Kategori: Bilim

Gökkuşağı Nasıl Oluşur ?

Gökkuşağı Nasıl Oluşur ?

Bu yazımızda Gökkuşağı Nedir,Gökkuşağı Nasıl Oluşur ve Gökkuşağı Çeşitleri Nelerdir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Eskilerin anlatımının aksine gökkuşağı ne tanrılara giden bir köprü,ne de altından geçenlerin cinsiyet değiştirdiği bir halkadır.Bu tamamen mitolojik bir efsane olmakla beraber,Gökkuşağı oluşum bakımından tamamen bir meteorolojik bir olaydır.

Gökkuşağı oluşumu hakkında biraz araştırma yapacak olursak eğer,Güneş ışınlarının,yağmur damlaları ve sis bulutları tarafından kırılması sonucu ortaya çıkan bir doğa olayıdır.Büyük yağmur damlaları tarafından oluşturulan gökkuşakları daha belirgin ve daha nettir.Küçük yağmur damlaları tarafından oluşturulan gökkuşakları ise,daha az ve geniştirler.Burada yağmur damlaları ışığı ayıran bir prizma görevi görmektedir.

Genel olarak güneşten gelen ışınları beyaz ışık olarak tanımlanmaktadır.Aslında güneşin yaydığı ışık sarı gibi görünsede içerisinde bilinen bütün renkleri taşımaktadır.Bir bant şeklinde dizilen gökkuşağını görmek için,bunların belli bir açıyla dizilmesi ve doğru açıdan bakılması gerekmektedir.

Gökkuşağında gözle görülen yedi renk bulunmaktadır.Bunlar,kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi,lacivert ve mordur.Mor renk gökkuşağının en iç kısmında yer alırken,kırmızı ise gökkuşağının en dışında yer almaktadır.

Yağmur damlalarının sürekli yer değiştirmesi sonucu,gökkuşağında değişiklikler meydana gelmektedir.Bu yüzden gökkuşağına bakan herkesin aynı gökkuşağını görmesi imkansızdır.Gökkuşağına doğru gidilmesi durumunda aradaki mesafe azalmaz ve mesafe hep aynı kalır.

Gökkuşağı bazen yarım bir çember,bir yay veya koni şeklinde görülebilir.Güneşin bulunduğu yere ve açısına göre gökkuşağının konumu da değişmektedir.Güneş yükseldikçe gökkuşağı aşağıya doğru inmektedir.Bu yüzden sabah ve akşam saatlerinde yağan yağmur sonrası gökkuağını görmek daha çok mümkündür.

Gökkuşağı Çeşitleri Nelerdir ?

  1. Birinci Gökkuşağı : En çok bilinen ve çevremizde en çok rastlanılan gökkuşağı çeşididir.Bu gökkuşağında mor renk şeridin en içinde,kırmızı renk ise en dışında yer almaktadır.
  2. İkinci Gökkuşağı : Bu gökkuşağına bakıldığı zaman birinci gökkuşağının tam tersine,mor renk şeridin en dışında,kırmızı rengin ise şeridin en içinde olduğu görülür.
  3. Küçük Kuşaklar : Bunlar sadece dar kırmızı veya kırmızı-yeşil enk bantlarından oluşmaktadır.Bu küçük kuşaklar,birinci kuşakların iç tarafında yer alırken,ikinci kuşakların ise dış kısmında kendilerine yer bulmaktadırlar.

 

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce