7 aylık bebek kabız olursa ne yapılır

Photo of author

By Bilgio.Net

Eğer bir mani yoksa (süt alerjisi veya sütün gelmemesi vs.) bebeklerin ilk 6 ayda yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilir. Bu süre zarfında inek sütü bile bebeğe içirilmez. 6 ay dolunca kademeli olarak ek gıdalara geçilir.

Çorbalar, sebze ve meyve püreleri anne sütüne ilave olarak bebeğe yedirilir. Bu aylardaki (6,7 ve 8. Aylar) gün içindeki beslenme aralığı üç saatte bir emzirme, üç saatte bir ek gıda şeklindedir. Yani sırasıyla, emzirme, 1,5 saat sonra ek gıda, ondan 1,5 saat sonra yine emzirme, yine 1,5 saat sonra yeniden ek gıda… Öğün hacmi ve bebeğin durumuna göre bu plan biraz değişebilir.

Bebek 6 ay olunca ek gıdaya nasıl geçileceği hakkında doktordan yardım alınmalıdır. Çünkü bebek anne sütünün dışında besin aldıkça ishal veya kabız olmak gibi şikayetler yaşayabilir. Yada az beslenme nedeniyle kilo alımının durması gibi istenmeyen durumlar meydana gelir.

Bebekler 7 aylık olunca kabız olmaları muhtemeldir. Ek gıda olarak sadece püre ve çorba yeseler bile 6 ila 12. aylar arasındaki bebekler kabız olmaya yatkındırlar.

7 aylık bebek neden kabız olur ?

İlk 6 ay kakasını sorunsuz yapan bir bebek 7. ay ve sonrasında neden kabızlık şikayeti yaşar ? Bu soruyu çok kişi sormaktadır. İşte bunun sebepleri:

1.Anne sütü her yönüyle mükemmel bir besindir. Hem besleyiciliği yüksek, hem sindirilmesi kolay, hem hastalıklara karşı koruyucu hem de bebeğin vücut işleyişini destekleyicidir. Fakat 6 aylık olan bebeğe ilave besinleri de yedirmek gerekir. Bebeğin sindirim sistemi bu besinleri tanıyana kadar bir süre sıkıntı yaşanacaktır. Ek gıdaya geçiş süreci kademeli olarak yapılmalıdır. Sindirim sistemi yeni duruma adapte oldukça kabızlık düzelecektir.

2.Bebekler 6 aylık olunca demir şurubu verilir. Demir şurupları bebekte kabızlığa yol açabilmektedir.

3. Bebeğin kabızlığında genetik faktörler etkilidir. Bazı bebekler hareketlidir ve kabız olmazlar. Bazısı çok hareketli değildir ve bu yüzden de kabızlığa yatkındırlar. Hareketi az olan bebeklerin kabızlığı emekleme ve yürüme dönemine kadar devam edebilir.

7 aylık bebek kabız olursa ne yapılır ?

Beslenme

7 aylık bebek kabız olursa ilk yapılacak şey beslenme düzenine çeki düzen vermektir. Ek gıdalardan pirinç, muz, şeftali, patates ve havuç gibi gıdalar çıkarılır veya azaltılır. Bunun yerine kayısı, erik ve armut gibi bağırsakları yumuşatıp kolay kaka yaptıran meyvelerin püreleri verilir. Eğer yeterli gelmezse verilen meyve püresi miktarı biraz artırılır.

Meyvenin suyundan ziyade meyvenin posası kabızlığa iyi gelir. Yani bebeğe meyve suyu yerine meyve püresi verilir. Kayısı hoşafının suyu değil, pişmiş kayısıların püreleri verilir. Kış mevsiminde taze bulunmadığı için kayısı ve eriğin kuruları haşlanır, lifli kısımlarından püre yapılır verilir. Kayısı seçerken gün kurusu kayısı tercih edilmelidir. Çünkü rengi güzel sarı kayısıların renkleri kimyasal maddelerle açılmaktadır.

Sebzelerin çoğu kabızlığa iyi gelse de pırasa ve kabak daha iyi gelir. Pırasa yemeği zeytinyağlı, pirinçsiz ve havuçsuz yapılmalıdır. Bu dönem bebeğiniz için karışık sebze çorbaları ve sebze üretme döneminiz olacaktır. Değişik sebzeleri bir araya getirip salçasız ve tuzsuz (salça ve tuz olmayınca bebekler de beğenmezler, çok az tuz kullanabilirsiniz) çorbalar icat ederek bebeğinize yedirmelisiniz.

Bebeğinize ılık su da vermelisiniz. Ilık suyu yemeğin arkasından veriniz. 7 aylık olunca bebeğinize  ezilmiş bulgur pilavı ve köfte de verebilirsiniz. Bunların kabızlığa bir zararı olmaz. Günde bir buçuk su bardağı yoğurt yedirmelisiniz. Yoğurdun tadını çoğu bebek beğenmez, bu yüzden meyve püresiyle karıştırabilirsiniz. Yoğurt bebeğin sindirim sistemini ek gıdalara alışmasını kolaylaştıracaktır.

Kabızlığı önemli bir ilacı zeytinyağıdır. Zeytinyağını doğrudan bebeğe yedirmek işkence olur. Çorbasına, yemeğine veya yoğurduna bir tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir.

Kabızlıkta yedirilmemesi gerekenler

  • Patates
  • Pirinç pilavı veya pirinçli yemekler
  • Haşlanmış havuç
  • Muz

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler

  • Pırasa
  • Ispanak
  • Lahana
  • Brokoli
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kayısı
  • Mürdüm eriği
  • Armut
  • Çilek
  • Dut
  • Zeytinyağı

Bu yiyecekleri sabah aç karna yedirin, ardından da biraz ılık su içirirseniz gün içinde muhtemelen kakasını yapacaktır.

Demir şurubu

Demir damlası kabızlık yapıyorsa doktora danışarak markasını değiştirebilirsiniz veya 6 damlayı bir seferde değil sabah akşam 3’er şeklinde verebilirsiniz. Aile hekimleri bebeğe demir şurubu vermeden önce kan tahlili yapmaları gerekirken ezbere her bebeğe vermektedirler. Bebeğinizde kabızlık oluyorsa kan tahlili yaptırınız belki de demir eksikliği yoktur. Demir damlası bırakılınca kabızlık geçebilir.

Fakat demir şurubunu kendi kafanıza göre kesmeniz uygun olmaz. Tahlil yaptırdıktan sonra doktor, kullanmana gerek yok derse bırakabilirsiniz. Bebeklerde demir eksikliğinin ciddi zararları vardır.

Masaj

Bebeğe bisiklet hareketi yaptırmak ve karına saat ibresi yönünde masaj yapmak bağırsakların çalışmasını kolaylaştıracaktır. Bebeklerde kabızlığın bir nedeni az harekettir. 6,7,8,9 ve 10. aylarda yaşanan kabızlığın ana nedenlerindendir. Bebek yürümeye başladığında kabızlık şikayetleri azalır. Fakat yürüyene kadar masaj ve egzersizle bağırsaklara yardımcı olmak gerekir. Bazı bebekler çok hareketlidir, bu nedenle fazla kabızlık sorunu çekmez.

Ilık banyo

Bebeğe ılık suyla banyo yaptırmak veya ılık suyla doldurulmuş küvete oturtmak daha kolay kaka yapmasını sağlar.

Bepanthol Baby

Bu kremi reklam olsun diye yazdığımı düşünmeyiniz. Katı dışkı yapan bebeğin poposu hassaslaşacaktır. Kızaracak ve acıyacaktır. Bepanthol Baby türü kremleri ihmal etmeyiniz. Veya pamuğu zeytinyağına bandırıp hassas bölgeye sürünüz.

Yorum yapın