Kategori: Tarih

Osman Gazi Kimdir ?

Osman Gazi Kimdir ?

Osmanlı Devleti’nin Kurucusu olan Osman Gazi 1258’te Söğüt’te doğdu. Babası, Anadolu Selçuklu Devleti’nin, Bizans sınırına yakın uç beyi olan Ertuğrul Gazi, annesi ise Hayme Hatun’dur.

Osman Gazi, 1281 yılında Söğüt’te Kayı Boyu’nun yönetimine geçtiğinde henüz 23 yaşındaydı. Söğüt ve Domaniç bölgesinde kurulan Osmanlı Beyliği’nin devlet sınırları Osman Gazi, başa geçtiğinde 4800 kilometrekareydi. Vefat ettiğinde ise bu sınırlar 16,000 kilometrekareye ulaşmıştı. Bizans tekfurlarıyla komşu olan Osmanlı Devleti, Osman Bey’in düzenlediği seferler sonucunda kısa zamanda sınırlarını büyük oranda genişletmiştir.

Osman Gazi, ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşmakta çok ustaydı. Aşiretin ileri gelenlerinden Ömer Bey’in  kızı Malhun Hatun ile evlendi ve bu evlilikten ileride Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğdu.

Osman Gazi, Ahi şeyhlerinden Edebali’nin görüşlerine değer verir ve ona saygı duyardı. Meşhur bir rivayete göre, bir gün Osman Gazi, Şeyh Edebali’nin evine misafir olmuş; odada bulunan Kur’an-ı Kerim’e saygısından ötürü, o geceyi uykusuz geçirmiştir. Bu durumdan çok memnun olan Şeyh de kendisine hayır dualar ederek, kızı ile evlendirmiştir.

Osman Gazi, Akçakoca ,Konur Alp, Samsa Çavuş ve Gazi Abdurrahman Bey gibi çok değerli komutanlarla birlikte Bizanslılara karşı savaştı.27 Ocak 12992da bağımsızlığını ilan etti. Böylece 623 yıl süren cihan devletinin temellerini atmıştır.

Osman Bey, Karacahisar, Göynük, Mudurnu, Yarhisar, İnegöl, Yenişehir,  Malkara, Kocahisar, Lefke, Gevye ve Akhisar’ı aldı.

1314 senesinde Bursa’yı kuşattı ancak alamadı.1321’de yönetimi oğlu Orhan Gazi’ye bıraktı. Anadolu’da kurulup, üç kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, 1326’da Bursa’da nikris (gut) hastalığından vefat etti.

Geriye bıraktığı mal varlığı bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak bir kılıç, bir mızrak, bir tirkeş (okluk) , birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklıktan ibaretti. İslam dinine verdiği hizmetlerinden ötürü ‘’Fahreddin’’ (dinin övüncü) lakabıyla tanınmıştır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

paylaş
tarafından yayınlandı
Bilgio.Net

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce