Kategori: Bilim

Nebula Nedir ? Nebula Çeşitleri Nelerdir ?

Nebula Nedir ? Nebula Çeşitleri Nelerdir ?

Nebula genellikle havanın çok açık olduğu,bulutsuz ve yıldızlı gecelerde,gökyüzünde bulunan yıldız kümeleri,gaz ve toz bulutlarına verilen addır.Yıldız kümeleri gökyüzünde uçsuz bucaksız uzaklıkta ışık lekelerine benzeyen bir görüntü oluştururlar.Çıplak gözle ayıt edilemeyen bu yıldız kümeleri daima parlak görünürler.Bunların oluşturduğu nebulaya ise Yıldız Kümesi Nebulası denilmektedir.Dünya’mızında içinde bulunduğu Samanyolu galaksinin dışında bulunan diğer yıldız sistemlerinin oluşturduğu nebulaya ise Galaksi Dışı Nebulalar adı verilmektedir.Diğer nebula çeşidi ise hakiki Gaz Nebulası’dır.Bunun diğer adı ise yaygın nebula adını almaktadır.Nebulalar genellikle parlak olmadıkları için çıplak gözle görmek biraz zordur.Nebulaları görmek için en iyi yöntem büyük objektifli ve büyütme gücü yüksek teleskoplardır.

Gaz ve toz zerreciklerinden meyadana gelen hakiki ve yaygın nebulalar içinde bulunduğumuz Samanyolu’nda sıklıkla görülebilir.Nebulalar Dünya’mızda en çok Ekvator bölgesinde görülmektedir.Bunun sebebi ise yıldızların bu bölgede yoğun olarak toplanmasından kaynaklanmaktadır.Ekvator bölgesinde görülen en sık nebulaların başında Trifid nebulası gelmektedir.Bir diğer nebula çeşdi olan Atbaşı Nebulası teleskopla bakıldığı zaman gerçekten bir at başına benzemektedir.Bu Atbaşı Nebulası Orion takım yıldızında yer almaktadır.

Crab ismini olan bu nebula çeşidi bit yıldızın süper nova patlaması sonucu meydana gelmiştir.Crab nebulasının oluşması şu şekilde olmuştur;bir yıldız parlaklık olarak bir milyar yıldızın parlaklığına eşit hale gelinceye kadar büyümeye devam eder.Bu büyümenin sonunda uzaya nebulayı meydana getirecek parçacıkları etrafa saçarak infilak eder.Crab nebulası hakkında yapılan araştırmalar sonucunda bu nebulanın M.Ö 1054 yılında ortaya çıktığını varsaymaktadırlar.O zamandan günümüze kadar bu Crab nebulası saniyede 1000 km hızla  büyümesini devam etmektedir.

Gaz nebulaların oluşma prensibi genelikle çok basittir.Gaz nebulalarının içeriği hidrojen,helyum ve oksijen gazlarından meydana gelmektedir.Nebula üzerinde araştırma yapan bilim adamları,nebulaları yıldızları doğuran bir kuluçka mekanizması olarak adlandırmaktadırlar.Genelikle şekildiz ve karmaşık bir şekilde görünen nebulaların en çok bilinen ve ilgi çekici olanı Dünyamııza yaklaşık 1400 ışık yılı uzaklıkta bulunan Lyre nebulasıdır.

Galaksimiz ve diğer yıldız takımları içerinde bulunan ve en çok bilinen nebulalar şunlardır;Trifid,Crab,Macetlan Bulutları,Lyre,Sagittarius,Orion,Omega ve Lagoon’dur.

 

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce