Kategori: Araba

Alternatör ne işe yarar

Otomobillerin içerisinde veya daha da genişletirsek motorlu araçlar içerisinde elektrik enerjisi çok önemli bir görevi bulunmaktadır. Ancak araçlar stabil halde dururken bu enerji bünyelerinde mekanik olarak yer almaktadır. Bu mekanik enerjisi elektrik enerjisine çeviren parça alternatördür. Bir başka değişle alternatör yada şarj dinamosudur. İki farklı parça olarak düşünülse de farklı isimleri olan aynı parçadan söz ettiğimizi söyleyelim. Bu parçanın görevi yukarıda söylediğimiz gibi araç için gerekli olan elektrik enerjisini üretmektir. Motor kaputunun altında yer alan bu parça yuvarlak bir şekle sahiptir. İçerisinde yer alan bobinler rahatlıkla dışarıda görülebilmektedir. Çalışma mantığı ve arıza durumunda yapılacakları da kısaca sizlere anlatmaya çalışalım.

Alternatör Nasıl Çalışır?

Kontağı çevirdiğinizde ilk olarak gösterge panelinde yer alan birçok ışık yanacaktır. Bunlardan dikkat çekenlerden ikisi yağ işareti ve şarj göstergesidir. Bu iki lamba motor çalıştığında otomatik bir şekilde söner. Bu esnada alternatör yani şarj dinamosu elektrik enerjisini üretmeye başlar ve motor devri ile değişim gösterir. Bu göstergenin amacı aracın sürücüsüne şarj dinamosunun çalıştığını göstermektedir.

Bu kağıt üzerinde basit bir şekilde alternatörün nasıl çalıştığı kısaca anlatılmasıdır. Ancak motor içerisinde çalışması farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Aslında anlatımı biraz daha farklı olacaktır. Krank kasnağına bir kayış ile bağlıdır. Bu kayış sayesinde hareket alan dinamo sistemi şarj lambasının yanmasına yardımcı olmaktadır. Eğer bu lamba araç çalışır vaziyette olduğu bir esnada yanarsa mutlaka araç stop edilmelidir. Bu çünkü akümülatörün bozulduğunun ve içeri de bir problemin olduğunun işaretidir. Bu şekilde sürücü uyarılarak soruna dikkat etmesi bildirilmektedir.

Şarj dinamosunun bozulması demek araç içerisinde önemli sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Öncelikle bu parçada sorunun yaşanması demek akünün zayıflamasına ya da bitmesine neden olacaktır. Çünkü akümülatörün ana görevi aküyü şarj etmek ve aynı zamanda doldurmaktır. Bu sayede akü daha uzun süreli olarak kullanılacaktır. Şarj dinamosunda problem olursa genelde aşağıda bahsedeceklerimizden kaynaklanacaktır.

Akümülatör Bozulursa Olabilecekler

Dinamo içerisinde yer alana kömürün bitmesi, aynı şekilde bir ses gelmesine neden olan bilyaların bozulması, konjektörde yaşanabilecek arıza, diyot arızası veya genelde en çok rastlanan sorun olan kayışın gevşemesi ya da kopması hadisesinin yaşanmasıdır. Akümülatörün bozulduğunun işareti olan temel sorunlar bunlardır. Kayışın kopması çok gergin olmasından ya da arabada yaşanan bir hararet yüzünden olabilir. Aynı şekilde kayış gerekli gerginliğe sahip değilse de enerji gerekli şekilde üretilmeyecektir.

Şarj dinamosunun arızalandığının anlaşılması her sürücü tarafından anında fark edilemeyebilir. Bu durumda araç üreticileri sürücüyü uyarmak için bir uyarı ışığı yakmaktadır. Kırmızı renkte akü şeklinde bir ışık araçta aniden yanmaya başlarsa bu şarj dinamosunda arıza olduğu anlamına gelecektir. O an yapmanız gereken aracınızın hemen stop etmek olacaktır. En yakın oto sanayisine veya bir servise giderek aracın bu ışığı neden yaktığını kontrol ettirmeniz ileri de yaşanacak büyük sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce