ALS Hastalığı Nedir ?
Bir dönem çok popüler olan Bucket Challenge videolarını eminim izlemeyeneniz yoktur.Bir çok ünlünün,sanatçının,bilimadamlarının,önemli şirketlerin Ceo’larının ve belkide sizin bile yapmış olduğunuz bu eylem ALS hastalarına dikkat çekmek ve onlara farkındalık yaratmak için yapılan bir eylemdi.Peki nedir bu ALS hastalığı.
ALS Nedir ?
ALS kelimesi tıp dilinde Amyotrofik lateral sklreroz kelimelerinin baş harflerinden oluşur.ALS bir motor nöron hastalığı olarak anılır.Yani merkezi sinir sisteminde,omurilik ve beyin sapı dediğimiz bölgede motor sinir hücrelerinin yani nöronların kaybından ileri gelen bir hastalık çeşididir.
Hastalık merkezi sinir sistemi,omurilik ve beyin sapı bölgesinde bulunan nöronların kaybından meydana gelmektedir.Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve kas erimesine neden olur.
Kaslardaki zayıflık ellerde yada bacaklarda,ağız ve yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir.Bu zayıflık sürekli ilerleyerek vücudun bütün bölgesine yayılır.Bu yayılma konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir.Daha ileri seviyelerde solunum yetmezliğine kadar gidebilir.
ALS Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?
ALS hastalığının ilk belirtlleri genellikle insanlar tarafından pek gözlemlenemez.Öne çıkan belirtilerin başında kaslarda seğirme,titreme ve kas zayıflığı sonucunda kolların ve bacakların etkilenmesidir.Bu belirtilerin devamında ise ALS hastalığı görülmektedir.
ALS Hastalığı Kimlerde Görülür ?
ALS hastalığı genellikle 40-50 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.Bu hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülmektedir.ALS hastalığının görülme sıklığı 100,000’de 1-1,5 arasındadır.Daha genç ya da ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir.Genellikle zayıf insanlarda ortaya çıkan bir hastalıktır.
ALS Hastalığının Tedavisi Nedir ?
ALS hastalığının günümüzde bulunan herhangi bir tadavisi yoktur.Ama Amerika’da geliştirilmekte olan Riluzole adlı ilaç motor nöronlarının hasarını azaltığı düşünülmektedir.Bu sayede ALS hastalarının ömrünü birkaç ay daha uzattığı görülmüştür.
Güzel bir yazı olmus ellerinize sağlık
Çok teşekkür Ederiz