu yüksek tansiyona işaret eder. Sağlıklı kişilerde de anlık olarak tansiyon çok yükselebilir ama yüksek tansiyon hastası değilse yarım satlik istirahatten sonra 12/8 seviyesine gelir.

Yüksek tansiyonun genel olarak zararı organların fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi şeklindedir. Süreklilik arz eden yüksek tansiyon bir süre sonra kalp, böbrek, karaciğer, akciğer gibi organların yıpranmasına ve bu organlara bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Yüksek tansiyonun hasar verdiği iki hayati organ kalp ve beyindir. Bu nedenle yüksek tansiyon hastasının kalp krizi, felç ve beyin kanaması gibi ölümcül vakalarla karşılaşması olasıdır.

 

Yüksek tansiyon tedavisi nasıl yapılır

Yüksek tansiyon tedavisinde damarların elastikiyetini artırıcı, kanı sulandırıcı ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlayan tansiyon ilaçları kullanılır. Ama esas tedavi yüksek tansiyona neden olan unsurların ortadan kaldırılmasıdır.

Yüksek tansiyon hastaları alkol ve sigarayı bırakmalı, yemeklerde hayvani yağ yerine zeytin yağı tercih etmeli, günlük egzersizler yapmalı, tuzu sıfıra yakın kullanmalı, hayvani besinleri azaltmalı, stresli yaşam yerine düzenli ve relaks yaşamı tercih etmeli (emeklilik, namaza başlama, hobiler edinme, doğa seyahatleri vs) ve kronik hastalıklarının tedavisini ihmal etmemelidir.

 

 

Yorum yapın