Kategori: Bilim

Güneş Sistemi Nedir ? Gezegenler, Asteroitler ve Özellikleri Nelerdir ?

Güneş Sistemi Nedir ? Gezegenler, Asteroitler ve Özellikleri Nelerdir ?

Güneş sistemi evrende bir vahadır; çünkü barınılması zor engin bir uzayın ortasında insanlara hayatı sürdürecek bir sığınak sunar.

Güneş ve bütün gök cisimleri güneş sistemine girer. Bunlar gezegenleri ve uydularını, cüce gezegenleri, asteroitleri ve hatta daha küçük diğer gök cisimlerini kapsar. Güneş’in yer çekimi kuvveti gezegenleri kendi çevresindeki eliptik yörüngelerde tutar.

Güneş Sistemi’ndeki Gezegenler ve Asteroitler

Güneş bir yana bırakılırsa, gezegenler ve güneş sistemindeki en büyük gökcisimleridir. Yörünge yolları aşağı yukarı aynı düzlemdedir. Yukarıdan bakılınca güneş sisteminin bileşenleri seçilebilir. İç gezegenler görece küçük ve kayaçlı olan Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Çok daha büyük olan dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bunların kaya ve buzdan oluşan çekirdeklerinin hidrojen, helyum ve metandan oluşan geniş kabuklar çevreler. İki gezegen grubunu bir asteroit kuşağı ayırır. Bu düzensiz biçimli kaya parçalarından bazılarının çapı 100 km’yi aşar. Cüce gezegen Ceres de asteroit kuşağındadır.

Cüce gezegenler Plüton ve Eris, Neptün’ün yörünge yolunun ötesindeki bir uzaklıkta Güneş çevresinde dolanır. Bu uzak alanda sayısız küçük gök cismi kendi rotasını izler.

Güneş sistemi milyarlarca başka yıldızla birlikte Samanyolu galaksisine aittir. Sarmal kolların birinde yer alır ve yaklaşık 28.000 ışık yılı uzaklıkta, galaksi merkezinin çevresinde döner. Hızının saniyede 200 km olmasına karşın, tek bir yörünge tamamlaması 200 milyon yılı bulur.

Gezegen Nedir ?

Plüton, 1930’da keşfedildiğinden beri bir gezegen olarak kabul edildi. Sonları yakınında birçok benzer cisim saptandı. 2006’da ‘’gezegen’’ kelimesi belirleyici unsura göre  tanımlandı: Bir yıldızın yörüngesinde dolanması ve başlı başına ne bir yıldız ne de bir uydu olması; kabaca kürer biçimde olması; güneş sisteminin gelişim evresinde diğer kozmik materyalleri kendi yörünge ortamından temizlenmesi. Plüton 3. Koşula uymadığı için, Eris ve Ceres gibi cüce bir gezegendir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce