Kişniş Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kişniş Nasıl Yetiştirilir? Ekim Yeri, Bakımı, Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Çevre koşullarına göre farklılık gösteren sebzelerden biri de kişniş otudur. Bahçede hiçbir sorunla karşılaşmadan yetiştirilen kişniş Çin maydanozu ( Chines parsley ) olarak da anılmaktadır. Salsa sosu hazırlamak için kullanılan kişniş yapraklarına ‘’ cilantro ‘’ denilir. Güveç yapmak için kullanılan ve pişirilerek yenilen tohumlu kısma kişniş otu ( coriander ( adı verilir. Bu terminolojik karmaşıklığı aşıp, hangi kelimenin neyi ifade ettiğini anladığınızda, kişniş yetiştirmenin ne kadar kolay olduğunu ve yemeklerinize nasıl bir lezzet kattığını da anlamış olacaksınız.

Kişniş Ekim ve Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Ekimden önce toprağı gübre ya da suni gübre ile besleyin. Kişniş toprağının değiştirilmesi ya da toprağın kuruması bitkinin pörsümesine neden olur bu nedenle tohumları doğrudan bahçe toprağına ekin ve toprağın nemini korumak için üzerini sap ve saman gibi koruyucu bir tabaka ile örtün. Ekim sonrası gübreleme işleminden kaçının. Toprağınızda sürekli olarak kişniş toplamak istiyorsanız, ilkbahardan  yaz sonuna kadar üç haftada bir kişniş ekimi yapmayı sürdürün.

Kişniş Hasat ve Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kişniş Yaprakları : Kişniş 20 cm’lik bir uzunluğa ulaştığında, köküyle birlikte bir bütün olarak hasat edebilirsiniz. Kişniş yapraklarını toplarken, ihtiyacınız kadarını toplayın. Kişniş taze tüketilirse daha lezzetli olur, toplanan yapraklar buzdolabında birkaç günden fazla kaldığında ya da kurutulduğunda canlılığını ve lezzetini yitirir.

Kişniş Otu : Kişniş otunun çekirdek oluşumunu bekleyin. Çekirdeklerinin baş tarafı sararı ve kişnişin sarı rengi kişnişin olgunlaşması ile birlikte kahverengi tonunu alır. Çekirdekleri çıkarın, çıkardığınız çekirdekleri deste haline getirin ve kahverengi bir kese kağıdının içinde muhafaza edin. Kese kağıdının ağzını iyice kapatın ve kuru ve sıcak bir yere götürün. Torbayı kişniş otunun üst kısmı aşağıya, alt kısmı da yukarıya gelecek şekilde yerleştirin. Yaklaşık 1 hafta sonra kişniş otunun üst kısmındaki çekirdeler iyice olgunlaşır, olgunlaşan çekirdekler kese kağıdının aşağıda kalan ucuna doğru dökülmeye başlar. Kişniş otuna yapışan yabancı maddeleri, sap ve samanı iyice temizleyin ve temizlediğini otu cam bir kavanozun içinde muhafaza edin.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce