Kategori: Bilim

Hücrenin İç Yapısı Ve Hücre Çekirdeği Hakkında Bilgiler

Hücrenin İç Yapısı Ve Hücre Çekirdeği Hakkında Bilgiler

Hücrenin zardan geriye kalan kısmı protoplazmadır. Bu kısımda hücre zarıyla çekirdek arasını dolduran sıvıya ‘’ sitoplazma ‘’ denir. Bu sıvı yapı, çekirdek ve organeller de dahil olmak üzere hücrenin bütün ekibini içerir. Sitoplazmanın iç yapısını oluşturan sıvı, bedenin iç dengeleri ile doğru orantılıdır. Sitoplazmada hücrede hayati görevleri olan başka elemanlar da vardır. Enerjiden sorumlu mitokondri, enzimsel faaliyetleri organize eden lizozom veya hücre içi taşımadan sorumlu endoplazmik retikulum, paketlemeden sorumu golgi aygıtı aygıtı bunlardan bazılarıdır. Hücre bu elemanlar ile bütün iç faaliyetlerini organize ettiği gibi, hücre kimliğini de kazanır.

Hücre içi, yüzde 70-80 oranında sıvı içerir. Geri kalanı ise proteindir. Hücrenin su içeriği pek çok yapının çözülmesini sağlarken protein içeriği de yapısal ve enzimsel faaliyetleri koordine eder. Hücrenin içinde yer alan başka yapılar da vardır. Bunlar hücrenin işlevlerinde görev alan sodyum, potasyum, magnezyum, fosfat, bikarbonat, kalsiyum, sülfat ve klor gibi inorganik maddelerdir. Bu maddeler hücrenin olmazsa olmazıdır.

Hücre için hayati değere sahip bir diğer madde ise yağlardır. Kolesterol ve fosfolipit yer alan yağlar, hücre kitlesini de yüzde 2’sini oluşturur. Hücre içinde bulunan ve hücresel enerji kaynağı olan karbonhidratların ise yapısal değeri yoktur.

Bedenin Kozmik Odası : Hücre Çekirdeği

Görüdüğünüz gibi hücre içerdiği elemanlar ile bir bütündür. Bu bütün bulunduğu yere, üstlendiği göreve göre değişiklik gösterir. Bir kas hücresi ile bir sinir hücresinin görevi gibi donanımı ve şekil farklıdır. Ama hepsinin ortak amacı bedeni hayatta tutmaktır. Hücre, bedeni hayatta tutarken en büyük destekçisi çekirdektir.

Ben çekirdeği hep kozmik odalara benzetirim. Nasıl ki kozmik odalar devletlerin en gizli bilgilerini bünyesinde toplar, hücre çekirdeği de hücre ve işleyişine ait yapısal ve fonksiyoneltüm bilgileri organellerin olmadığı bir yerde yok hükmendedir.

Bu anlattığım yapıların hepsi bir arada ve uyum içinde çalışır. Başka bir deyişle, sürekli sözünü ettiğim bütünlük insanın en küçük yapıtaşı olan hücrelerden başlar. Ama bu faaliyetleri sürdürebilmek için hücrelerin enerjiye ihtiyacı vardır. Hücrelerin beslenmesi vücudun varlığını sürdürmesi için olağanüstü bir önem taşır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce