Kategori: İlginç Bilgiler

Parmak İzi Nasıl Alınır?

Parmak izi; vücudu kaplayan deri, özellikle parmakların iç yüzeylerinde (parmakların son falanjları) çizgiler şeklinde oluşur. Sırayla, düşük ve yüksek olarak düzenlenmiştir. Parmak izi nedir noktasında ilk parmak eklemlerimizden ve ayak parmaklarımızdan sonra, bu cilt modüllerinin her biri, papilla adı verilen yaklaşık 0,2 – 0,5 mm aralıklarla aşağı yukarı paralel çizgiler halinde düzenlenir. Dokunmamızı sağlayan deri altı doku ve sinir uçlarındaki ter bezlerinin sıralanmasıyla oluşur.

Adli işlem gereken durumlarda özellikle de kimlik tespitinin yapılabilmesi son derece önemlidir. Kimlik tespiti, yasal işlemlerin başlangıcıdır. Bu amaçla yasal olarak bir takım tanımlama yöntemleri kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, özellikle tanınan teknolojiler için kimliğin belirlenmesi önemlidir. Resmi kimlik, kimlik kartları, ehliyet, pasaport vb. belgeleri kullanılır. Ancak, sahtecilikleri her zaman mümkündür. Özellikle kendini saklamaya çalışanlar bu yönteme başvurabilir. Aranan bir adam suçlu olmadığını iddia edebilir (plastik cerrahi geçirdi ve cinsiyet değiştirdi). Bu durumlarda kesin tanımlama yöntemlerinden biri parmak izi karşılaştırmasıdır.

Bir kimlik normu; canlıyı veya ölüyü diğerinden ayıran özelliklerin belirlenmesine denir. Suç mahallinde bulunan insan vücudunun nesneleri veya parçalarının incelenmesi, failin veya mağdurun kim veya ne tür bir kişi olduğunu belirlemektir. Kişinin bir tanımını oluşturarak kimlik sağlanır.

Parmak izi konusunu detaylı bir şekilde ele aldığımız bu yazımızda, aşağıda parmak izi ile alakalı merak edilen soruları cevapladık. Bu sorulara geçmeden önce parmak izinin nasıl alındığını öğreten eğitimlerin olduğunu biliyor muydunuz ? Parmak izinin nasıl alındığını öğrenmek isteyenlerin parmak izi eğitimini almaları tavsiye edilir.

Parmak İzi Tespiti Nedir?

Parmak izi tespiti nedir, parmak izi nedir soruları sık sık merak edilmekle birlikte parmak izi sayesinde pek çok olay açıklığa kavuşur, kimliği belirlenemeyen şahsiyetlerin kimlikleri belirlenir ve tüm bunlar adli işlemlerin daha hızlı ve daha doğru bir şekilde ilerleyebilmesine yardımcı olur.

Parmak İzi Nasıl Görülür?

Parmak izi nasıl görünür noktasında yaygın olarak kullanılmakta olan bazı yöntemler vardır;

  • Özel toz ile

Bu yöntem kullanılırken potansiyel parmak izinin bulunmakta olduğu düşünülen yere özel bir şekilde üretimi gerçekleştirilmiş olan toz serpilir ve parmak izleri görünür hale getirilir. Kullanılan tozun doğası genellikle izin bulunduğu yüzeye bağlı olarak değişebilir. Piyasada onlarca kimyasal vardır. Başlıcaları; Alüminyum, manyetik, floresan, bakır gibi siyah, beyaz veya renkli toz. Bunlardan hangisinin kullanılacağı, lisansın yerleştirildiği yüzeyin rengini ve türünü belirler.

  • Amido ile

Amido boyası, proteine ​​bağlanarak ona koyu mavi bir renk verir. Bu teknik, parmak izi bileşenlerinin diğer içeriğini etkilemediği için tek başına kullanılamaz. Her zaman diğer kimyasallarla birlikte kullanılmalıdır.

  • Ninhidrin;

Ninhidrin, amonyak veya birincil ve ikincil aminlerle reaksiyona girer. Serbest aminlerle reaksiyonunun bir sonucu olarak, Ruheman’ın menekşesi olarak bilinen koyu mavi-mor bir renk üretir. En sık kullanılmakta olan yöntemlerden birisidir.

Evde Parmak İzi Nasıl Alınır?

Evde parmak izi nasıl alınır konusunda bilinmelidir ki bir parmak izinin görünür olması için parmak izi tozu ve çeşitli kimyasallar kullanılmaktadır. Bu şekilde bir lokasyondaki bir iz tespit edildiğinde, bunun fotoğrafı çekilir veya şeffaf bant üzerine bir toz izi yakalanır. Pürüzsüz ve kuru yüzeylerde parmak izleri kolayca algılanır. Daha pürüzlü veya gözenekli malzemeler üzerindeki parmak izlerinin alınması daha zordur. Diğer bir faktör de cildinizin durumudur. Cilt çok nemli ve yağlı ise; t emiz, kuru cilt ile karşılaştırıldığında, iz bırakmak daha kolaydır.

Parmak İzi Ne Kadar Süre Kalır?

Parmak izi ne kadar süre kalır noktasındaki süre tamamen, parmak izi alınan kişinin profiline bağlıdır. Yetişkin bireylerde ve çocuklarda parmak izinin kalma süresi farklılık gösterir. Parmak izi sayesinde bugün birçok şey aydınlığa kavuşmuş ve suçlu tespit edilmiştir.

Parmak İzinin Kime Ait Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Parmak izinin kime ait olduğu nasıl anlaşılır konusuna gelince, bu durumun açıklığa kavuşabilmesi için bazı kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler doğrultusunda parmak izlerinin kime ait olduğu anlaşılmaktadır. Bu kriterler özel cihazlar ve tozların kullanım aşamalarını içermektedir. Bu tozların doğru kullanılması ile parmak izleri kolayca tespit edilir ve cihazlar ile de parmak izi detaylı olarak incelenir.

Parmak İzi Silinir Mi?

Suçluların kolayca tespit edilebilmesi noktasında parmak izi silinir mi sorusu da genellikle gündeme gelmektedir. Parmak izleri tamamen her kişide farklı bir yapıda ve görünümdedir. Silinmesi, değiştirilmesi ya da kaybolması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Parmak İzi Hangi Yüzeylerden Alınmaz?

Parmak izi hangi yüzeylerden alınmaz konusunda ilk olarak pürüzlü ve ıslak durumda olan yüzeylerden parmak izi alınamaz. Aynı şekilde gözenekli bir yapıda olan yüzeylerden de parmak izi alma işlemi gerçekleştirilememektedir. Tüm bu faktörlere ek olarak parmak izi alınacak cilt de yağlı ve nemli ise parmak izi tespiti yapılamayacaktır.

Bant ile Parmak İzi Nasıl Alınır?

Bant ile parmak izi nasıl alınır sorusu da pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bant ile parmak izi alabilmek için bandın yüzeyine bir pudra dökülmesi gerekmektedir. Ardından parmak izi alınacak olan kişinin bu tozlu banda parmağını bir süre tutması gereklidir. Bandın yapışkanlı olan tarafının üst tarafa gelmesi işlemi daha kalıcı hale getirecektir.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce