Ceviz en çok hangi ülkede yetişir

Dünyada en fazla üretilen sert kabuklu meyve badem (%20) ikinci sırada ise ceviz (%17) dir. Ülkemizde ise fındık üretimi cevizden fazladır. Ceviz en çok hangi ülkede yetişir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Cevizde bol miktarda omega-3 yağ asitleri olması onu sağlıklı kuruyemişler arasına sokuyor. Kalp ve şeker hastalarının, kolesterol problemleri olanların ceviz yemesi tavsiye ediliyor.

Cevizin 18 farklı türü bulunmakta olup ülkemizde yetişen “Anadolu cevizi” kalite açısından çoğu türe göre üstündür. Yani ülke olarak ceviz açısından “şanslı” bir coğrafyada bulunuyoruz.

Yurdumuzda ceviz yetiştiriciliği yeni bir yatırım alanı olmuştur. Her yıl yeni ceviz dikim alanları oluşturulmaktadır. Örneğin 2002 yılında ülkemizde 120 000 ton ceviz üretilmiş, 2017 yılında üretim miktarı 210.000 ton olmuştur. Bununla birlikte ceviz üretimindeki artışta dünya ortalamasına göre geride bulunmaktayız. Ayrıca tüketim talebi de artmıştır. Bu nedenle ülkemizde yetişen ceviz iç tüketime yetişmemekte ve başka ülkelerden ceviz ithal edilmektedir.

En çok cevizi hangi ülke üretiyor ?

Bu konuda açık ara farkla Çin birinci. FAO’nun 2016 verilerine göre dünya ceviz üretiminin yarısı Çin’e ait. İkinci sırada İran, üçüncü sırada ise ABD geliyor.

ülke Üretim
(metrik ton)
Dünya Toplamının Yüzdesi
1 Çin 1,700,000 m / t % 49.1
2 İran 453,988 m / t % 13.1
3 Amerika Birleşik Devletleri 420.000 m / t % 12.1
4 Türkiye 212,140 m / t % 6.1
5 Ukrayna 115.800 m / t % 3.3

 

4. sırada ise Türkiye var. Dünyadaki ceviz üretiminin yaklaşık yüzde 6’sı Türkiye’den. Yukarıdaki tabloda istatistikler mevcut. Peki acaba cevizin ana vatanı neresi ? Bu da sonraki yazımızda…

Bilgio.Net

'' Aradığınız Bilgi O '' Sloganı İle Yayın Hayatına Başlayan Bilgio.Net Siz Değerli Okuyucularımza Doğru, Özgün ve Kaliteli İçerikler Sunmayı Hedef Edinmiştir.

yakın zamanda gönderiler

NAC-C 900 kullanıcı yorumları

Geçenlerde influenza olduğumda OSEFLU ile birlikte NAC-C 900 kullanmıştım. Bu makalede NAC-C 900 hakkındaki yorumlarımı…

% gün önce

Çeviri Fiyatları: Sayfa Başı Çeviri Ücreti

Dijital çağda, iletişimin sınırlarını aşan bir dönüşüm yaşanmaktadır. Küreselleşme ile birlikte, farklı dillerdeki içeriklere erişim…

% gün önce

Benpain trio gargara yutulursa ne olur ?

Bu makalede Benpain trio gargara yutulursa ne olur sorusuna cevap vereceğim. Buna ilave olarak Benpain…

% gün önce

Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır ?

Bu makalede Oseflu 75 mg günde kaç kere kullanılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. İlacın iki…

% gün önce

Oseflu kullananlar yorumları

Oseflu kullananlar arasında ben de varım ve bu makalemde ilaç ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi…

% gün önce

Blue Inter: Çeşitli Bağlamlarda Bir Terim

Blue Inter, çağdaş dünyada sıkça karşımıza çıkan ve genellikle teknoloji ve iletişim bağlamlarında kullanılan bir…

% gün önce