Kategori: BeslenmeSağlık

Sleeve gastrektomi fiyatları

Sleeve gastrektomi, aç kalma, ilaç kullanma ve spor yapma gibi zayıflama yöntemlerini kullanmasına rağmen kilo veremeyen ve fazla kiloları nedeniyle kalp, kolestrol, uyku sorunları, şeker hastalığı gibi sorunlarla karşılaşan kişilere uygulanan mide küçültme ameliyatıdır.

Cerrahi operasyon ile midenin yaklaşık beşte dörtlük bir kısmı çıkarılır. Kalan kısım muz şekline benzer. Bu operasyon tüp mide ameliyatı olarak da anılmaktadır.

Midenin hacmi eskisinin yüzde yirmisine indiği için kişinin yiyebileceği yiyecek miktarı sınırlanmış olur. Midenin küçülmesi hormonları da etkilediğinden hastadaki kronik hastalıkların etkileri de hafifler.

Sleeve gastrektomi ameliyatı olabilmenin şartları

Sleeve gastrektomi herkese uygulanabilecek bir ameliyat değildir. Hızlı kilo verdirdiği için kilosu fazla kişiler bu tür ameliyatlara ilgi duysa da Sağlık Uygulama Tebliği ve ilgili mevzuat gereğince bazı kriterleri taşımayan kişilere özel hastanelerde dahi sleeve gastrektomi ameliyatı yapılmamaktadır.

  • Bu kriterlerden en önemlisi vücut kitle endeksinin 40’ın üzerinde olmasıdır. Vücut kitle endeksi hastanın kilosunun boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen sayıdır.
  • Örneğin 1,65 boyundaki bir kişi 100 kilogram ise VKİ=100/(1,65 X 1,65) =36,73 olarak bulunur.
  • Son zamanlarda yapılan mevzuat düzenlemesi ile VKİ 35 ile 40 olan hastalar tip 2 şeker, kalp, şiddetli uyku apnesi gibi hastalıkları var ise sleeve gastrektomi ameliyatı olabilmektedir.

Diğer kriterler şu yazımızda yer almaktadır.

Sleeve gastrektomi ameliyatının riskleri

Sleeve gastrektomi ameliyatının en korkulan riskleri ameliyat sonrasında aşırı kanama olması, enfeksiyon oluşması, nefes darlığı çekilmesi, yaradan sızıntı olması, pıhtı atmasıdır. Bunlara bir de bazı hastaların anesteziye duyarlı olması eklenebilir.

Sleeve gastrektomi ameliyatı sonrası yaşanabilecek olumsuzluklar

  • Midenin önemli bir kısmı alındığı için mide çabuk dolacak ve reflü şikayetleri yaşanabilecektir. Dikkatli beslenme ile bu sorun giderilebilir.
  • Hasta eski beslenme alışkanlıklarına devam ederse sindirim sisteminde tıkanmalar ve hazımsızlıklar olabilir. Bu ameliyatı olacak kişinin bundan sonraki hayatında çok katı bir diyet uygulaması gerektiğini bilmelidir.
  • Yine aynı şekilde midenin küçülmesine bağlı olarak ilerleyen zamanda bazı vitaminlerin yeteri kadar üretilememesi (vitamin takviyesi gerekir) veya yetersiz beslenme sorunları olabilir. Ayrıca kusma şikayetleri görülebilir.
  • Sleeve gastrektomi ameliyatından sonra fıtık riski de bulunmaktadır.

Sleeve gastrektomi ameliyatı öncesi hazırlık

Ameliyat öncesinde hastanın ne yiyip ne yemeyeceğine, hangi ilaçları kullanıp, hangilerini keseceğine doktor karar verecektir. Örneğin kan sulandırıcı ilaçlar kanama riskini artıracağından doktor bu konuda hastaya bir talimat verecektir.

Şeker hastalarının ilaçlarında da ayarlama yapılır.

Sleeve gastrektomi ameliyatından en az 3 ay önce sigara içilmesi bırakılmalı ve bir egzersiz programı uygulanmalıdır.

Sleeve gastrektomi ameliyatı genel anestezi ile yapılır. Ameliyattan sonra hasta 1-2 gün içinde önemli bir sorunu yoksa taburcu edilir.

Sleeve gastrektomi ameliyatı sonrası

Sleeve gastrektomi ameliyatından sonraki ilk bir hafta hasta şeker içermeyen sıvılarla beslenecektir. Sonraki üç hafta ise sadece püre şeklindeki gıdaları tüketebilir. Hastanın normal beslenme düzenine geçmesi için ilk bir ayın geçmesi gerekmektedir.

Sleeve gastrektomi ameliyatı sonrasında hastada bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine karşı takviye yapılması gerekir.

Hastanın ameliyat sonrasında düzenli olarak B12 vitamini alması gerekir. Ameliyatı takip eden haftalarda multivitamin ve kalsiyum takviyesi gerekir. Hastanın periyodik aralıklarla tahlil yaptırması önem taşır.

Sleeve gastrektomi ameliyatından sonra hasta il üç ila altı ayda ciddi kilo kaybı yaşayacaktır. Ama bunun bazı yan etkileri olacaktır.

Mesela cilt kuruluğu, aşırı halsizlik, saç dökülmesi, ruhsal çökkünlük ve vücudun bazı bölgelerinde ağrılar görülecektir.

Sleeve gastrektomi ameliyatı işe yarar mı ?

Hasta sağlığına özen göstermek konusunda dirayetli ise iki yıl içinde eski vücut ağırlığının yarısını, hatta daha fazlasını kaybedebilir. Örneğin 180 kilogram birisi 90 kilogramın altına inebilir.

Sleeve gastrektomi ameliyatı ayrıca şu hastalıkların tedavisine yardımcı olur.

  • Kalp damar hastalıkları ve yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Uyku apnesi
  • Hamile kalamama
  • Tip 2 diyabet

Bunlara ilave olarak inme ve kalp krizi riskini de azaltır.

Bununla birlikte hasta kendine verilen tavsiyelere uymazsa verilen kilolar bir süre sonra geri alınacaktır. Bu yüzden ameliyat sonrasında diyet ve spora ihtimam gösterilmelidir.

Hasta sleeve gastrektomi ameliyatı olduktan sonra periyodik olarak yaptırdığı tahlilleri ve kilo durumlarını saklamalıdır. Bu, daha sonra gidilen doktorların süreci daha iyi analiz edebilmelerine olanak sağlayacaktır.

Ameliyat sonrasında yeterli kilo kaybı olmazsa veya herhangi bir istenmeyen durum olursa doktora bilgi verilmelidir.

Sleeve gastrektomi fiyatları

2019 yılı itibariyle herhangi bir özel sağlık kuruluşunda 10.000 TL’den aşağısına sleeve gastrektomi ameliyatı yaptırmak zordur. Fiyatlar ortalama olarak 15.000 ile 20.000 TL arası oluşmaktadır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce