Kategori: Genel Kültür

Hava Yastığı Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Hava Yastığı Nedir ? Nasıl Çalışır ?

Hava yastıkları,arabalar için 80’li yılların başında ortaya çıktıktan sonra binlerce hayat kurtarmışlardır.Aslında hava yastıkları İkinci Dünya Savaşı sırasında uçakların yere çakılmalarını önlemek için tasarlanmış ve patenti o zaman alınmıştır.

Hava yastıklarının arabalara uygulanması sırasında birçok sorunla karşılaşıldı.Basınçlı havanın araç içerisinde muhafaza edilmesi,süratle şişmesi,hızlı şişme sırasında yastığın patlamasının ve buna bağlı olarak kişiye zarar vermesini önlemek gibi sorunlar çıkmıştır.

Hava Yastığının Nelerden Oluşur ?

Hava Yastığında üç ana parça vardır.Birincisi yastığın kendisi.Bu yastık ince naylon iplikten yapılmış ve konsolda bir silindir üzerine sarılmıştır.Sürücü tarafındaki hava yastığı diğerlerinden farklıdır.Diğerleri bir silindir üzerine sarılırken,sürücü tarafındaki hava yastığı ise direksiyonun ortasına uyacak şekilde tasarlanmıştır.

İkincisi yastığa ne zaman şişeceğini bildiren arabının ön tarafında bulunan sensördür.Bu sensör tuğla duvara yaklaşık olarak 15-25 km süratle çarpıldığında oluşacak kuvvet karşısında sinyal erecek şekilde ayarlanmıştır.

Son olarak şişirme sistemi vardır.Hava yastıkları sıkıştırılmış veya basınç altındaki havanın veya bir gazın salınmasıyla şişmezler.Bir kimyasal reaksiyon sonucunda şişmeye başlarlar.Reaksiyonun ana maddesi ”Sodyum Azize ( NaN3)”tür.Normal şekilde durağan olan bu molekül ısıtılınca hızlı bir şekilde ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkartır.Çok az miktarından,yani 130 gramından 67 litre nitrojen gazı çıkabilir.

Ancak bu ayrışmadan ortaya birde sodyum çıkar ve bu sodyum çok reaktiftir.Su ile birleşince vucuda aşırı tahribat verebilen bir elementtir.Bu tehlikeyi önlemek için hava yastığı üreticileri kimyasal reaksiyon sırasında Sodyum ile birleşmesi için potasyum nitrat kullanılır.Bu reaksiyon sonucunda ortaya yine nitrojen çıkar.

Hava Yastığı Nasıl Çalışır ?

Arabanın önünde bulunan sensör belli bir seviyenin üstündeki çarpmalarda NaNS’ün bulunduğu tüpe bir elektrik sinyali gönderir.Burada çok küçük miktarda spark oluşur ve bunun yarattığı ısı sayesinde NaN3 çözülür.Açığa çıkmış olan nitrojen hava yastığını doldurmaya başlar.Senörün çarpmayı algılayıp hava yastığının şişme süresi ortalama 0,030 saniyedir.

Bir saniye sonra yastık üzerinde bulunan özel delikler sayesinde hava yastığı kendi kendine söner ve sürücüye ya da yolcuya baskı yapmayı azaltır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce