Kategori: Sağlık

Doğum lekesi için hangi doktora gidilir

Bazı bebekler doğum lekeleri ile birlikte doğarlar. Bazen zamanla bu lekeler kaybolur veya rengi solar. Bazen de kalıcı olarak bedende kalır.

Çoğu doğum lekesinin “görüntü” haricinde bir zararı yoktur. Hatta bebeğe ekstra şirinlik de katabilirler. Ama bu lekeler vücutta kaldıkça anne ve baba doğal olarak kaygılanır. Nadiren de olsa bu lekeler bir soruna işaret edebilir.

Doğum lekesi için hangi doktora gidilir ?

Lekeler ciltte olduğu için birçok kişi cildiye veya dermatoloji bölümünden randevu alsa da cildiye doktorunun doğum lekesi için yapabileceği pek bir şey bulunmamaktadır.

Doğum lekelerinin büyüklüğü ve sayısı önemlidir. El ayasından büyük lekeler veya sayısı beşten fazla olan lekeler için doktor takibi gerekir. Bu tür lekeler ileride oluşabilecek bir kanser vakasının habercisi veya mevcut organ anomalisinin işareti olabilir.

Doğum lekesini inceleyen bölümler onkoloji (kanserle ilgilidir) ve nöroloji (sinir bilimiyle ilgilidir)dir. Doğum lekesi için bu bölümlerden randevu almak gerekir. Ancak çoğu devlet hastanesinden bu bölümlere randevu alınmamaktadır. Çünkü bu bölümle özel ihtisas gerektiren bölümlerdir. Bu bölümlerin doktorlarından randevu alabilmek için önce dahiliye veya cildiye doktoruna görünmek gerekir.

Bebeğinizi veya çocuğunuzu doktora götürüyorsanız pediatri (çocuk hastalıkları) doktorundan da randevu alabilirsiniz. Doktor doğum lekelerini muayene ettikten sonra onkoloji ve nöroloji bölümlerine randevu oluşturacaktır.

Doğum lekeleri nedeniyle göz doktoruna da görünmek gerekir. Çünkü vücuttaki bazı hasar ve sorunlar gözde bazı belirtilere neden olmaktadır.

Muayenelerden sonra kan tahlili ve ultrason istenmesi muhtemeldir. İlk muayeneler ve tetkikler temiz çıksa dahi sonraki yıllarda kontrol için randevu alınabilir.

Doğum lekesi çeşitleri neler ?

Leylek ısırığı: Yaygın görülen bir doğum lekesi çeşididir. Somun renginde bir lekedir. Başın çeşitli yerlerinde ensede ve yüzde bulunur. Genellikle ilk iki yıl içerisinde geçer.

Hemanjiom lekesi: Önce mavi renktedir. Sonra zamanla kırmızıya dönüşür. Leke ciltte kabarıklık yapar. Bu lekeler ciltte var ise iç organlarda da bulunabilir. Takibi gerekir.

Şarap lekesi: Bebeklikte rengi pembe iken zamanla rengi mora çalan kırmızıya döner. Yüz bölgesinde olursa estetik kaygılara yol açan bir lekedir.

Mongol lekeleri: Sırt, bel ve kalça civarlarında yeşil-koyu kahverengi arası renkle lekelerdir. Zamanla boyutları azalabilir.

Sütlü kahve lekesi: Bu Cafe au lait diye de adlandırılan bir lekedir. Sütlü kahve renginde bir lekedir. Boyutları el ayasından büyükse veya sayıları fazla ise takip edilmesi gerekir. Özellikle nörofibromatozis gibi hastalıkların belirtisi olabilir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce