Kategori: Hastalıklar

Kulak Kireçlenmesi Nedir ? Belirtileri, Şikayetleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Kulak Kireçlenmesi Nedir ? Belirtileri, Şikayetleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

İşitme kaybının en önemli nedenlerinden biri olarak görülen kulak kireçlenmesi, sıklıkla iç kulakta ortaya çıkıyor. Otoskleroz olarak adlandırılan iç kulak kireçlenmesi, her 10 kişiden birinde görülebiliyor.

Kulak kireçlenmesi de olur mu demeyin! İç kulakta ‘’otoskleroz’’, orta kulakta ‘’ timpanoskleroz’’, kulak zarında da ‘’ miringoskleroz’’ olarak tanımlanan kulak kireçlenmesinin ortak belirtisi duyma kaybı olsa da görüldüğü yere göre şikayetler değişebiliyor.

Kulak Kireçlenmesinin Nedenleri ve Türleri Nelerdir ?

Bu rahatsızlığın ilk türü; kalıtımsal olan, özellikle 49’lı yaşlara doğru ortaya çıkan, üzengi kemiğinin iç kulağa yapıştığı bölgede oluşan otoskleroz. Nadiren gençlerde de görülen formuna ‘’ juvenil otoskleroz’’ deniliyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Ünal, osteskleroz dışında orta kulak enfeksiyonları, çocukluk döneminde kulağa takılan tüpler ya da geçirilen ağır travma ve çarpmalara bağlı nedenlerle oluşabildiğini söyleyerek, ‘’ bu gibi durumlarda kulak zarında veya kemikçikler içerisinde kireçlenme meydana geliyor. Esasında vücudun bir nevi tamir reaksiyonu olan bu duruma timpanoskleroz deniliyor. Hastalığın her iki türü de birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkıyor. Otosklerozda enfeksiyon görülmüyor, kulak zarında anormallik olmuyor. Timpanosklerozda ise geçirilmiş enfeksiyon öykülerinin yanı sıra zarda delinme görülebiliyor’’ diyor.

Kulak zarında herhangi bir hasar yaratmayan üçüncü tür, miringoskleroz yani kulak zarı kireçlenmeleri olarak tanımlanıyor. Hastaya müdahelenin yapılmadığı bu tabloda, mevcut rahatsızlık geçmişte yaşanan kulak sorunları hakkında doktorlara fikir vereiliyor.

Kulak Kireçlenmesinin Tanısı Nasıl Koyuluyor ?

Kulak kireçlenmesinin tanısında fiziki muayene büyük önem taşıyor. Sorunun nedeni bu şekilde bulunmaya çalışılıyor. Enfeksiyon varlığı araştırılıyor. Eğer enfeksiyon yoksa sübjektif ve objektif olarak iki aşamalı işitme testleri uygulanıyor. Yapılan incelemeyle hastanın işitme kaybının varlığı, derecesi, hangi tarafta yoğun olduğu ve ‘’iç kulak tipi’’ denilen sinirsel tipte olup olmadığı saptanıyor. Sinirsel tipte hastanın ameliyat şansı olmayabileceğini belirten Prof. Dr. Ünal, şu bilgileri veriyor:

‘’ Eğer sesin iç kulağa kadar iletileceği yolda bir problem varsa, odyolojik inceleme sonrasında iç ve orta kulağı gösteren Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile değerlendiriliyor. Bunların hepsi bir araya getirilerek, hastanın ameliyat edilmesine ya da işitme cihazı kullanmasına karar veriliyor.’’

Kulak Kireçlenmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Kulak kireçlenmesinin cerrahi tedavisi mikroskop altında yapılıyor. Operasyon öncesinde çekilen BT’lerin sonucuna göre, kireçlenmiş kemik çıkarılıyor ve yerine protez kemikçik konuluyor. Böylece sesi iç kulağa gönderecek bir mekanizma kuruluyor. İşitme kaybının, sinirsel tipe dönmemesi gerekiyor. Çünkü o aşamada cerrahi müdahale pek fayda sağlamıyor.

Ameliyat olan hastalar, hastanede bir gün kalıyor. Tam iyileşme ortalama bir ay sürüyor. Hastaların ameliyatı takip eden altı ay dalış yapmaması, yüksek irtifaya çıkmaması ve uçak seyahati yapmaması gerekiyor.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce