Kategori: Sağlık

Botulizm Nedir? Belirtileri Nelerdir ?

Gıdalarla birlikte bulaşan hastalıklar günlük hayatta pek duyulmayan ancak önem arz eden sorunlardan biridir. Botulizm de bu rahatsızlıklar arasında yer alan ciddi bir durumdur. Gıda yolu ile insana bulaşan botulizm hastalığı yüksek risk taşımaktadır. Acil ve doğru müdahale yapılmadığında botulizm ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Gıda kaynaklı bir hastalık olan botulizm mikroorganizmanın gelişimi esnasında oluşan ciddi bir gıda zehirlenmesi olarak ifade edilebilir.  Botulizm genel olarak konserve mısır, biber, yeşil fasulye, çorba, pancar, kuşkonmaz, mantar, olgun zeytin, ıspanak, ton balığı, tavuk ve tavuk ciğeri ve ciğer kafa gibi ürünlerde sıklıkla karşınıza çıkabilir. Bunun yanı sıra hafif öğle yemeği etleri, jambon, sosis, doldurulmuş patlıcan, ıstakoz ve tütsülenmiş ve tuzlanmış balıklarda da botulizm görülmektedir.

Gıda kaynaklı botulizm temelde bakteri tarafından üretilen toksin gıdaların tüketimi sonucu ortaya çıkar. Botulizm rahatsızlığı genel olarak 4 saat ile 8 günlük bir kuluçka dönemine sahiptir.

Genel olarak botulizm insan vücudunda bazı belirtiler yolu ile varlığını hissettirir. Özellikle gıdanın tüketildiği 18-36 saat aralığında ilk belirtiler ortaya çıkacaktır. Buna göre aşağıdaki belirtiler botulizmi işaret eden belirgin özellikler arasında yer alır.

  • Belirgin halsizlik
  • Zayıflık
  • Baş dönmesi
  • Bulanık görme
  • Çift görme sorunları
  • Ağız kuruluğu
  • Konuşma ve yutkunmada zorluk
  • Kalp atışında azalma
  • Düşük tansiyon
  • Nefes alıp vermede zorluk
  • Kas zayıflığı ve yorgunluğu
  • Bulantı ve kusma

Botulizm Tanısı Nasıl Konur?

Botulismus ciddi bir gıda zehirlenmesi ile olarak karşınıza çıkan rahatsızlıklardan biridir. Özellikle erken tanı teşhis botulizm rahatsızlığını önlemede oldukça etkilidir.

Genel olarak botulizm tanısı büyük hastanın öyküsü, klinik ve epidemiyolojik özellikler neticesinde konulur. Böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmanız halinde ne kadar erken müdahale edilirse kurtulma şansının o denli arttığını bilmenizde fayda var.

Botulizm rahatsızlığı temelde görmede  bulanıklık, çift görme, güçsüzlük gibi belirtilerle varlığını hissettirir. Bunun neticesinde gerekli  laboratuvar testleri yapılarak tanılamaya gidilir.

Sağlığın büyük önem taşıdığı günümüzde tamamlayıcı sağlık uygulamalarından destek almak birçok rahatsızlığın önceden fark etme açısından oldukça önemlidir. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları hakkında kısa bir araştırma yaparak bütçenize uygun çözümlere ulaşmak isteyebilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm detaylar için https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce