Kategori: Sağlık

Glifor tansiyonu yükseltir mi ?

Şeker hastalığı ve şişmanlık, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen unsurlardır. Uzun süredir şeker hastalığı bulunan kişilerde ilerleyen yıllarda kolesterol ve tansiyon sorunlarının baş göstermesi olasıdır.

Birden fazla sağlık sorunu olan kişiler ilaçlarını kullanırken muhakkak olarak doktora bilgi vermelidirler. Çünkü bazı ilaçlar diğer ilaçların etkisini azaltabilir, artırabilir veya beklenmeyen bir sağlık sorununu tetikleyebilir.

Glifor tansiyonu yükseltir mi ?

Glifor kandaki glukoz seviyesini normal seviyeye indirmeye yarayan bir ilaç olup genelde tansiyonu yükseltici bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat yan etkileri arasında kalbin hızlı atması ve hızlı nefes alıp verme gibi şikayetler yer almaktadır.

Dolayısıyla hastanın tansiyonu yükseldiyse bu Glifor kaynaklı değildir. Tam tersine Glifor eğer tansiyon ilaçları ile birlikte kullanılırsa tansiyon düşüklüğü şikayetlerine yol açabilir.

Glifor kullanırken aşağıdaki yan etkiler görülürse doktorunuza bilgi veriniz.

Glifor kullanmanın en büyük risklerinden birisi laktik asidoz’un ortaya çıkma ihtimalidir. Laktik asidoz kanda laktik asit konsantrasyonunun artması olarak tanımlanır ve belirtileri şunlardır:

  • Nefes alma güçlüğü,
  • Kusma,
  • Aşırı yorgunluk ve kendini fena hissetme hali,
  • Kas kramplarıyla birlikte seyreden karın ağrısı,

Glifor’un yan etkileri arasında yorgunluk, mide bulantısı gibi şikayetler yer almaktadır. Hatta ilk zamanlar kusma da görülebilir.

Eğer şikayetlerin derecesi artarsa doktora bilgi verilmelidir.

Glifor kullanan hastalar hızlı nefes alma, yorgunluk, kendini kötü hissetme gibi şikayetleri tansiyona bağlamadan önce tansiyonlarını ölçtürmelidirler.

Glifor kullanırken ketoasidoz a karşı da dikkatli olunmalıdır. Ketoasidoz keton cisimcikleri olarak adlandırılan maddelerin kanda birikip diyabetik komaya yol açma halidir. Ketoasidoz’un başlıca belirtileri arasında meyvemsi nefes kokusu, derin ve hızlı nefes alma-verme, uykululuk hali gibi şikayetler yer almaktadır.

Glifor kullanımı nadiren aşırı bikarbonat iyonunun kaybedilmesine bağlı olarak metabolik asidoz oluşumuna sebep olabilir. Metabolik asidozun başlıca belirtileri, mide bulantısı, kusma, bilinç dağınıklığı, uku bozukluğu ve baş ağrısıdır.

Özetle; Glifor kullandıktan sonra yukarıda sayılan şikayetler oluyorsa, kalbiniz hızlı atıyor ve nefes darlığı yaşıyorsanız bunun sebebi muhtemelen tansiyonunuzun yükselmesi değildir, tansiyon ilacı kullanmadan önce tansiyonunuzu ölçtürünüz.

Ayrıca Glifor’un bazı ilaçlarla kullanımı risklidir. Eğer Glifor ile birlikte başka ilaçlar kullanıyorsanız bu konuda doktorunuza bilgi veriniz ve doktor tavsiyeleri doğrultusunda ilaçlarınızı kullanınız.

Glifor ile kullanılması sakıncalı olabilecek ilaç grupları :

  • Glifor bir diyabet ilacıdır. Hasta başka diyabet ilaçları da kullanıyorsa hipoglisemi şikayeleri yaşayabilir. Mevcut diyabet ilaçlarına ilave olarak Glifor kullanılacaksa ilaçların kullanım dozunun doktor tarafından yeniden ayarlanması gerekir.
  • Diüretik yani idrar söktürücü grubu ilaçlar ile Glifor aynı anda kullanılırsa kandaki şeker düzeyini kontrol etmek zorlaşabilir. Doktora sormadan Glifor ve diüretik ilaçlar aynı günde kullanılmamalıdır.
  • Tansiyon düşüren ilaçların vücuttaki Metformin miktarını artırdığı bilinmektedir. Glifor da Metformin etken maddeli bir ilaç olduğundan tansiyon ilaçları ile birlikte kullanılırsa yan etkiler artabilir.
  • Kolesterol ilaçları ise Metformin’in etkisini azaltmaktadır.
    Bazı mide ilaçları laktik asidoz riskini artırmaktadır.

Kısacası Glifor kullanacak biri daha önceden başka bir ilaç kullanıyorsa bunu doktoruna bildirmeli ve gerekirse ilacın dozu yeniden ayarlanmalıdır.

İleri derecede böbrek veya karaciğer hastalığı olan kişiler Glifor kullanmamalıdır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce